This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

És mi történik eközben Kárpátalján?

Illustration for article titled És mi történik eközben Kárpátalján?

Mindenki azt mondja, nyugalom van, de az újságok elkezdtek nyugtalanító híreket közölni.

Advertisement

Az egyik legutóbbi: a Szvoboda megyei szervezete felszólította a Régiók Pártja és a kommunisták képviselőit, hogy a nap végéig mondjanak le mandátumukról, a tagkönyveiket pedig nyilvánosan égessék el. Ellenkező esetben az ukrán nép által kiszabott igazságos büntetésre számíthatnak. A vérontást nem mi kezdtük, zárul a különös hangvételű felhívás.

Nem biztos, hogy ettől ijedtek meg, de a kárpátaljai régiósok egymás után lépnek ki a pártból, megtette ezt a nap folyamán az összes Janukovics-színekben parlamentbe jutott képviselő - a magyar Gajdos Istvánnal az élen - mellett Viktor Pohorelov ungvári polgármester is.

Advertisement

A megyei közgyűlés úgy döntött, hogy - bármit is jelentsen ez - Kárpátalját az elnöki hatalomtól független területté nyilvánítja. Napközben a rendfenntartó erők Vaszil Varcaba tábornok vezetésével hűséget esküdtek a népnek - szó szerint, az állomány felsorakozott a tüntetők előtt, és esküt tett -, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat megyei vezetője is jelezte, a testület a nép mellett áll, és nem fog végrehajtani semmilyen törvényellenes parancsot.

Ungváron zömmel egyetemisták tüntetnek, akik már szerdán elfoglalták a megyei kormányhivatalt, majd csütörtökön megnézték maguknak az ügyészséget és katonai helyőrséget is, és utána szétszéledtek.

Advertisement

Kárpátalja az egyetlen megye Nyugat-Ukrajnában, ahol a Régiók Pártjának erősek voltak a pozícióik az elmúlt években. A nacionalistáknak eddig nem nagyon osztottak lapot, a szélsőjobbos Szvobodának minimális volt a támogatottsága. Annyira, hogy néhány hete elterjedt a hír, több száz galíciai aktivista készül egy ungvári rendezvényre, hogy megmutassák, hogyan kell rendesen megcsinálni egy ostromot. Vannak információk, melyek szerint a mostani akciókat is vendégtüntetők szervezik, ám ungvári forrásaink ezt egy emberként cáfolták. Azt mondták, érkeztek lembergből maszkosok, de nem csinálnak semmit, csak kóvályognak a városban.

És hogy mit szeretnének a magyarok? Békét. Nyugdíjat. Fizetést. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a legnagyobb magyar szervezet próbál belga maradni. Nem könnyű neki: "A KMKSZ elnöksége sajnálattal állapítja meg, hogy a politikai párbeszéd ellehetetlenülésével az események erőszakos formát öltöttek, aminek immár több tucat halálos áldozata is van. A Szövetség elítél minden ilyen cselekményt, s vallja, hogy mind az erőszakra való meggondolatlan felhívások, mind a véleménynyilvánítás erőszakos megakadályozása csak tovább mélyíti a politikai krízist. A KMKSZ változatlanul kiáll a demokratikus szabadságjogok és európai normák maradéktalan érvényesítése mellett. ... A kárpátaljai magyarok, minden más honfitársunkhoz hasonlóan szabad és demokratikus, egyéni és kollektív jogaikat maradéktalanul biztosító országban szeretnének élni, s a Szövetség a jövőben is mindent meg fog tenni ennek érdekében."

Share This Story

Get our newsletter