Mindenki azt mondja, nyugalom van, de az √ļjs√°gok elkezdtek nyugtalan√≠t√≥ h√≠reket k√∂z√∂lni.

Az egyik legut√≥bbi: a Szvoboda megyei szervezete felsz√≥l√≠totta a R√©gi√≥k P√°rtja √©s a kommunist√°k k√©pviselŇĎit, hogy a nap v√©g√©ig mondjanak le mand√°tumukr√≥l, a tagk√∂nyveiket pedig nyilv√°nosan √©gess√©k el. EllenkezŇĎ esetben az ukr√°n n√©p √°ltal kiszabott igazs√°gos b√ľntet√©sre sz√°m√≠thatnak. A v√©ront√°st nem mi kezdt√ľk, z√°rul a k√ľl√∂n√∂s hangv√©telŇĪ felh√≠v√°s.

Advertisement

Nem biztos, hogy ettŇĎl ijedtek meg, de a k√°rp√°taljai r√©gi√≥sok egym√°s ut√°n l√©pnek ki a p√°rtb√≥l, megtette ezt a nap folyam√°n az √∂sszes Janukovics-sz√≠nekben parlamentbe jutott k√©pviselŇĎ - a magyar Gajdos Istv√°nnal az √©len - mellett Viktor Pohorelov ungv√°ri polg√°rmester is.

A megyei k√∂zgyŇĪl√©s √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy - b√°rmit is jelentsen ez - K√°rp√°talj√°t az eln√∂ki hatalomt√≥l f√ľggetlen ter√ľlett√© nyilv√°n√≠tja. Napk√∂zben a rendfenntart√≥ erŇĎk Vaszil Varcaba t√°bornok vezet√©s√©vel hŇĪs√©get esk√ľdtek a n√©pnek - sz√≥ szerint, az √°llom√°ny felsorakozott a t√ľntetŇĎk elŇĎtt, √©s esk√ľt tett -, √©s az Ukr√°n Biztons√°gi Szolg√°lat megyei vezetŇĎje is jelezte, a test√ľlet a n√©p mellett √°ll, √©s nem fog v√©grehajtani semmilyen t√∂rv√©nyellenes parancsot.

Ungv√°ron z√∂mmel egyetemist√°k t√ľntetnek, akik m√°r szerd√°n elfoglalt√°k a megyei korm√°nyhivatalt, majd cs√ľt√∂rt√∂k√∂n megn√©zt√©k maguknak az √ľgy√©szs√©get √©s katonai helyŇĎrs√©get is, √©s ut√°na sz√©tsz√©ledtek.

K√°rp√°talja az egyetlen megye Nyugat-Ukrajn√°ban, ahol a R√©gi√≥k P√°rtj√°nak erŇĎsek voltak a poz√≠ci√≥ik az elm√ļlt √©vekben. A nacionalist√°knak eddig nem nagyon osztottak lapot, a sz√©lsŇĎjobbos Szvobod√°nak minim√°lis volt a t√°mogatotts√°ga. Annyira, hogy n√©h√°ny hete elterjedt a h√≠r, t√∂bb sz√°z gal√≠ciai aktivista k√©sz√ľl egy ungv√°ri rendezv√©nyre, hogy megmutass√°k, hogyan kell rendesen megcsin√°lni egy ostromot. Vannak inform√°ci√≥k, melyek szerint a mostani akci√≥kat is vend√©gt√ľntetŇĎk szervezik, √°m ungv√°ri forr√°saink ezt egy emberk√©nt c√°folt√°k. Azt mondt√°k, √©rkeztek lembergbŇĎl maszkosok, de nem csin√°lnak semmit, csak k√≥v√°lyognak a v√°rosban.

Advertisement

√Čs hogy mit szeretn√©nek a magyarok? B√©k√©t. Nyugd√≠jat. Fizet√©st. A K√°rp√°taljai Magyar Kultur√°lis Sz√∂vets√©g, a legnagyobb magyar szervezet pr√≥b√°l belga maradni. Nem k√∂nnyŇĪ neki: "A KMKSZ eln√∂ks√©ge sajn√°lattal √°llap√≠tja meg, hogy a politikai p√°rbesz√©d ellehetetlen√ľl√©s√©vel az esem√©nyek erŇĎszakos form√°t √∂lt√∂ttek, aminek imm√°r t√∂bb tucat hal√°los √°ldozata is van. A Sz√∂vets√©g el√≠t√©l minden ilyen cselekm√©nyt, s vallja, hogy mind az erŇĎszakra val√≥ meggondolatlan felh√≠v√°sok, mind a v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s erŇĎszakos megakad√°lyoz√°sa csak tov√°bb m√©ly√≠ti a politikai kr√≠zist. A KMKSZ v√°ltozatlanul ki√°ll a demokratikus szabads√°gjogok √©s eur√≥pai norm√°k marad√©ktalan √©rv√©nyes√≠t√©se mellett. ... A k√°rp√°taljai magyarok, minden m√°s honfit√°rsunkhoz hasonl√≥an szabad √©s demokratikus, egy√©ni √©s kollekt√≠v jogaikat marad√©ktalanul biztos√≠t√≥ orsz√°gban szeretn√©nek √©lni, s a Sz√∂vets√©g a j√∂vŇĎben is mindent meg fog tenni ennek √©rdek√©ben."