Illustration for article titled Esterházy: Csontos János szarik a Tízparancsolatra

Kultúrharc extra: a Magyar Nemzet véresszájú szerzője a Tanúba illő összeesküvéssel vádolta meg az írót, aki ennyire nem szokott bepöccenni a hülyeségeken.

Advertisement

A Fidesz-kormány megmagyarázhatatlan húzásainak egyike, hogy a keblére ölelte a frusztrált, sikertelen, jobbos művészeket és szinte rendszerváltáskori lendülettel élesztett újra a kultúrharcot, ami a dolmányosok és az idegen nyelven is megszólalni képesek között zajlott akkoriban. Az új kultúrháború legfrissebb húzásaként az lett a hivatalos Fideszművész-vonal, hogy a nyolcvanas évek nagy magyar írói nem azért lettek nagyok, mert jó írók, hanem mert titkos szövetséget kötöttek Aczél Györggyel, a komcsi kultúrpápával. Akinek ebbe a korrdináta-rendszerben persze fontos ismérve, hogy zsidó is volt. Ha nem lett volna ilyen összeesküvés, akkor minden olyan embernek, aki manapság kultúrpolitikai eseményeken Orbán Viktor ötven méteres körzetében szokott előfordulni, már Nobel-díja lenne.

A kultúrháború friss csatájában Csontos János Nemzet-szerző Zalán Tibor költőre hivatkozva azzal a Simicska Lajos tollához méltó humoros anekdotával állt elő, hogy Aczél titkos találkozót tartott Esterházyval, Nádassal, és Parti Naggyal, akiknek pénzt ígért, ha kicsinálják a leendő fideszeseket. Esterházy Péter előttem ismeretlen okból nem hahotázott, hanem marha dühös lett, és a mai ÉS-ben megjelenő cikkében olyanokat ír, hogy

"A tízparancsolat nem javallja a hazugságot (legalábbis közvetlen utalás nincsen), de a, fölteszem, mélykereszténykonzervatív Csontos János a Magyar Nemzet-beli Eltiltva és elfelejtve című, A tokaji írótábor a cenzúráról és a rendszereken átívelő aczéli háttéralkukról alcímű, szemkápráztató írásában (2013. augusztus 19.) tiszteletre méltó bátorsággal szarik erre."

Advertisement

Ezen kívül "szánalmasnak" nevezi Zalán Tibor viselkedését és szó esik a "szokásos parti csőszkunyóról is." Itt az ízelítő a Facebookról, csak úgy repkedne a tollak!

Illustration for article titled Esterházy: Csontos János szarik a Tízparancsolatra

Share This Story

Get our newsletter