Jap√°n szent tŇĪzh√°ny√≥ja 1707-ben t√∂rt ki utolj√°ra, k√©t h√≥nappal egy f√∂ldreng√©s ut√°n. Egy √ļj tudom√°nyos dolgozat azt √°ll√≠tja, hogy a 2011-es nagy jap√°n f√∂ldreng√©s hasonl√≥an megbolygathatta a tŇĪzh√°ny√≥t, melynek k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©ben nyolcmilli√≥ ember √©l.

‚ÄěTanulm√°nyunk nem √°ll√≠tja, hogy a vulk√°n most fog kit√∂rni, de azt bemutatja, hogy kritikus √°llapotban van‚ÄĚ ‚Äď mondta a jap√°n-francia kutat√≥csoportot vezetŇĎ Florent Brenguier a Guardiannek. A Science j√ļlius 4-i sz√°m√°ban megjelent dolgozat azt vizsg√°lja, hogy a nagy f√∂ldreng√©sek milyen hat√°ssal vannak k√∂rnyezet√ľkre.

A 2011 m√°rciusi, 9-es magnit√ļd√≥j√ļ f√∂ldreng√©s szeizmikus hull√°mai meglepŇĎ m√≥don nem az epicentrum k√∂rny√©k√©n, hanem a 400 kilom√©terrel d√©lnyugatra fekvŇĎ Fudzsi alatt okozt√°k a legnagyobb zavart. A szeizmol√≥giai adatokat ez az √°bra mutatja be, min√©l pirosabb, ann√°l nagyobb a f√∂ldk√©regben a v√°ltoz√°s, a k√©p jobb als√≥ sark√°ban ny√≠l mutatja a Fudzsit:

Utolj√°ra 307 √©vvel ezelŇĎtt t√∂rt ki a tŇĪzh√°ny√≥, 49 nappal egy oszakai epicentrum√ļ, 8,7-es f√∂ldreng√©s ut√°n. Jelenleg nagyobb a nyom√°s a magmakamr√°ban ‚Äď 1,6 megapascal ‚Äď, mint becsl√©sek szerint akkor volt. EbbŇĎl nem k√∂vetkezik, hogy a Fudzsi ki fog t√∂rni, az meg pl√°ne nem, hogy mikor, de az igen, hogy statisztikailag megnŇĎtt egy kit√∂r√©s val√≥sz√≠nŇĪs√©ge.

Advertisement

MeglepŇĎ m√≥don a Fudzsi nincs rajta a Decade Volcanoes list√°n, ami a legsŇĪrŇĪbben lakott vid√©keken √°ll√≥ akt√≠v tŇĪzh√°ny√≥kat gyŇĪjti √∂ssze (Eur√≥p√°b√≥l a Vez√ļv, az Etna √©s a Szantorini szerepel). Jap√°nb√≥l a legd√©lebbi nagy szigeten, Kj√ļs√ļn √°ll√≥ k√©t vulk√°n, a Szakuradzsima √©s az Unzen van a list√°n, ut√≥bbi 1991-es kit√∂r√©se volt a k√∂zelm√ļlt legt√∂bb √°ldozatot szedŇĎ jap√°n vulk√°nkit√∂r√©se. 43-an haltak meg, a vulkanikus t√∂rmel√©k√°rak nyomai ma is j√≥l l√°that√≥k a hegy oldal√°ban.

A Fudzsi kit√∂r√©s√©t val√≥sz√≠nŇĪleg nem lehetne ennyivel meg√ļszni. Alig 130 kilom√©terre van Toki√≥, a vil√°g legnagyobb metropolisza, √©s a vulk√°n k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©ben is nagyon sokan laknak. Az 1707-eshez hasonl√≥ erejŇĪ kit√∂r√©s 750 ezer ember evaku√°ci√≥j√°t k√≠v√°nn√°, √©s a tŇĪzh√°ny√≥ val√≥sz√≠nŇĪleg elpuszt√≠tan√° a Toki√≥t az orsz√°g d√©li √©s nyugati r√©sz√©vel √∂sszek√∂tŇĎ aut√≥p√°ly√°kat √©s vas√ļtvonalakat.

Advertisement

Képek: Kacusika Hokuszai, Science, Sebastien Batardy