Nem annyira aktu√°lis a dolog, csak a m√ļltkori laborat√≥riumi egeres ut√°n k√≠v√°ncsiskodni kezdtem, mi minden ilyesmij√ľk van m√©g az oroszoknak, √©s erre bukkantam r√° t√∂bbek k√∂zt.

A Kalinyingr√°dhoz k√∂zeli Mamonov√≥ban √°ll√≠tott√°k fel m√©g 2008-ban, Oleg Silik polg√°rmester indok√°sa szerint annak tisztelet√©re, hogy hatvan √©vvel azelŇĎtt kezdŇĎd√∂tt a v√°rosban a halkonzervgy√°rt√°s. K√©t dolgot is rem√©ltek tŇĎle, egyr√©szt, hogy hat√°s√°ra t√∂bb turista √©rkezik a v√°rosba, m√°sr√©szt, hogy eloszlathat√≥ lesz √°ltala a t√©vhit, hogy a sprotni ŇĎshaz√°ja csak √©s kiz√°r√≥lag Lettorsz√°g.

Alkot√≥ja Fjodor Moroz szobr√°szmŇĪv√©sz, a konzervdoboz √°tm√©rŇĎje k√©t m√©ter, 12 halacsk√°t tartalmaz, egyik√ľk koron√°t visel. Gyerekkoromban el√©g sok halkonzervet ettem egy√©bk√©nt, az mindig volt a boltban, ha minden m√°s el is tŇĪnt m√°r a polcokr√≥l.

Mamonovo egy mind√∂ssze 8000 lakos√ļ kisv√°ros az enkl√°v√©ban, a halkonzervszobron k√≠v√ľl azzal b√ľszk√©lkedhet m√©g, hogy n√©met (Heiligenbeil), lett (Sventapile) √©s lengyel (Ňöwińôta Siekierka) neve is van. 1301-ben alap√≠tott√°k a poroszok, a lengyel hat√°r k√∂zel√©ben ter√ľl el.