A ma elfogadott állásfoglalással radikálisan csökkentenék az ilyenek számát. Mélységesen egyetértek, halál rájuk. Drága, sokszor felhasználható papírtáskát minden szupermarketbe!

A Strasbourgban elfogadott dokumentum 2017-ig a 2010-es szint fel√©re, 2019-re ahhoz k√©pest nyolcvan sz√°zal√©kkal cs√∂kkenten√© az 50 mikronn√°l v√©konyabb, a k√∂rnyezetet legink√°bb szennyezŇĎ nejlonzacsk√≥k sz√°m√°t. Ezt term√©kd√≠jak, piaci korl√°toz√°sok vagy tilalom bevezet√©s√©vel is elk√©pzelhetŇĎnek tartj√°k ‚Äď √≠rja az MTI.

Az indokl√°s szerint a vastagabbakkal ellent√©tben ezeket a v√©kony szatyrokat az emberek szinte sosem haszn√°lj√°k egyn√©l t√∂bbsz√∂r, √©s r√∂gt√∂n a szem√©tbe ker√ľlnek. Becsl√©sek szerint minden eur√≥pai polg√°r √©vente 198 nejlonzacsk√≥t haszn√°l, √©s ennek 90 sz√°zal√©ka a v√©kony fajt√°hoz tartozik. Az Eur√≥pai Bizotts√°g becsl√©se szerint 2010-ben 8 milli√°rd ilyen zacsk√≥ ker√ľlt a szem√©tbe, szennyezve a k√∂rnyezetet.

8 milli√°rd!

Az EP c√©lja, hogy 2019-re a boltok egy√°ltal√°n ne adjanak ingyen nejlonzacsk√≥kat sehol az Eur√≥pai Uni√≥ban. Ez al√≥l csak a h√ļsok, halak √©s tejterm√©kek csomagol√°s√°ra haszn√°lt nagyon k√∂nnyŇĪ mŇĪanyagok jelenthetnek kiv√©telt. A z√∂lds√©gek, gy√ľm√∂lcs√∂k csomagol√°s√°ra haszn√°lt nejlonszatyrokat √ļjrafeldolgozott pap√≠rb√≥l, vagy leboml√≥ √©s komposzt√°lhat√≥ anyagokb√≥l k√©sz√ľlt tasakoknak kell felv√°ltaniuk.

Advertisement

Itt szeretn√©m megragadni az alkalmat, hogy jelezzem: egym√°s ut√°n h√°romszor nem volt a Lidlben pap√≠rt√°ska a minap, √©s k√©nytelen voltam ilyen v√©kony vacakba pakolni. Nem is csak, hogy k√∂rnyezetv√©delmi okokb√≥l gyŇĪl√∂l√∂m, r√°ad√°sul √∂sszevissza dŇĪl√∂ng√©lnek benne a dolgok. Megism√©tlem: hal√°l r√°juk. √Čs tess√©k odafigyelni, hogy legyen pap√≠r. K√∂sz√∂n√∂m.

(rem√©lem, a f√©nyk√©pen t√©nyleg ilyen rendes √ļjrapap√≠ros cucc van)