Illustration for article titled És még mondják, hogy a művészetnek nincs hatalma?

A Laibach augusztus 19-én és 20-án is adott egy-egy koncertet az észak-koreai fővárosban. Egy nappal később Kim Dzsong-Un harckészültségbe helyezte a hadsereget.

Advertisement

A szlovén avantgárd legkiválóbb képviselőinek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy külföldön még harminc évvel a nemzetközileg ismertté válásuk után is képesek lenácizni a zenekart a Harmadik Birodalmat idéző ironikus külsőségei miatt: nemrég John Oliver is nyilvánosan rájuk csodálkozott, tegnapelőtt pedig a Daily Mail jellemezte “fasiszta szlovák zenekarként” (azóta ezt sajnos javították fasiszta stílusú szlovénra).

A nálunk is népszerű Laibach most az első nyugati rockzenekarként játszott két koncertet is Phenjanban, fegyelmezetten ülő közönség előtt, és ez már önmagában az egyik legabszurdabb dolog, ami történhetett.

Advertisement

Erre meg ma reggel jön a hír, hogy Észak-Korea harckészültségbe helyezte a hadseregét, miután újra elmérgesedett a viszony Dél-Koreával: Kim Dzsong-Un megfélemlítő csapásokkal fenyegette meg a déli szomszédot, ha az nem hagy fel a 2004 óta először újraindított propaganda-tartalmú műsorszórással, melyet azután kapcsoltak be, hogy két dél-koreai katonát is súlyosan megsebesített egy felrobbant akna.

Az időről időre tetőfokra hágó feszültség nem ritka a két Korea kapcsolatában az elmúlt hatvan évben, most viszont Szöul részéről gesztusértékű lehetne, ha gyorsan felléptetné a hat éve feloszlott svéd kommunista rockzenekart, az International Noise Conspiracyt. Talán még nincs késő!

Advertisement

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter