Ennyire nincs ember a Fidesz körül, aki értene is valamihez?

Egészen elképesztő, hogy az egyik legfontosabb kormányfüggő pozícióba, a Médiahatóság élére Orbán nem talált jobbat Habony Árpád ügyvédjénél. A pozíciókat itt tényleg kábé egy nagyobb házibuli közönsége között osztják ki.

"- Na ki lesz a Médiacár? - Habony Árpád és Orbán volt cégének közös ügyvédje!" Egy ilyen vicc a 168 órában vagy az Amerikai Népszavában is erős lenne. Pedig ez a valóság.

Több, mint két teljes kormányzati cikluson keresztül egy agresszív hangulatú leveleiről ismert, vesztes és nyertes sajtóperekben a jobbos lapokat gyakran képviselő ügyvédnő lesz a Médiahatóság vezetője, ha Orbán miniszterelnök javaslatára Áder elnök kinevezi, márpedig miért ne nevezné. Persze elképzelhető, hogy Karas Mónika profi lepkeként mászik ki a gubóból, és mindenkit meglepve fantasztikus elnök lesz. De egy biztos: a pereken kívül nem tudni róla, hogy szakember lenne, vagy bármit is konyítana a médiához, pedig olyan pozíciót fog elfoglalni, ahol véletlenül érteni is kéne dolgokhoz. Az ő kezében lesz például a magyar mobiltelefonálás rövid- és középtávú jövője, döntéseivel pedig az állami szolgamédián kívül a normális magánsajtót is alapvetően befolyásolhatja. Egy, a teljes feladatkörhöz nem értő ember kinevezése óhatatlanul azt a gyanút kelti, hogy egyszerű bábot neveznek ki, és ezzel most nem a lepkehasonlatot akartam tovább duzzasztani. Az persze végig nyilvánvaló volt, hogy Orbán a médiahatóság esetében a saját csapdájába esett bele. Olyan elképesztő hatalmat, olyan szerteágazó témaköröket adtak a Hatóság elnöke alá, ráadásul olyan hosszú mandátummal, hogy Szalai Annamária halála után, akinek a testére szabták az egészet, egyszerűen képtelenség volt megfelelő jelöltet találni. Túl nagy ugyanis a kockázat. Ha az önálló akarat legkisebb morzsája is megvan az illetőben, 9 hosszú év alatt, látva elméleti hatalmát, bármikor megkergülhet, és azt hiheti, van önálló akarata. És ha belázad, akkor már tényleg nehéz megzabolázni, hacsak nem tudják megzsarolni valamivel. A szokásos fideszes megoldást, hogy egy 100 százalékosan lojális gyakorló hülyét nevezzenek ki, itt nem lehet alkalmazni, mert ehhez az álláshoz mindenképp szükség van valódi képességekre is.

Advertisement

Miután az istennek nem találtak egy médiajogászt vagy más médiaszakembert vagy egyetlen lojális, irányítható, de nem KDNP-s szintű politikust sem, nem maradt más, mint kinevezni a mindig kéznél lévő sajtóperes ügyvédet. Ő legalább hozzá van szokva, hogy konkrét utasítások alapján védje a megbízói érdekeit.

Ez egyetlen szempontból kétségtelenül praktikus. Ha a Fidesz sajtóbeli, vélt politikai ellenfeleit vagy valamelyik fideszes oligarcha gazdasági ellenfeleit kell kikészíteni, ő tapasztalt jogászként tudni fogja, mi a dolga.

Share This Story