Illustration for article titled És mi történik eközben Kárpátalján?

Mindenki azt mondja, nyugalom van, de az újságok elkezdtek nyugtalanító híreket közölni.

Advertisement

Az egyik legutóbbi: a Szvoboda megyei szervezete felszólította a Régiók Pártja és a kommunisták képviselőit, hogy a nap végéig mondjanak le mandátumukról, a tagkönyveiket pedig nyilvánosan égessék el. Ellenkező esetben az ukrán nép által kiszabott igazságos büntetésre számíthatnak. A vérontást nem mi kezdtük, zárul a különös hangvételű felhívás.

Nem biztos, hogy ettől ijedtek meg, de a kárpátaljai régiósok egymás után lépnek ki a pártból, megtette ezt a nap folyamán az összes Janukovics-színekben parlamentbe jutott képviselő - a magyar Gajdos Istvánnal az élen - mellett Viktor Pohorelov ungvári polgármester is.

Advertisement

A megyei közgyűlés úgy döntött, hogy - bármit is jelentsen ez - Kárpátalját az elnöki hatalomtól független területté nyilvánítja. Napközben a rendfenntartó erők Vaszil Varcaba tábornok vezetésével hűséget esküdtek a népnek - szó szerint, az állomány felsorakozott a tüntetők előtt, és esküt tett -, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat megyei vezetője is jelezte, a testület a nép mellett áll, és nem fog végrehajtani semmilyen törvényellenes parancsot.

Ungváron zömmel egyetemisták tüntetnek, akik már szerdán elfoglalták a megyei kormányhivatalt, majd csütörtökön megnézték maguknak az ügyészséget és katonai helyőrséget is, és utána szétszéledtek.

Advertisement

Kárpátalja az egyetlen megye Nyugat-Ukrajnában, ahol a Régiók Pártjának erősek voltak a pozícióik az elmúlt években. A nacionalistáknak eddig nem nagyon osztottak lapot, a szélsőjobbos Szvobodának minimális volt a támogatottsága. Annyira, hogy néhány hete elterjedt a hír, több száz galíciai aktivista készül egy ungvári rendezvényre, hogy megmutassák, hogyan kell rendesen megcsinálni egy ostromot. Vannak információk, melyek szerint a mostani akciókat is vendégtüntetők szervezik, ám ungvári forrásaink ezt egy emberként cáfolták. Azt mondták, érkeztek lembergből maszkosok, de nem csinálnak semmit, csak kóvályognak a városban.

És hogy mit szeretnének a magyarok? Békét. Nyugdíjat. Fizetést. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a legnagyobb magyar szervezet próbál belga maradni. Nem könnyű neki: "A KMKSZ elnöksége sajnálattal állapítja meg, hogy a politikai párbeszéd ellehetetlenülésével az események erőszakos formát öltöttek, aminek immár több tucat halálos áldozata is van. A Szövetség elítél minden ilyen cselekményt, s vallja, hogy mind az erőszakra való meggondolatlan felhívások, mind a véleménynyilvánítás erőszakos megakadályozása csak tovább mélyíti a politikai krízist. A KMKSZ változatlanul kiáll a demokratikus szabadságjogok és európai normák maradéktalan érvényesítése mellett. ... A kárpátaljai magyarok, minden más honfitársunkhoz hasonlóan szabad és demokratikus, egyéni és kollektív jogaikat maradéktalanul biztosító országban szeretnének élni, s a Szövetség a jövőben is mindent meg fog tenni ennek érdekében."

Share This Story

Get our newsletter