A FIFA huszonh√°rmas list√°j√°n nincs meglepet√©s, vajon a szavaz√°son lesz? √Čs nem mindegy?

Sok minden nyomja a FIFA lelkiismeret√©t, ami fontosabb az Aranylabda-szavaz√°s hazav√°g√°s√°n√°l, de ettŇĎl m√©g ugyan√ļgy bosszant√≥, amit mŇĪveltek Blatter√©k ezzel.

Ami√≥ta 2009-ben megreform√°lt√°k a szavaz√°st, az eg√©sz ink√°bb eml√©keztet az Eurov√≠zi√≥s Dalfesztiv√°l taktik√°z√°saira, mint egy norm√°lis szavaz√°sra. Azzal, hogy maguk a j√°t√©kosok √©s a sz√∂vets√©gi kapit√°nyok is beleny√ļlhatnak a folyamatba, az eg√©sznek rossz mell√©k√≠ze lett, amit az olyan h√ľlyes√©gek csak fokoztak, mint amikor a FIFA tavaly menet k√∂zben kitolta k√©t h√©ttel a szavaz√°s hat√°ridej√©t.

A k√∂zmegegyez√©s szerint ma m√°r nem nyerhetne egy h√°tv√©d vagy pl√°ne egy kapus, noha kor√°bban mindkettŇĎre volt p√©lda. √Črte persze kritika a szavaz√°st kor√°bban is, sok nagy j√°t√©kos nem nyert Aranylabd√°t soha, de ez a mostani kirakatshow igaz√°b√≥l annyira se tud √©rdekelni, mint amikor r√©gen kar√°csony k√∂rny√©k√©n bemondt√°k a r√°di√≥ban a gyŇĎztest.

De n√©zz√ľk az idei 23 jel√∂ltet: Gareth Bale (walesi, Real Madrid), Karim Benzema (francia, Real Madrid), Diego Costa (spanyol, Chelsea), Thibaut Courtois (belga, Chelsea), Cristiano Ronaldo (portug√°l, Real Madrid), Angel Di Maria (argentin, Manchester United), Mario G√∂tze (n√©met, Bayern M√ľnchen), Eden Hazard (belga, Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (sv√©d, Paris St-Germain), Andres Iniesta (spanyol, Barcelona), Toni Kroos (n√©met, Real Madrid), Philipp Lahm (n√©met, Bayern M√ľnchen), Javier Mascherano (argentin, Barcelona), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Thomas M√ľller (n√©met, Bayern M√ľnchen), Manuel Neuer (n√©met, Bayern M√ľnchen), Neymar (brazil, Barcelona), Paul Pogba (francia, Juventus), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Arjen Robben (holland, Bayern M√ľnchen), James Rodriguez (kolumbiai, Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (n√©met, Bayern M√ľnchen), Yaya Toure (elef√°ntcsontparti, Manchester City).

Advertisement

Ha pedig tudjuk, hogy az aktu√°lis vil√°gverseny illetve a BL gyŇĎztese indul elŇĎnnyel, akkor a n√©met v√°logatott √©s a Real Madrid legjobbjaira √©rdemes koncentr√°lni. Ronald√≥n√°l mondjuk a gyenge vb bezavarhat, viszont az ŇĎ malm√°ra hajthatja a vizet, hogy a n√©meteknek nincs igaz√°n kiemelkedŇĎ szuperszt√°rjuk a sok klasszis k√∂z√∂tt.

Messi az id√©n nem nyert semmi fontosat, a v√©b√© aranylabd√°j√°val is csak sz√°nalomb√≥l dobt√°k meg, √ļgyhogy az idei √©v most nem felt√©tlen√ľl a Ronaldo-Messi verseng√©srŇĎl sz√≥l majd. Lehet esetleg egy nevetŇĎ harmadik? Ha mondjuk Kroos nyern√©, annak m√©g √∂r√ľln√©k is - m√°s k√©rd√©s, hogy nyilv√°n nem fogja.

Fotó: AP Photos/Andres Kudacki