Illustration for article titled Ennyi volt a sármánynak, mindet megeszik a kínaiak

Weöres Sándor ma már nem írna verset a madárról, amiből nem is olyan régen több volt, mint verébből. Harminc év alatt megették a 90 százalékukat, ők lehetnek az új vándorgalambok.

Advertisement

Arany ágon ült a sármány, kicsi dalt fújt fuvoláján, csakhogy mindez a laza hetvenes-nyolcvanas években történt. A hatalmas tömegeben vonuló kis vándormadár állományának kilenctizedét szó szerint megették azóta. Kínában rizsmadár néven fut és kedvelt csemege, ráadásul este, amikor vonulás közben leszáll, könnyű csapatostul elfogni hálóval. Kelet-Európából, Oroszországból és Japánból gyakorlatilag eltűnt.

Bár Kína 1997-ben védetté nyilvánította, a feketepiaca azóta is virágzik, tavalyelőtt csak Guangdong tartományban 1 millió darabot adtak el feketén.

Advertisement

A Conservation Biology folyóirat tanulmánya szerint a történelemben a sármány előtt a híres-hirhedt amerikai vándorgalamb volt az egyetlen faj, ami ilyen óriási területen volt elterjedve, mégis sikerült pusztán a mértéktelen vadászat útján kiirtani. A sármány itt még nem tart, de majdnem, hiszen a 90 százalékos állománycsökkenés is példátlan.

(via Guardian)

Share This Story

Get our newsletter