Valamit alaposan elb√©n√°ztunk a Cink t√∂rt√©net√©nek elsŇĎ p√©nzd√≠jas akci√≥j√°val, az √Črkez√©s vide√≥p√°ly√°zattal.

Ha nem hallott√°l volna r√≥la, egymilli√≥ forintos d√≠jalappal √≠rtunk ki ny√≠lt versenyt maximum 30 m√°sodperces, tetszes szerinti mŇĪfaj√ļ mozg√≥k√©peknek. Vagyis indulhatott a sz√©pen bevil√°g√≠tott filmtŇĎl az animgifig b√°rmi, ami nem √°ll√≥k√©p. A keretj√°t√©k az volt, hogy a jelentkezŇĎknek egy k√©pzeletbeli v√°laszt√°si kamp√°nyhoz kellett klipet csin√°lniuk, felvillantva, hogy mitŇĎl lehetne sokkal jobb Magyarorsz√°gon.

Azt k√©pzelt√ľk, hogy a klassz p√©nzd√≠j plusz az igazi v√°laszt√°sok k√∂zeledte, plusz a t√©ny, hogy ma m√°r minden m√°sodik embernek van valami k√©pr√∂gz√≠t√©sre alkalmas cucca, p√°rosulva a mind√∂ssze f√©lperces hat√°rral, majd t√∂meg√©vel fogja begerjeszteni a nagypolitika miatt rendszerv√°lt√≥ hangulatba ker√ľlt fiatalokat, √°lfiatalokat √©s √∂regeket.

Advertisement

√Čs nem √≠gy lett!

Ez ugye nyilv√°n nem annak a tucatnyi jelentkezŇĎnek a hib√°ja, aki belelkesedett, fogta a telefont, a laptopot vagy a kamer√°t, leforgatta, majd elk√ľldte nek√ľnk a filmj√©t. Hanem legink√°bb a mi√©nk, hogy vagy nem terjesztett√ľk el√©gg√© a p√°ly√°zat h√≠r√©t vagy rossz t√©m√°ban √≠rtuk ki, ami nem ind√≠tott be titeket, vagy egyszerŇĪen t√ļl nehezen megfilmes√≠thetŇĎ. De az is gyan√ļs, hogy a p√°ly√°zat megjelen√©se elŇĎtt kit√∂rt bajai vide√≥botr√°ny sem hozta meg sz√©les t√∂megek kedv√©t az √∂nfeledt politikai vide√≥z√°shoz.

Advertisement

Mindezek v√©geredm√©nye az lett, hogy az √°ltalunk √°lmodottnak t√∂red√©ke, √∂sszesen 14 alkot√°s √©rkezett be, j√≥ r√©sz√ľk elsŇĎ blikkre is vagy gyenge volt, vagy nem felelt meg a ki√≠r√°snak. √Čs b√°r vannak k√∂zt√ľk √∂tletesebb √©s jobban megcsin√°lt darabok, igaz√°n √ľtŇĎs egy sem akadt k√∂zt√ľk. Ilyen kev√©sbŇĎl ez mondjuk nem is csoda.

Ezek miatt kotlottunk annyit a janu√°t 31-ei lead√°si hat√°ridŇĎ √≥ta, pedig m√°r r√©ges r√©g el kellett volna indulnia a j√°t√©k m√°sodik r√©sz√©nek, a kamp√°nynak, amikor szavazni lehet a filmekre. De kezdŇĎ p√°ly√°zatki√≠r√≥kk√©nt nem tudtuk eld√∂nteni, mit csin√°ljunk.

Advertisement

Azt√°n, amikor megmutattuk a versenymŇĪveket a zsŇĪrinek - Papp Boj√°na dokumentumfilm-rendezŇĎ, G√°cs R√≥bert kreat√≠vigazgat√≥, Bisztray S√°ndor rekl√°mfilmrendezŇĎ √©s Bazs√≥ G√°bor m√©diast√°r - √©s nekik l√©nyeg√©ben ugyanaz volt a v√©lem√©ny√ľk a klipekrŇĎl, mint nek√ľnk, elhat√°roztuk, hogy megszak√≠tjuk a versenyt √©s nem adjuk ki a fŇĎd√≠jat. Sokkal jobb beismerni, hogy elsz√°m√≠tottuk magunkat, mint √©rtelmetlen√ľl d√≠jazni valamit, kiv√°lasztva egy mini mezŇĎny egyik tagj√°t.

V√©g√ľl √ļgy hat√°roztunk, hogy kiadunk egy 50 ezer forintos, jelk√©pes d√≠jat annak a filmnek, amelyiket a zsŇĪritagok a legjobbnak tartanak, hogy valamivel m√©gis honor√°ljuk az alkot√≥k f√°radoz√°sait. √Čs ez a punkos klip volt a sorsol√°sos demokr√°ci√°r√≥l. Ez itt.

Advertisement

Gratul√°lok a k√©sz√≠tŇĎinek √©s minden r√©sztvevŇĎnek, egyben eln√©z√©st k√©rek, hogy √≠gy √©rt v√©get az eg√©sz, legk√∂zelebb √ľgyesebbek √©s √°tgondoltabbak lesz√ľnk. Nem lesz neh√©z!

Advertisement

Azt hiszem, az eg√©szet nem lehet t√∂m√∂rebben √∂sszefoglalni, mint azt Bazs√≥ G√°bor zsŇĪritag tette:

√Ėsszess√©g√©ben √©rezni, hogy lelkes√≠teni √©s pozit√≠v j√∂vŇĎk√©pet mutatni t√©nyleg rettenetesen neh√©z mel√≥. Filmet csin√°lni ilyesmirŇĎl meg pl√°ne. √Čn nem is mertem volna, r√©szben az√©rt is v√°llaltam el a zsŇĪriz√©st, mert √≠gy meg√ļszhattam, hogy kider√ľlj√∂n, hogy soha nem tudn√©k k√ľl√∂nbet. J√≥nak a ki√≠r√°s √©rtelm√©ben egyiket sem tartom.

Advertisement

Ennek megfelelŇĎen legk√∂zelebb ink√°bb a szem√©tked√©sre megy√ľnk r√°, h√°tha az vonz√≥bb!