A hitetlenked√©s v√°ltakozik a hangos hahot√°z√°ssal, miut√°n kider√ľlt, hogy a velej√©ig romlott magyar foci megmentŇĎje - b√°r beharangozt√°k, hogy k√ľlf√∂ldi, m√°s kult√ļr√°ban nevelkedett, √ļj rendszert fel√©p√≠tŇĎ kapit√°ny j√∂n - a hazai k√∂zegtŇĎl t√∂k √©rintetlen Pint√©r Attila lesz.

Nem tudok m√°sra gondolni, mint hogy ez Cs√°nyi S√°ndor utols√≥ trollkod√°sa, aki mag√°ban m√°r eld√∂nt√∂tte, hogy lel√©p az MLSZ eln√∂ki sz√©k√©bŇĎl. A focit nem ismerŇĎk esetleg azt k√©pzelhetik, hogy az√©rt lett magyar kapit√°nyunk, mert Orb√°n t√°bornok lesz√≥lt. De a helyzet ebben pont fordtva van, Orb√°n Viktor, miut√°n testk√∂zelbŇĎl figyelhette Sousa mestert a Videotonben, √°ll√≠t√≥lag megt√©rt a k√ľlf√∂ldi edzŇĎkh√∂z. Annyira, hogy hŇĪ fegyverhordoz√≥ja, Lista G√°bor Fradi-eln√∂k pont most szerzŇĎdtette Thomas Dollt FTC-edzŇĎnek, pedig a Fradir√≥l nemzeti kincsk√©nt szoktak besz√©lni. Emiatt pletyk√°ltak annyit egy idŇĎben Sousa kapit√°nyi kinevez√©s√©rŇĎl.

Sz√≥val √©n csak azt tudom elk√©pzelni, hogy Cs√°nyi meg akarta p√∂ck√∂lni a magyar focit egy hozz√°√©rtŇĎ k√ľlf√∂ldivel felemelni k√©sz√ľlŇĎ minisztereln√∂k orr√°t. √Čs ha a v√°logatott gyorsan belefut p√°r al√°z√°sba, az mindig kellemetlenebb lesz a stadionokra sz√°zmilli√°rdokat k√∂ltŇĎ Orb√°nnak, mint a foci√©letben elŇĎkelŇĎ idegenk√©nt forg√≥ Cs√°nyinak.

Pint√©r kiv√°laszt√°sa az√©rt is remek, mert n√°la legal√°bb elŇĎre lehet tudni, hogy legjobb esetben is √©lvezhetetlen√ľl fog j√°tszani a csapat. Na nem mintha akkora k√ľl√∂nbs√©gek lenn√©nek a magyar bajnoks√°gban, de a Pint√©r-f√©le GyŇĎr m√©g bajnokk√©nt is k√©pes volt kir√≠v√≥an esem√©nytelen 1-0-kat j√°tszani.

Pint√©r am√ļgy is az egyik jellegzetes figur√°ja annak a m√°r v√©gk√©pp elsz√ľrk√ľlt focistagener√°ci√≥nak, akik m√©g a 84-es ifj√ļs√°gi EB-aranyukb√≥l sem tudtak profit√°lni.

Advertisement

Ha t√ļl reg√©nyesk√©nt elvetj√ľk a "Cs√°nyi csak trollkodik"-elm√©letet, akkor el√©gg√© √ļgy tŇĪnik, hogy a milli√°rdos hi√°ba nem volt r√©sze a magyar focik√∂zegnek, az ilyen hamar bedar√°lta ŇĎt.

De az eg√©sz sztoriban messze nem a kiv√°lasztott szem√©lye a legdurv√°bb - b√°r ilyen alapon t√©nyleg lehetett volna Zombori S√°ndort, Bogn√°r Gy√∂rgy√∂t vagy a nyal√≥k√°s Pajkos J√°nost v√°lasztani - hanem az MLSZ hivatalos indokl√°sa arr√≥l, hogy mi√©rt nem lett m√©gsem k√ľlf√∂ldi a kapit√°ny, b√°r ŇĎk maguk lengett√©k ezt be:

A magyar sz√∂vets√©gi kapit√°ny poz√≠ci√≥ja ma is vonz√≥ munkak√∂r, hiszen az MLSZ ezen idŇĎszakban mintegy h√ļsz alkalmas, megfelelŇĎ tud√°ssal rendelkezŇĎ szakemberrel ker√ľlt kapcsolatba. Volt, aki ‚Äěbejelentkezett", volt, akit a sz√∂vets√©g keresett meg, √©s olyan szakember is akadt, akit m√°sok aj√°nlottak a sz√∂vets√©g sz√°m√°ra. E folyamat sor√°n hamar beigazol√≥dott az a f√©lelem, hogy a j√∂vŇĎbeli csapat lehets√©ges tagjainak megismer√©s√©re, a rem√©lt eredm√©nyess√©g el√©r√©s√©re minden k√ľlf√∂ldi edzŇĎ hosszabb idŇĎt k√©rt a sz√∂vets√©gtŇĎl. Ez a jelenlegi helyzetben nem fogadhat√≥ el, amikor ‚Äď tal√°n k√©t felk√©sz√ľl√©si m√©rkŇĎz√©st k√∂vetŇĎen ‚Äď szeptemberben m√°r a 2016-os Eb-kijut√°s k√ľzdelmeire k√©szen √°ll√≥ csapattal kell rendelkeznie Magyarorsz√°gnak. Ez √∂nmag√°ban elegendŇĎ √©rv volt a visszakoz√°sra

Advertisement

Vagyis az√©rt nem lett k√ľlf√∂ldi edzŇĎ, mert egyik k√ľlf√∂ldi jelentkezŇĎ sem hazudott magyaros m√≥don arr√≥l, hogy mindj√°rt j√∂nnek az eredm√©nyek, hanem lelkiismeretes m√≥don megmondta a nyilv√°nval√≥t, hogy ha egy rohadt rendszert az alapjait√≥l akarnak √ļjj√°√©p√≠teni, az nem hetek alatt siker√ľl. F√©lelmetesen torz gondolkod√°s, nem is tudom eld√∂nteni, hogy igazi t√∂k√∂ss√©g vagy p√°rj√°t ritk√≠t√≥ ostobas√°g, hogy ezt m√©g be is vallott√°k.

De ha m√°r a r√©gi k√∂zeg mellett d√∂nt√∂ttek, jobb kapit√°ny lett volna Kenesei Kriszti√°n, mert ŇĎ focist√°nak sokkal peng√©bb Pint√©rn√©l, √©s a nemzetk√∂zi bunda√ľgyben elŇĎzetesben l√©vŇĎ tes√≥ja r√©v√©n j√≥val t√∂bbet tudhat n√°la a foci val√≥ban magyaros oldal√°r√≥l.