Érvek a nemzet hőse kezében. Ilyen videót még nemigen láttatok

Illustration for article titled Érvek a nemzet hőse kezében. Ilyen videót még nemigen láttatok

Szasko Bilij, az UNA-UNSZO (Ukrán Nemzetgyűlés - Ukrán Népi Önvédelem) legendás alakja erős érvekkel támasztotta meg a mondanivalóját a rivnei megyei közgyűlés elnökségi ülésén.

Advertisement

Az egészet felesleges lefordítani, úgyis a látvány a lényeg. Ahhoz nem is muszáj tudni ukránul. Annyit csak: Bilij az elején arról beszél, hogy kíváncsi, ki szeretné-merni kivenni a kezéből a Kalasnyikovot, a pisztolyát, a kését, azaz hát, ki lesz az, aki megakadályozza nagyra törő tervei végrehajtásában. A tervek nem bonyolultak: elég lesz lerendezni a Régiók Pártja és a kommunisták hazaáruló vezetőit, tagjait, kisajátítani a vagyonukat, megbüntetni őket érdemeik szerint.

Szasko Bilij (magyarul legyen mondjuk Fehér Sanya) vállalkozó polgári neve Olekszandr Muzicsko, 51 éves. A patrióta ukrán sajtó szerint már a 90-es évek legelején megmutatta magát a politikában, nemcsak az oroszbarát szervezetek elleni csatározásokban vett részt, hanem az abháziai konfliktusban és az első csecsenföldi háborúban is, nyilván nem az oroszok, hanem a grúzok, illetve a csecsenek oldalán. Bátorságáért a nemzet hőse címmel tüntették ki, írja ez a forrás, de hogy kik és mikor, azt nem írja. Ezenfelül volt egy rakat büntetőeljárás ellene, súlyos testi sértésért, zsarolásért, ült néhány évet. Ott volt a Majdanon, aktuális hőstetteiről snellben nem találtam információt.

Advertisement

Az UNA-UNSZO a legradikálisabb ukrán politikai szervezetek közé tartozik, 1990-ben alapították, tagjai nemcsak az egykori Szovjetunió területén vettek részt konfliktusokban, hanem Koszovóban is, Szerbia oldalán.

Share This Story

Get our newsletter