És mi lenne, ha inkább északra nyitnánk?

Illustration for article titled És mi lenne, ha inkább északra nyitnánk?

Csak hogy tudjátok, mi a helyzet. A keleti nyitás megtörtént, nyugatra meg nem kell nyitnunk, mert annak a része vagyunk. Úgyhogy ezután a déli nyitás lesz napirenden. Ezt Orbán Viktor mondta ma reggel, amikor rendkívüli értekezlet keretében eligazította a külképviseleteket.

Advertisement

Részletek az MTI tudósításából:

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint a keleti nyitás megtörtént, "a kapu ki van nyitva", így most egy másik irányba, Dél felé kell fordulni. A kormányfő a hétfői nagyköveti értekezleten Afrikát és Latin-Amerikát említette a déli nyitás meghirdetésekor. Afrikáról azt mondta, hogy ha sikerül stabilizálni a kontinenst, akkor az nagy lehetőség lesz a világgazdaságnak. Közölte: az idei külpolitikai programja még elsősorban Ázsiára irányul, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már megkezdi a déli nyitáshoz szükséges utakat, és 2016-ban már a kormányfői külpolitikai látogatások is ezeket a térségeket érintik.

Advertisement

Ezenkívül:

A miniszterelnök szerint hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy nem teljesen esnek egybe Magyarország és az Egyesült Államok érdekei. Orbán Viktor beszéde után kérdésre válaszolva a magyar–amerikai viszonyt jellemezve kijelentette: ma vannak viták a két ország között. A magyar és az amerikai érdekek nem teljesen esnek egybe, de ebből nem kell szükségszerűen konfliktusnak származnia. "Az ideológiai kérdéseket nem kell feszegetni", ezeket hátrébb kell tolni, és az együttműködés területeire kell koncentrálni, magyarázta a kormányfő.

Advertisement

Persze ha észak a nyugat része, akkor a címben feltett kérdésem irreleváns. Sajnos nem könnyű manapság eligazodni a különböző égtájak között.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter