Akkorát trollkodott Gyurcsány, hogy összeomlott az Index riportere, és morálisan ócsárolni kezdte interjú közben.

Orbán Viktor mellett van még egy magyar politikus, aki nem hazudott. A felvezetésből már kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc az! Aki annyira kemény volt az Indexnek adott interjújában, hogy Miklósi Gábor, a harcedzett riporter megtört, nem bírta tovább, és egyszer csak ezt a "kérdést" tette fel a volt miniszterelnöknek:

Tudom, hogy nem udvarias dolog, de most nem fogok kertelni. Önben messze több tehetség van a politikához, mint kettejükben együtt, a szónoki képességeit egy baloldali közönség előtt összehasonlíthatatlanul ügyesebben tudja használni, ezért bizonyos keretek között csábító lehet egyes baloldali szavazók számára. Viszont politikailag, és szerintem morálisan is teljesen elhasználódott, ezért a baloldalnak sokkal inkább teher, mint előny.

Hogy juthattak el eddig az abszurd pontig, amikor az interjú készítője ilyet mond az interjúalanynak? Hát úgy, hogy a beszélgetés alatt Gyurcsány azt a taktikát alkalmazta, mint az a profi általánosban, aki egész matekóra alatt azt susogta a füledbe, hogy "Nem vagyok ideges, fő a nyugalom", egészen addig, míg ordítva neki nem estél, és ki nem lökted a padból, mire a tanár adott egy intőt és kiküldött, a minitroll meg boldog mosollyal nézett utánad a helyéről.

Az interjúból az derül ki, hogy Gyurcsány baromi jó miniszterelnök volt, sőt az eddigi legjobb, csak nem nőttek fel hozzá az emberei. A beszélgetés csúcspontját pedig azt hiszem még sokan és sokszor fogják felidézni:

Az őszödi beszédre, a zavargások kezelésére is büszke?

Az őszödi beszédre nagyon. Az a politikai krédóm, és mára bizonyos értelemben a Demokratikus Koalíció morális alapvetése is

Őszödön azt mondta, másfél évig hazudnia kellett a kormányzás helyett. Ez lenne a DK morális alapja?

A beszéd azt követően hangzott el, hogy aznap az első beszédemben arról beszéltem, milyen mély reformok sokaságát kell az új ciklusban megcsinálni, és hogy erre másfél évig nem volt mód. Azt értékeltem úgy, hogy ahogy addig kormányoztunk, úgy nem érdemes. Nyilván egy szenvedélyes monológnak az a dolga, hogy akár túlzó képekkel, de felrázza azt a frakciót, amelyik vonakodik.

Vagyis nem hazudtak, és ön sem hazudott?

Nem.

(fotó: Déri Miklós)