Értelmi fogyatékos magyar lányt toloncolhatnak haza a svéd hatóságok

Fruzsináról senki sem gondoskodna Magyarországon, ügyében Facebook-kampány is indult, de jelenleg az tűnik az egyetlen esélynek, ha kellő mennyiségű pénz gyűlik össze az ellátására.

Advertisement

A húszéves Fruzsina egy nyolcéves gyerek szellemi szintjén van, nem tud magáról gondoskodni. Szülei már nem élnek, és a gyámjául kiderült apai nagynénje pár éve lemondott a gyámságról, a lány a 27 éve Svédországban élő anyai nagynénjéhez, Ruff Ágneshez került, aki végre gondoskodik róla.

Azaz csak gondoskodna, mert a svéd bevándorlási hivatal felnőttként kezeli a lányt, és nem adta meg neki a letelepedési engedélyt. Fruzsinának nincs hivatalos gyámja, és már nem is lehet, mert az előző gyámja pont a 18. életévének betöltésekor mondott le a gyámságról. Ruff Ágnes ezért nem léphet fel hivatalos képviselőjeként, és a magyar hatóságok sem tudnak papírt kiállítani arról, hogy Fruzsina gondoskodásra szorul.

Advertisement

Ruff Ágnes ezért kampányba kezdett: tavaly novemberben egy videót indított útjára Fruzsináról a Facebookon, amely már egymilliós nézettség fölött jár, a lány ügyéről pedig több nagyobb svéd újság is beszámolt (miután megkapták a Fruzsina ügyét bizonyító dokumentumokat is), így az Expressen, a Nyheter24 és a Metro is.

Ruff attól tart, ha Fruzsinát visszaküldik Magyarországra, vagy elmegyógyintézetbe kerülne (noha nem gyógykezelésre szorul, hanem csak gondoskodásra), vagy az utcára. A volt gyámjáról kiderült, hogy mielőtt lemondott a gyámságról, ő is és gyerekei is rendszeresen bántalmazták Fruzsinát, úgyhogy rá sem lehet számítani. Sőt.

Advertisement

"Én sajnos csak félidőben dolgozom, és nem tudom hivatalosan igazolni eltartását. Fruzsina nálam lakik 31 hónapja, de nincs joga semmihez. Semmiféle támogatást nem kapunk, mert itt is azt mondják, nem vagyok hivatalos gyámja, és így nem jár semmi neki. Magyar állampolgár, ott kötelesek gondoskodni róla. Én nem tudom, mit csináljak, nem rakhatom ki az utcára" – írta levelében Ruff Ágnes, aki szerint három héten belül kapják meg a harmadik, utolsó végzést, és ha megint kiutasítást kap, négy héten belül el kell hagynia az országot.

Ügyvédje szerint Fruzsina egyetlen esélye a maradáshoz, ha bizonyítani tudja, hogy képes ellátni magát, vagyis megfelelő összeg áll a rendelkezésére. "Ismerőseim javasolták, hogy csináljunk egy gyűjtést a számára, hogy itt tudjon maradni velem. Ezt meg is csináltuk egy héttel ezelőtt. Azóta küldtem több ezer üzenetet, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy Svédország nem akarja Fruzsinát. Szeretik megnézni a videót szórakozásból, megosztják, beszélnek róla, de mikor most tudnának segíteni egy kis összeggel, cserben hagyták" – írta Ágnes, aki a magyar közvélemény segítségét is kéri.

Advertisement

Ezért adománygyűjtést indított, ahol tízezer eurót kellene összegyűjtenie, de eddig csak az összeg töredéke lett meg: "Én idáig sem a pénzért csináltam, 31 hónapja eltartom egyedül, minden segítség nélkül, hiszen nincs hová küldjem, nincs senkije rajtam kívül. De sajnos az EU törvényeknek csak akkor felel meg a tartózkodási joga, ha bizonyítani tudjuk az ellátását. Soha idáig nem kértem senkitől segitséget, de most kénytelen vagyok."

Share This Story

Get our newsletter