Erősebb-e Rogán Antal, mint a pékek?

Illustration for article titled Erősebb-e Rogán Antal, mint a pékek?

Nemsokára kiderül! A Fidesz frakcióvezetője a péktermékek árképzéséről egyeztetett illetékes szervezetekkel, és azt követően szigorúan közölte: nem fogják a témát veszni hagyni!

Advertisement

Rogán Antal szerint:

Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen. 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly a gázolaj olcsóbb lett, 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak 5 százalékkal.

Advertisement

Ilyen egyszerű ez a matek. Vagy mégsem? Septe József, a pékszövetség elnöke szerint:

A jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé a sütőipari termékek árának csökkentését. Nagyon nagy különbség van a úgynevezett sütőipari átadási ár és a kereskedelmi eladási ár között, és a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak 3 százalékot tesz ki.

Advertisement

Úgy is mondhatnám, hogy beindult a kenyérrezsi-csökkentés, és ha ez így megy tovább, a pékek lehetnek az új közműszolgáltatók, bankok, hipermarketek és RTL Klub.

Vagy ennyire azért ne ragadtassam el magamat?

Egyébként azt is mondta Rogán, hogy a gombamód szaporodó albán pékségek körmére néznek, azok ugyanis nem igazán szeretnek közterheket fizetni. Ez nem szép dolog – nem lennék most a helyükben –, de az sem szép, hogy a közelünkben elterülő albán pékség kenyerének mindig valami fura mellékíze van, úgyhogy már nem is veszünk belőle. Pedig olcsó.

Advertisement

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Share This Story

Get our newsletter