A probléma: a fejkamerás videó ugrál, felgyorsítva még jobban ugrál. A megoldás: a Microsoft kutatóintézetének új algoritmusa, a Hyperlapse, ami Steadycamet csinál a Gopróból.

Az algoritmus arra az egyre gyakoribb élethelyzetre kínál megoldást, hogy felveszünk valamit a Goprónkkal, a végeredményt szeretnénk zömíteni és gifesíteni – hogy a barátaink gyorsan megnézhessék, hogy mászunk végig a meredek sziklafalon –, majd azt látjuk, hogy nézhetetlenül ugrál. Képstabilizálás nyilván korábban is létezett, a felgyorsított videó azonban feladta a leckét az eddigi algoritmusoknak.

A Hyperlapse a kamera útvonalát rekonstruálja három dimenzióban, és ebből készít új, a szemnek kellemes végeredményt. Ennél többet én sajnos nem értek a műszaki részéből, de aki igen, az a Microsoft Research white paper-ében mindent elolvashat. Addig is érdemes megnézni a videót, elég nagy a különbség.

Advertisement

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az algoritmusból mihamarabb program legyen, úgyhogy ez 1–2 év múlva jó eséllyel be lesz építve minden Gopróba és hasonlóba.

Share This Story

Get our newsletter