Orb√°n Viktor egy √©vvel az illiber√°lis demokr√°ci√°z√°s ut√°n ism√©t Tusv√°nyoson besz√©lt, de most nem durrantott akkor√°t. Ellenben tov√°bb √ľt√∂tte a bev√°ndorl√≥vasat, a valaha nagyszerŇĪ, de egyre tehetetlenebb EU-val szemben is kritikus volt.

A miniszterelnök egy visszatekintéssel kezdett, ki gondolta volna egy éve:

 • Eur√≥pa nem tudja megv√©deni a hat√°rait a fegyvertelen menek√ľltekkel szemben?
 • USA lehallgatja a n√©meteket, de ezek ut√°n az eur√≥paiak √ļgy tesznek, mintha mi sem t√∂rt√©nt volna, sŇĎt, az Egyes√ľlt √Āllamok fegyvereket telep√≠t K√∂z√©p-Eur√≥p√°ba?
 • Magyarorsz√°g a 2. leggyorsabban fejlŇĎdŇĎ gazdas√°g az EU-ban?

Ezek ut√°n egy kicsit zavaros sporthasonlattal √©lt, ami n√©lk√ľl nem is az igazi egy Orb√°n-besz√©d. Azt mondta, nem √©rdemes a j√∂vŇĎt f√ľrk√©szni, mintha valami t√°voli kontinens lenne, mert nincs is m√©g j√∂vŇĎ, √ļgy kell hozz√°√°llni, mint az evezŇĎs√∂knek, akik h√°trafel√© n√©znek, √©s azt a partszakaszt l√°tj√°k, amit m√°r elhagytak. Mondjuk a foly√≥part nem akkor sz√ľletik, amikor az ember oda√©r, de mindegy, nem ez a l√©nyeg, hanem hogy a m√ļltat kell meg√©rteni ‚Äď ehhez √©sz kell. √Čs az EU √∂nmag√°ban egy nagyszerŇĪ siker.

Itt egy kis hidegh√°bor√ļs kitekint√©s ut√°n Orb√°n Sarkozyre utalgatva r√°t√©rt arra, hogy az √ļjkori n√©pv√°ndorl√°s az √ļj vil√°gmŇĪk√∂d√©s, r√°ad√°sul a vesz√©lyt az Afrika m√©ly√©bŇĎl √©rkezŇĎ emberek ‚Äď akik j√≥ sokan vannak, t√∂bb mint egymilli√°rdan, r√°ad√°sul a fel√ľk 25 √©v alatti ‚Äď jelentik, akik az √©szak-afrikai √°llamok ‚Äď v√©dŇĎb√°sty√°k ‚Äď gyeng√ľl√©se ut√°n sim√°n bejuthatnak az Eur√≥p√°ba. Azt√°n minden annyira megv√°ltozna, hogy amit ma eur√≥paik√©nt ismernek, az a felismerhetetlens√©gig megv√°ltozik. De ŇĎ azt szeretn√©, hogy Eur√≥pa az eur√≥paiak√© maradjon.

Nagyon √ļgy tŇĪnik, hogy a Fidesz politik√°j√°hoz sz√ľks√©ges ellens√©gk√©pet egyre ink√°bb a bev√°ndorl√≥kban tal√°lta meg a minisztereln√∂k, √©s a kor√°bban a tiszteletlenkedŇĎ EU-val ink√°bb sz√∂vets√©get k√∂tne, legal√°bbis egy r√©sz√©vel, de ebben nincs sok √ļj. A baloldal term√©szetesen tov√°bbra is rossz, mert az eur√≥pai baloldal lehetŇĎs√©get l√°t a bev√°ndorl√°sban, pedig ez szemben √°ll a nemzeti keretekkel, ami Fidesz c√©lja. A magyar baloldal pedig ‚Äď flashback 2004-re ‚Äď a hat√°ron t√ļli magyarok ellen van, k√∂zben pedig a bev√°ndorl√≥k mellett, √ļgyhogy Orb√°n szerint ezek a politikusok nem szeretik a magyarokat, mert magyarok.

Ezek ut√°n a minisztereln√∂k bepillant√°st engedett nyerni egy p√°rhuzamos univerzumba: ha 2014-ben a baloldal nyer, 1-2 √©v, √©s r√° sem ismern√©nk Magyarorsz√°gra, ami egy nagy menek√ľltt√°borr√° v√°ltozna, amolyan k√∂z√©p-eur√≥pai Marseille-√©. Azt√°n ŇĎ is meglovagolta a szak√°llas sz√©kely viccet, nem csak a medve nem j√°t√©k, hanem a parlamenti v√°laszt√°s sem az.

Advertisement

Az EU-val az a nagy baj, hogy m√≠g r√©gen val√≥s megold√°sokat ny√ļjtott val√≥s probl√©m√°kra, addig ma m√°r beleragadt saj√°t ideol√≥giai r√∂geszm√©j√©be, ennek t√ľkr√©ben hozza meg d√∂nt√©seit, alkalmaz megold√°sokat. A sikeres magyar modell √©pp ez√©rt vesz√©lyes sz√°mukra, pedig l√°that√≥, hogy a g√∂r√∂g helyzettel ‚Äď ami ak√°r a magyar helyzet is lehetett volna ‚Äď nem tudnak mit kezdeni. Ahogy a bev√°ndorl√°ssal sem. A bev√°ndorl√≥k sz√°m√°ra vonz√≥ a nyugat emberi jogi fundamentalizmusa, az EU viszont tehetetlen, mert nem olyan szuver√©n, mint az USA, ahol viszont az √°llamoknak nincs nemzeti szuverenit√°suk. Orb√°n egy erŇĎs nemzetek √°ltal alkotott erŇĎs Eur√≥p√°t akar.

A minisztereln√∂k ezek ut√°n a 2008-as v√°ls√°g ut√°ni gazdas√°gi sikerekrŇĎl besz√©lt:

 • Seg√©lyek visszafizet√©se.
 • Javul√≥ gazdas√°g.
 • A lakoss√°gi devizahitelek kivezet√©se.
 • A kor√°bban privatiz√°lt vagyont√°rgyak visszav√©tele.

Majd négy szempontból beszélt arról, hogy milyen sokat árthatnak az illegális bevándorlók:

 • Nemzeti √∂nazonoss√°g. Nyugaton kipr√≥b√°lt√°k a multikulturalizmust ‚Äď ami nem egyenlŇĎ a multietnizmussal ‚Äď, nagysz√°m√ļ m√°s kult√ļr√°j√ļ embert√∂meget fogadtak be. Orb√°n ink√°bb nem kritiz√°lja a k√≠s√©rletet, de a v√©geredm√©nyt l√°tva nem akarj√°k ezt megism√©telni
 • Az Eur√≥p√°ba √°raml√≥ t√∂rv√©nytelen bev√°ndorl√≥k √©s a terrorizmus k√∂z√∂tt nyilv√°nval√≥ √∂sszef√ľgg√©s van, min√©l t√∂bb ember j√∂n, ann√°l t√∂bb k√∂z√∂tt√ľk a terrorista. Itt az angolsz√°sz orsz√°gokra utalt, akik ezt bel√°tj√°k.
 • A t√∂rv√©nytelen bev√°ndorl√≥k r√°ad√°sul a munkan√©lk√ľlis√©get is n√∂velik. Ha munkan√©lk√ľlis√©g van, akkor azt egy nagy adag √ļj embert√∂meg √©rkez√©se n√∂velni fogja, ez egyszer egy szerinte, szerintem enn√©l √°rnyaltabb a k√©p.
 • Ahol sok a t√∂rv√©nytelen bev√°ndorl√≥, ott nŇĎ a bŇĪn√∂z√©s m√©rt√©ke a minisztereln√∂k szerint, Sv√©dorsz√°g p√©ld√°ul a m√°sodik a nemi erŇĎszakok sz√°m√°ban Lesotho ut√°n. A brit parlament 2013-as jelent√©se szerint a brit b√∂rt√∂n√∂kben pedig megh√°romszoroz√≥dott a muszlim el√≠t√©ltek sz√°ma az elm√ļlt 15 √©vben. Tegy√ľk hozz√°, fogadok, Sv√©dorsz√°gban sem csak a bev√°ndorl√≥k tesznek nemi erŇĎszakot, √©s az erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyeken egy idegenellenes korm√°nyzati propaganda sem seg√≠t.

Advertisement

A minisztereln√∂k szerint Magyarorsz√°g most bev√°ndorl√≥-harap√≥fog√≥ba ker√ľlt, d√©lrŇĎl a sima bev√°ndorl√≥k, nyugatr√≥l a visszatoloncolt bev√°ndorl√≥ fenyegetik, √ļgyhogy nem is lehet st√≠lszerŇĪbben m√°ssal z√°rni a besz√©det, mint a magyar emberek v√©lem√©ny√©vel, m√°r ha a k√∂zel 1 milli√≥ visszak√ľld√∂tt, demag√≥g, aljas m√≥don megfogalmazott nemzeti konzult√°ci√≥s k√©rdŇĎ√≠v ‚Äď k√°b√© 8 milli√≥t k√ľldtek ki ‚Äď annak sz√°m√≠t:

 • Fontos k√©rd√©s a terrorizmus t√©rnyer√©se.
 • Az illeg√°lis bev√°ndorl√≥k vesz√©lyeztetik a magyarok meg√©lhet√©s√©t.
 • Br√ľsszel t√ļls√°gosan megengedŇĎ, szigor√ļbb szab√°lyok kellenek
 • A bev√°ndorl√≥k maguk fedezz√©k a tart√≥zkod√°suk k√∂lts√©geit.
 • √Čs a legjobb: ink√°bb a magyar csal√°dokat k√©ne t√°mogatni a bev√°ndorl√°s helyett.

Advertisement

Ez nem is lehetne jobb z√°rsz√≥ a besz√©dre, amibŇĎl a szok√°sos retorika j√∂tt le: vagy mi, vagy ŇĎk. Mintha harmadik, negyedik, sz√°zadik lehetŇĎs√©g nem is lenne.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI