This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Erről a magyar sikerről kevés szó esik

Illustration for article titled Erről a magyar sikerről kevés szó esik

Pedig tényleg elég komoly dolog, hogy októberben Budapesten lesz a WOMEX, az éves világzenei vásár/fesztivál/konferencia/seregszemle, amit először rendeznek a Lajtától keletre.

Advertisement

A WOMEX-et 1994 óta rendezik meg évente, és a legjelentősebb zenei esemény lesz az idén Magyarországon, még úgy is, hogy a világzene nem százezrek kedvenc zsánere idehaza. De ha az embert abszolút nem érdekli a műfaj, akkor is át tudja vajon érezni, hogy ez egy fontos dolog?

Bennem ez a kérdés motoszkált, amikor elmentem csütörtök este a WOMEX évadnyitóra az A38-ra, ahol bemutatkozott a rendezvény házigazdája, a Hangvető, és a szervezők megpróbálták elmagyarázni, miért is lehet jó dolog, hogy 22 másik pályázó város helyett Budapest kapta ezt a lehetőséget.

Advertisement

Nos, leginkább azért, mert a WOMEX idehoz egy csomó embert Budapestre: zenészeket, újságírókat, iparági szakembereket stb., ami 12 ezer vendégéjszakát is jelenthet. Nagy lökés aztán a teljes magyar népzenei szcénának, hiszen most sokkal több hazai előadó mutatkozhat be nemzetközi közönség előtt, mint amikor máshol rendezik az expót.

Lesz továbbá négy napon át egy csomó koncert is, amilyenre máskor nem nagyon lenne lehetőség – ezeket a MüPában tartják majd, de lesznek bulik az A38-on is, a szakmai rendezvények helyszíne pedig a Bálna lesz.

Advertisement

A WOMEX-et elég komolyan támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma is – a volt origós főszerkesztőm és most a rendezvény programigazgatója, Weyer Balázs szerint nagyjából mindenhol az állam a fő finanszírozó, ugyanakkor a rendezvény nem kevés pénzt is termel majd. És a világzene még valamiféle sikerágazat is lehet itthon.

A fellépőkről egyébként konkrétumokat még nem tudni, ugyanis most kezdődik csak a pályázók zsűrizése, a győzteseket majd a nyár folyamán jelentik be.

Advertisement

A képen a WOMEX tavalyi díjazottja, a portugal fado énekesnő, Mariza látható.

Share This Story

Get our newsletter