A hitetlenkedés váltakozik a hangos hahotázással, miután kiderült, hogy a velejéig romlott magyar foci megmentője - bár beharangozták, hogy külföldi, más kultúrában nevelkedett, új rendszert felépítő kapitány jön - a hazai közegtől tök érintetlen Pintér Attila lesz.

Nem tudok másra gondolni, mint hogy ez Csányi Sándor utolsó trollkodása, aki magában már eldöntötte, hogy lelép az MLSZ elnöki székéből. A focit nem ismerők esetleg azt képzelhetik, hogy azért lett magyar kapitányunk, mert Orbán tábornok leszólt. De a helyzet ebben pont fordtva van, Orbán Viktor, miután testközelből figyelhette Sousa mestert a Videotonben, állítólag megtért a külföldi edzőkhöz. Annyira, hogy hű fegyverhordozója, Lista Gábor Fradi-elnök pont most szerződtette Thomas Dollt FTC-edzőnek, pedig a Fradiról nemzeti kincsként szoktak beszélni. Emiatt pletykáltak annyit egy időben Sousa kapitányi kinevezéséről.

Advertisement

Szóval én csak azt tudom elképzelni, hogy Csányi meg akarta pöckölni a magyar focit egy hozzáértő külföldivel felemelni készülő miniszterelnök orrát. És ha a válogatott gyorsan belefut pár alázásba, az mindig kellemetlenebb lesz a stadionokra százmilliárdokat költő Orbánnak, mint a fociéletben előkelő idegenként forgó Csányinak.

Pintér kiválasztása azért is remek, mert nála legalább előre lehet tudni, hogy legjobb esetben is élvezhetetlenül fog játszani a csapat. Na nem mintha akkora különbségek lennének a magyar bajnokságban, de a Pintér-féle Győr még bajnokként is képes volt kirívóan eseménytelen 1-0-kat játszani.

Pintér amúgy is az egyik jellegzetes figurája annak a már végképp elszürkült focistagenerációnak, akik még a 84-es ifjúsági EB-aranyukból sem tudtak profitálni.

Ha túl regényesként elvetjük a "Csányi csak trollkodik"-elméletet, akkor eléggé úgy tűnik, hogy a milliárdos hiába nem volt része a magyar fociközegnek, az ilyen hamar bedarálta őt.

Advertisement

De az egész sztoriban messze nem a kiválasztott személye a legdurvább - bár ilyen alapon tényleg lehetett volna Zombori Sándort, Bognár Györgyöt vagy a nyalókás Pajkos Jánost választani - hanem az MLSZ hivatalos indoklása arról, hogy miért nem lett mégsem külföldi a kapitány, bár ők maguk lengették ezt be:

A magyar szövetségi kapitány pozíciója ma is vonzó munkakör, hiszen az MLSZ ezen időszakban mintegy húsz alkalmas, megfelelő tudással rendelkező szakemberrel került kapcsolatba. Volt, aki „bejelentkezett", volt, akit a szövetség keresett meg, és olyan szakember is akadt, akit mások ajánlottak a szövetség számára. E folyamat során hamar beigazolódott az a félelem, hogy a jövőbeli csapat lehetséges tagjainak megismerésére, a remélt eredményesség elérésére minden külföldi edző hosszabb időt kért a szövetségtől. Ez a jelenlegi helyzetben nem fogadható el, amikor – talán két felkészülési mérkőzést követően – szeptemberben már a 2016-os Eb-kijutás küzdelmeire készen álló csapattal kell rendelkeznie Magyarországnak. Ez önmagában elegendő érv volt a visszakozásra

Advertisement

Vagyis azért nem lett külföldi edző, mert egyik külföldi jelentkező sem hazudott magyaros módon arról, hogy mindjárt jönnek az eredmények, hanem lelkiismeretes módon megmondta a nyilvánvalót, hogy ha egy rohadt rendszert az alapjaitól akarnak újjáépíteni, az nem hetek alatt sikerül. Félelmetesen torz gondolkodás, nem is tudom eldönteni, hogy igazi tökösség vagy párját ritkító ostobaság, hogy ezt még be is vallották.

De ha már a régi közeg mellett döntöttek, jobb kapitány lett volna Kenesei Krisztián, mert ő focistának sokkal pengébb Pintérnél, és a nemzetközi bundaügyben előzetesben lévő tesója révén jóval többet tudhat nála a foci valóban magyaros oldaláról.