Illustration for article titled És ezt a csodálatos sprotnikonzerv-emlékművet láttátok már?

Nem annyira aktuális a dolog, csak a múltkori laboratóriumi egeres után kíváncsiskodni kezdtem, mi minden ilyesmijük van még az oroszoknak, és erre bukkantam rá többek közt.

Advertisement

A Kalinyingrádhoz közeli Mamonovóban állították fel még 2008-ban, Oleg Silik polgármester indokása szerint annak tiszteletére, hogy hatvan évvel azelőtt kezdődött a városban a halkonzervgyártás. Két dolgot is reméltek tőle, egyrészt, hogy hatására több turista érkezik a városba, másrészt, hogy eloszlatható lesz általa a tévhit, hogy a sprotni őshazája csak és kizárólag Lettország.

Advertisement

Alkotója Fjodor Moroz szobrászművész, a konzervdoboz átmérője két méter, 12 halacskát tartalmaz, egyikük koronát visel. Gyerekkoromban elég sok halkonzervet ettem egyébként, az mindig volt a boltban, ha minden más el is tűnt már a polcokról.

Mamonovo egy mindössze 8000 lakosú kisváros az enklávéban, a halkonzervszobron kívül azzal büszkélkedhet még, hogy német (Heiligenbeil), lett (Sventapile) és lengyel (Święta Siekierka) neve is van. 1301-ben alapították a poroszok, a lengyel határ közelében terül el.

Share This Story

Get our newsletter