Furcsa! Azzal vettek meg, hogy vadonat√ļj stadiont √©p√≠tenek a csapatomnak, az MTK-nak. A Hung√°ria k√∂r√ļt lesz Budapest Felcs√ļtja.

Klasszikus, egyben sz√©lsŇĎs√©ges √ļjs√°g√≠r√≥s mŇĪfaj, amikor a riporter olyan m√©lyen √°t akarja √©lni egy t√°rsadalmi csoport helyzet√©t, hogy elmaszk√≠rozza mag√°t √©s be√©p√ľl k√∂z√©j√ľk. √Čn az Orb√°n-rendszer kezdete √≥ta be szerettem volna ker√ľlni valamelyik korm√°ny √°ltal helyzetbe hozott csoportba, csak az√©rt, hogy √°t√©lhessem, milyen √©rz√©s elŇĎbb kit√ľntetettnek lenni, azt√°n m√°r el is fogadni a j√°t√©kszab√°lyokat. Am√≠g az ember kommentelŇĎ, k√∂nnyen gyal√°zza azokat, akik minden mor√°lis finny√°ss√°got f√©lretolva beh√≥dolnak. De milyen lehet t√©nylegesen h√≥dolni? H√°t most megtudtam. √Čs m√©gcsak √°t sem kellett sminkelnem magamat.

Most az elŇĎbb j√∂tt ki ugyanis a h√≠r, hogy az √°llam 6,5 milli√°rd forintot ad az MTK-nak l√©tes√≠tm√©nyek fejleszt√©s√©re, √©s ebbŇĎl most mindj√°rt, a tavaszi szezon v√©g√©n elkezdenek √©p√≠teni egy 5 ezer fŇĎs, vagyis pont felcs√ļti m√©retŇĪ stadiont (ugyanis oda is sim√°n bef√©rt volna az 5 ezer sz√©k), ami annyira az I. Orb√°n Ramszesz Ar√©na koppint√°sa lesz, hogy ez szolg√°l majd az MTK-s S√°ndor K√°roly fociakad√©mia k√∂zpontjak√©nt is.

K√©t √©vet kell teh√°t kibekkelnem - pont ennyi idŇĎ alatt √©p√ľlt a Ramszesz! - a Kispest, az √öjpest vagy a Fradi p√°ly√°j√°n mint vend√©g, √©s a porl√≥ beton meg a k√©kre festett rozsd√°s vasak helyett eur√≥pai szintŇĪ stadionban fogom isten√≠teni Kanta J√≥zsik√°t, a majdnem reinkarn√°l√≥dott Ill√©s B√©l√°t.

De a lényeg az, hogy mit érzek most.

K√°b√© h√°romnegyed √≥ra telhetett el az√≥ta, hogy megtudtam a H√≠rt, √©s m√°ris sokkal meg√©rtŇĎbb vagyok a stadion√©p√≠t√©si programmal, illetve azzal, hogy az elad√≥sodott sportegyes√ľleteket - ellent√©tben az elad√≥sodott v√°laszt√≥polg√°rokkal - nem megb√ľntett√©k vagy b√∂rt√∂nbe z√°rt√°k, hanem kifizett√©k helyett√ľk a felelŇĎtlen√ľl felhalmozott, sokmilli√°rdos ad√≥ss√°got.

Advertisement

H√°romnegyed √≥r√°ja m√©g azt gondoltam, hogy az MTK fenntart√°sa vagy t√°mogat√°sa tal√°n valamennyire kultur√°lis-testedz√©si k√∂z√ľgy, de a focicsapat √©s annak a stadionja eg√©szen biztosan nem az. Azt gondoltam, hogy a mi lelkes, k√©thetente 500-750 r√©sztvevŇĎt √∂sszer√°nt√≥ szubkult√ļr√°nk pont ezt a stadiont √©rdemli. M√°rmint szem√©lyenk√©nt persze j√°rna nek√ľnk 1-1 Maracana, de ennek az exkluz√≠v, kisl√©tsz√°m√ļ √©rtelmis√©gi sz√≥rakoz√°snak pont j√≥ helye van a hangulatosan, de m√©g nem √©letvesz√©lyesen sz√©trohadt Hung√°ria k√∂r√ļti Szent√©lyben. Az aranyos zsid√≥ b√°csik ink√°bb meg√©rdemeltek volna egy √ļj p√°ly√°t, de mostanra sajnos nagyr√©szt meghaltak a t√ļl√©lŇĎk is. Persze ha j√∂nne egy gazdag, fanatikus zsid√≥ √©s aj√°nd√©kozna nek√ľnk egy p√°ly√°t, az √°lom lenne, de az eg√©szen vicces, sŇĎt morbid √∂tletnek tŇĪnt m√©g h√°romnegyed √≥r√°ja, hogy valaki m√°s fizessen a sz√≥rakoz√°som√©rt, p√©ld√°ul te.

Most m√°r l√°tom benne a logik√°t. Nem tudhatod p√©ld√°ul, hogy nem sz√ľletik-e mondjuk egy gyereked, aki akkora MTK-s lesz, hogy elŇĎbb mondja ki, hogy "tojgelle", mint azt, hogy "apa".

Az MTK-stadion bejelent√©se kommunik√°ci√≥s szempontb√≥l ugyanakkor pozit√≠v l√©p√©s az ŇĎszintes√©g fel√©, mert az eddigi stadion√©p√≠t√©seket azzal a gyenge l√°bon √°ll√≥ √©rvvel pr√≥b√°lt√°k megt√°mogatni, hogy ha ig√©nyes a p√°lya, akkor t√≠zezrek fognak kij√°rni. Na, ilyen a mi csapatunkn√°l fel sem mer√ľlhet.

Advertisement

Az felcs√ļti Piramis est√©ben m√©g j√≥t nevettem azon az √©rven, hogy az igaz√°b√≥l ifj√ļs√°gi focik√∂zpont, hiszen tudtam, hogy abban az √©p√ľletben csak √°t√∂lt√∂znek az akad√©mist√°k - ehhez nem kellett volna vadi√ļj diz√°jnstadion - a centerp√°ly√°n meg term√©szetesen sohesem edzhetnek, hiszen sz√©tt√ļrn√°k a gyepet. Vagyis csakis nagyobb torn√°k d√∂ntŇĎit j√°tszhatj√°k benne, de nagy torna kev√©s akad, ifist√°kn√°k pedig a d√∂ntŇĎk√∂n sincs ann√°l nincs t√∂bb n√©zŇĎ, amennyi k√©nyelmesen elf√©rne a 8 m√°sik felcs√ļti edzŇĎp√°lya mell√© √©p√≠tett fedett minilel√°t√≥kon. A Piramis eset√©ben teh√°t tiszt√°n √°tl√°ttam, hogy arra az√©rt volt sz√ľks√©g, mert Orb√°n F√°ra√≥ √∂regszik, √©s jobban esik neki a meccsn√©z√©s k√©tfokozat√ļ √ľl√©sfŇĪt√©ssel, mint egy korl√°tra t√°maszkodva szotyiz√°s k√∂zben.

Most viszont egycsap√°sra meg√©rtettem, hogy ez a mi p√°ly√°nk nyilv√°n nem az Orb√°nn√°l - bibib√≠ - sokkal fiatalosabb Deutsch eln√∂k-tulajdonos √ļr f√°j√≥s farcsontja miatt √©p√ľl hanem az√©rt, hogy ig√©nyes k√ľlsej√©vel √©s belsej√©vel is jobb teljes√≠tm√©nyre √∂szt√∂n√∂zze a S√°ndor K√°roly Akad√©mia j√°t√©kosait.

Itt tartok most. Azt kell, hogy mondjam, jobb ember lettem az √°llami t√°mogat√°snak m√°r a h√≠r√©re is. Jobb, √©rz√©kenyebb, sokoldal√ļbb ember, aki nem primit√≠v s√©m√°kban √©s olyan kommergyan√ļs l√≥zungokban gondolkodik, hogy az √°llam takarodjon az √ľzleti sportv√°llalkoz√°sokt√≥l, meg hogy az √©p√≠tsen stadiont, akinek van r√° p√©nze. A vil√°g nem ilyen egyszerŇĪ! SŇĎt, egyre √∂sszetettebb. Ha egyszer majd t√©ged t√°mogat meg Orb√°n Viktor a hobbid gyakorl√°s√°ban az √©n p√©nzembŇĎl, te is meg fogod √©rteni. Addig viszont csak egy demag√≥g kommentelŇĎ maradsz, hahaha!