This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

És most hallgassuk meg együtt az ukrán forradalom szuper himnuszát!

Illustration for article titled És most hallgassuk meg együtt az ukrán forradalom szuper himnuszát!

Elképesztően népszerű lett az elmúlt hetekben a fehérorosz Ljapisz Trubeckoj A fény harcosai c. dala ukrán forradalmi berkekben, amihez most az is hozzátett, hogy Roman Hudjakov Zsirinovszkij-párti képviselő kezdeményezte a ska-punk együttes kitiltását Oroszországból.

Advertisement

A dolog előzménye, hogy Szergej Mihalok frontember az izsevszki koncerten állítólag Ukrajnát éltette, és a közönség soraiban ezek után hevesen hőbörgő hőbörgőt birodalmi félkegyelműnek nevezte. Jevgenyij Kolmikov producer viszont cáfolta az információt, mondván, konfliktus volt, csak nem Izsevszkben, hanem Németországban, az imbecillisek pedig nem békés oroszok voltak, hanem siegező nácik. Az együttes egyébként koncertezett a viharos hónapokban a Majdanon is, míg Moszkvában legközelebb június 11-én fog, Alekszandr Berger sajtófőnök az imént azt mondta, nem tervezik a turnénaptár újraszerkesztését.

Ha esetleg hallottatok már harangozni valamit a Ljapisz Trubeckojról, annak az is oka lehet, hogy néhány évvel ezelőtt felléptek a Sziget nagyszínpadán, napsütéses hangversenyt tartottak, ezt írtam róluk akkor az Index hasábjaira.

Advertisement

Ez a hudjakovos ügy csak egy újabb fejlemény, A fény harcosai már azelőtt is roppant menő volt arrafelé. A dal az idei, minden bizonnyal utolsó sorlemezükről való – Mihalok nemrég közölte, szeptember 1-jével felfüggesztik 24 éves pályafutásukat –, és a hozzá készült eredeti klipben gyönyörű, félmeztelen lányok, a rendszerváltáskori popikon Viktor Coj, Jurij Gagarin űrhajós és mások mellett lángoló autógumik is felbukkannak, miközben a jók egy rusnya sassal és annak rohamrendőrökre emlékeztető katonáival viaskodnak:

Hamarosan készült egy olyan videó is, amit a kijevi utcai harcok jeleneteiből vágtak össze:

Az alábbin a Cserkasszi hadihajó ukrán tengerészei énekelik el a slágert, állítólag nem sokkal azelőtt, hogy az oroszok megostromolták őket:

Itt a Dnyipro Dnyepropetrovszk ultrái dalolnak, csapatuk a Dinamo Kijevvel játszott:

Itt az ideje, hogy elmeséljem, miről szól – bár nyilván ki lehet találni –: arról, hogy a fény és a jó harcosai megvédik a nyarat, és küzdenek érte, ameddig csak bírnak.

Advertisement

A Ljapisznak van ezenfelül egy Sut (udvari bolond, bohóc vagy amit akartok) c. fontos slágere is, erre készült kézműves klip nemcsak Alekszandr Lukasenko fehérorosz, hanem Viktor Janukovics ukrán elnökkel is (majdnem egymillióan látták már), utóbbi azóta megbukott, előbbi még nem:

Búcsúzóul egy igazi vizuális orgia. Az együttes legnagyobb slágere a Tőke, amelyet Marx Károly élete és munkássága ihletett. Egyszerűen imádom ennek a videónak a tobzódó színeit:

Share This Story

Get our newsletter