√Ėr√ľlnek a b√∂lcsess√©g√ľknek, mint majom a fark√°nak. Mondtam elŇĎre, ok√©, nem nagy kunszt.

Amennyiben esetleg jelz√°loghitelesek voln√°tok frankos alapon ‚Äď √≠rtam a forintos h√≠rben d√©lelŇĎtt ‚Äď, a j√≥ h√≠r az, hogy az Orb√°ny-korm√°ny fixes√≠t√©si-forintos√≠t√°si d√∂nt√©se k√∂vetkezt√©ben nem j√°rhattok rosszabbul, mint amennyire eddig j√°rtatok. A r√∂gz√≠tett √°rfolyam eur√≥ eset√©ben 309, a frankn√°l 256,5. EbbŇĎl is l√°tszik, hogy a Minisztereln√∂k √ör b√∂lcsess√©ge hat√°rtalan.

Mit √≠rt a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium p√°r √≥r√°val k√©sŇĎbb? Via MTI?

A sv√°jci jegybank l√©p√©se megerŇĎs√≠tette a korm√°ny devizaad√≥ss√°gokat cs√∂kkentŇĎ t√∂rekv√©seit ‚Äď k√∂z√∂lte a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium az MTI √©rdeklŇĎd√©s√©re cs√ľt√∂rt√∂k√∂n. Az NGM k√∂zlem√©nye felh√≠vja a figyelmet: a sv√°jci jegybank cs√ľt√∂rt√∂ki l√©p√©s√©nek k√∂vetkezt√©ben nagyar√°ny√ļ √°rfolyamv√°ltoz√°sok k√∂vetkeztek be a devizapiacokon. A d√∂nt√©s hat√°s√°ra a forint √°rfolyama a sv√°jci frankkal szemben jelentŇĎsen gyeng√ľlt.

Mindez megerŇĎs√≠tette annak a korm√°nyzati d√∂nt√©snek a megalapozotts√°g√°t ‚Äď h√ļzza al√° a nemzetgazdas√°gi t√°rca ‚Äď, amellyel m√ļlt √©v december√©ben a jelz√°logalap√ļ devizahitelek t√∂rleszt√©si √°rfolyam√°t a korm√°ny r√∂gz√≠tette. "A sv√°jci frank alap√ļ hitelekn√©l t√∂rt√©nt 256,5 forintos, valamint eur√≥ alap√ļakn√°l 309,5 forintos r√∂gz√≠t√©ssel megv√©dt√ľk a devizahiteleseket az eddigi hat√°sok alapj√°n √∂sszess√©g√©ben t√∂bb mint 500 milli√°rd forintos tartoz√°sn√∂veked√©stŇĎl" ‚Äď k√∂z√∂lte az NGM.

A k√∂zlem√©ny szerint az √°llamad√≥ss√°g eset√©ben az √Āllamad√≥ss√°g KezelŇĎ K√∂zpont a devizaad√≥ss√°got eur√≥ra v√°ltja √°t, √≠gy a sv√°jci frank erŇĎs√∂d√©se nem befoly√°solja sz√°mottevŇĎen az ad√≥ss√°gszintet. Az √∂nkorm√°nyzatokt√≥l tavaly √°tvett sv√°jci frank alap√ļ hiteleket az √ĀKK elŇĎt√∂rlesztette, √≠gy ezek sem okoznak ad√≥ss√°gn√∂veked√©st az √°llamad√≥ss√°g szintj√©ben.

A t√°rca k√∂z√∂lte, a sv√°jci jegybank cs√ľt√∂rt√∂ki l√©p√©se megerŇĎs√≠tette a korm√°ny devizaad√≥ss√°gokat cs√∂kkentŇĎ t√∂rekv√©seit, amelyek az elm√ļlt √©vekben jelentŇĎsen cs√∂kkentett√©k az orsz√°g sebezhetŇĎs√©g√©t, mind k√∂z√∂ss√©gi, mind mag√°nszinten. "Az ad√≥ss√°g, ezen bel√ľl a devizaad√≥ss√°g cs√∂kkent√©s√©t a j√∂vŇĎben is folytatni fogjuk" ‚Äď √≠rta az NGM.

Advertisement

EbbŇĎl is l√°tszik, hogy az √©n kott√°mb√≥l j√°tszanak, √©s mindenki megnyugodhat, a korm√°ny a hely√©n van. Akarom mondani, az aut√≥hitelesek nem nyugodhatnak meg egy√°ltal√°n.

Vagy ha mélyebben belegondolunk, senki sem nyugodhat meg? Már nem is tudom.

A frank egyelŇĎre 310 forint f√∂l√∂tt ragadt.

[illusztr√°ci√≥nkon Sv√°jc tekinthetŇĎ meg]