Ha van jellegzetes eleme a kortĂĄrs budapesti közĂ©pĂ­tĂ©szetnek, az a hajlĂ©ktalanok Ă©letĂ©t megkeserĂ­tƑ, olykor tĂŒskĂ©kkel megbolondĂ­tott rĂĄcs, melyet Ă©pĂŒletek beugrĂłira Ă©s pĂĄrkĂĄnyaira Ă©pĂ­tenek, hogy ne lehessen odafekĂŒdni. EbbƑl kĂ©szĂŒlt abszurd mƱalkotĂĄs a Damjanich utcĂĄban.

A kerĂ­tĂ©s mellett ĂĄcsorgĂł nƑ segĂ­t a mƱalkotĂĄs arĂĄnyainak Ă©s dimenziĂłnak elkĂ©pzelĂ©sĂ©ben. Ez tehĂĄt egy rendes, utcai kerĂ­tĂ©s, melynek arasznyi peremĂ©re kerĂŒlt az eredeti kerĂ­tĂ©st tovĂĄbbgondolĂł kerĂ­tĂ©sfĂŒggelĂ©k. A kerĂ­tĂ©s, aminek eddig neki tudtunk dƑlni, tĂĄskĂĄnkban kotorĂĄszni, ezt-azt, amit az ember egy kerĂ­tĂ©snek dƑlve csinĂĄl, mostantĂłl haszontalan tömeg.

ElƑször egyĂ©bkĂ©nt azt hittem, csak odapakolt valaki egy rĂĄcsot, amit majd visz tovĂĄbb, mert a kerĂ­tĂ©s arasznyi peremĂ©n legfeljebb egy nyĂșl- vagy borzmĂ©retƱ hajlĂ©ktalan ember fekĂŒdhetne el – ekkora embert talĂĄn mĂ©g a KertĂ©sz utca Ă©s a Dob utca sarkĂĄn a La Bodeguita del Medio sem tudna szerezni, pedig ott egy libĂ©riĂĄs nĂ©ger törpe fogadja a kedves vendĂ©get –, de nem: a rusnya monstrum oda van hegesztve. Hogy ez mire jĂł? TalĂĄn mĂ©g egy libĂ©riĂĄs nĂ©ger törpe sem tudnĂĄ megmondani.

KĂ­vĂĄncsi leszek a folytatĂĄsra!

ElĂ©g jĂł lenne pĂ©ldĂĄul egy olyan idƑkapcsolĂł a köztĂ©ri padokon, mely gondoskodik arrĂłl, hogy a padra leĂŒlƑ seggĂ©t öt perc ĂŒcsörgĂ©s utĂĄn elektromos ĂĄram rĂĄzza meg rendesen.

Advertisement

Update

Ahogy arra feltĂ©tlen olvasĂłnk felhĂ­vta a figyelmet – helyesen –, az installĂĄciĂł jĂłval rĂ©gebbi. MĂĄr a környĂ©k legelesƑ elĂ©rhetƑ Street View kĂ©pen (2009 mĂĄjus) is lĂĄthatĂł. EgyrĂ©szt ennyit a memĂłriĂĄmrĂłl, mĂĄsrĂ©szt Ă­gy mĂ©g Ă©rthetetlenebb, hogy mi ez.