Eleget √≠rtunk m√°r a budapesti hamburgerpaletta leg√ļjabb √ľdv√∂sk√©j√©rŇĎl, az Okt√≥ber hatodika utcai Burger & Love-r√≥l, de a pazar term√©ket meg fogja √∂lni a rendel√©s mell√© k√≠n√°lt akad√°lyp√°lya. √Čs ez rossz lenne, mert a term√©k t√©nyleg nagyon j√≥.

A Burger & Love hamburgere nagyon finom. √Čn nem vagyok annyira oda a hamburger√©rt, havonta-k√©thavonta v√°gyom r√°, de akkor szeretek nagyon, nagyon finomat enni, √©s a Burger & Love kap√°sb√≥l felj√∂tt a Pig 37 √©s a Black Cab mell√© a budapesti √©lmezŇĎnybe. Finom h√ļs, finom zs√∂mle, finom z√∂lds√©gek, ahogy meg√≠rtuk, de a rendel√©si rendszert azonnal meg kell semmis√≠teni, mert nevets√©gesen √©s sz√ľks√©gtelen√ľl bonyolult.

Szombat d√©lut√°n-estefel√© voltam ott, √ļgy n√©zett ki a folyamat, hogy bementem, valami rettenetes, h√©t l√©pcsŇĎbŇĎl √°ll√≥ folyamat√°bra volt a pult f√∂l√∂tt, amitŇĎl ledermedtem, de ekkor szerencs√©re mosolyogva √ľdv√∂z√∂lt a pult m√∂g√∂tt √°ll√≥ f√©rfi, akirŇĎl kider√ľlt, hogy egy kor√°bbi kedvenc √©ttermemben dolgozott sok√°ig.

Advertisement

Review of Test Data Indicates Conservatism for Tile Penetration. Fotó: Nagy Attila

Megk√∂nnyebb√ľlve elb√ļcs√ļztam az algoritmust√≥l √©s klasszikus rendel√©sbe fogtam: azt mondtam neki, hogy egy hamburgert szeretn√©k, a nagyobbik h√ļspog√°cs√°val. Mondta, hogy most csak a kisebbik van, √©s hogy ‚Äď na erre m√°r nem eml√©kszem. Nekifutottam m√©g egyszer, hogy h√°t, iz√©, egy hamburgert szeretn√©k enni. Ezt elj√°tszottuk tal√°n m√©g egyszer, √©s egy kicsit m√°r nyomaszt√≥ volt az eg√©sz, hogy itt vagyok √©n, az √©hes ember p√©nzzel a zseb√©ben, √©s itt van ŇĎ, a p√©nz√©rt √©telt k√≠n√°l√≥ m√°sik ember, √©s hogy ugye nem fordulhat elŇĎ, hogy ez a k√©t ember nem tudja meg√©rteni egym√°st? √Čs ekkor ny√ļjtotta a fuldokl√≥ embernek a szalmasz√°lat, hogy egy√©bk√©nt amit k√©rek, az hellyel-k√∂zzel √°tfedi a Classic men√ľt vagy mit, mire felcsillant a szemem, hogy na, akkor egy olyat, nagy h√ļssal, mire mondta, hogy h√°t sajnos csak kis h√ļssal tudja adni.

Advertisement

Ut√≥lag √∂sszeraktam, hogy a Burger & Love-ban haszn√°lt Heston Blumenthal-f√©le hamburgerh√ļs-k√©sz√≠t√©si technik√°val adott ter√ľletŇĪ hengert kapunk, amibŇĎl egy m√©ret v√°ghat√≥, ez√©rt ha nincs nagy henger k√©szen a konyh√°n, akkor nincs nagy h√ļspog√°csa. De √©letszerŇĪ elv√°r√°s egy budapesti hamburgerezŇĎ vend√©g√©tŇĎl, hogy k√©pben legyen egy h√©t√©ves BBC-s fŇĎzŇĎsmŇĪsor m√°sodik √©vadj√°nak m√°sodik epiz√≥dj√°val, ami 2007. okt√≥ber 23-√°n volt megtekinthetŇĎ az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g telev√≠zi√≥k√©sz√ľl√©kein?

Van az a h√≠res id√©zet, amit Albert Einsteinnek szoktak tulajdon√≠tani, miszerint a dolgokat olyan egyszerŇĪv√© kell tenni, amennyire lehets√©ges, de nem egyszerŇĪbb√©. A hamburger szerencs√©re nem elm√©leti fizika √©s az emberis√©g ‚Äď azon bel√ľl is a londoni Dirty Burger ‚Äď m√°r feltal√°lta a lehets√©ges legegyszerŇĪbb hamburgerezŇĎ√©tlapot, amit m√°r nem kell egyszerŇĪbb√© tenni:

Advertisement

Ennek szellem√©ben megpr√≥b√°lom ezt a posztot is olyan egyszerŇĪv√© tenni, amennyire lehets√©ges, de nem egyszerŇĪbb√©:

  • Nagyon finom a hamburger
  • Nagyon bonyolult az √©tlap
  • Maradjon ilyen finom a hamburger
  • De legyen egyszerŇĪbb az √©tlap

A c√≠mlapk√©p Rube Goldberg amerikai grafikus Professor Butts and the Self-Operating Napkin c√≠mŇĪ rajza.