Gondolom, kapásból kitaláltátok, hogy ezt Kész Zoltán, a veszprémi időközi választások jókedvű győztese mondta ma este. Nemcsak ő mondott valamit, sokan mások is, összeszedtem ezt-azt.

Kész Zoltán még ilyeneket is kifejtett örömében:

Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól a józan ész városa. A veszprémiek sárga lapot adtak a kormánynak, megüzenték, hogy nem fogadják el az ország kirablását, a felelősségre vonás nélküli állami bűnözést, sok millió ember elszegényítését. Megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni.

Advertisement

Tóbiás József szoci elnök szerint egy új társadalmi együttműködés példája volt a választás, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal, és ez a győzelem az szocialisták támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. A változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is.

A DK nem várna olyan sokáig, 2016-os előrehozott választásokról ábrándoznak, aszongyák, immár tendencia, hogy "a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktortól és korrupt kormányától. A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a velük szövetséges LMP sem tudott segíteni. Fontos fejlemény, hogy a demokratikus együttműködés simán legyőzte a Jobbikot is. A Demokratikus Koalíció úgy látja, hogy Veszprém üzent a hatalomnak: az ország változást igényel. Ehhez előrehozott választásra van szükség".

Advertisement

Demokratikusék nincsenek egyedül ezzel, a PM is előrehozottozik.

Az Együtt nem, ők azt mondják, Kész Zoltán és az igazság győzött, és gyorsan felszólították a Fideszt, hogy ne csűrjön-csavarjon jogilag, ismerje el az eredményeket.

Advertisement

A Jobbik úgy látja, a mai választás azt mutatta meg, hogy elegük van a Fideszből a magyar embereknek. "Ma nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaira. A Jobbik mint Magyarország második legerősebb pártja folytatja a kormányzati felkészülést. A mai nappal megszűnt a kétharmad, Tapolcán pedig a második szöget a Jobbik fogja beleverni a kormány és az elmúlt huszonöt év lejáratódott politikai elitjének koporsójába."

Ott állítólag van is esélyük.

És akkor végül a Fidesz. Némedi Lajos, a vesztes és Navracsics Tibor, a körzet előző képviselője is gratulált Késznek. Utóbbi a Hír Tv-nek azt mondta, új stratégia kell. Aztán meglepetésre szólt egyet Orbán Viktor miniszterelnök is, a Facebookon. Ekképp:

Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon.

Advertisement

Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit jelent ez, hogy mi fog történni. Első számú gyorstippem így éjszakára, sokba nem kerül, miért ne engedhetném szabadon a fantáziámat:

Habony Árpád még az idén repülni fog. Mint a vadlibák.

Fotó: Nagy Lajos/MTI