Illustration for article titled Ennél jobb játékot én most nem tudnék mondani hirtelen

A YouTube megmondja, melyik együttesnek-énekesnek honnét nézték a legtöbben a videóit. Van, ahol Budapest nyer, és a durva az, hogy ez nem Depeche Mode és nem is Prodigy!

Advertisement

A YouTube Artist Insightsszal most találkoztam először, tavaly szeptember óta összesíti az egyes előadók videóinak nézettségét, és tök jó szórakozás, nagyon hálás vagyok érte quartos exkollégámnak, Rónai Andrásnak, amiért felfedezte.

Meg lehet nézni, melyik városban kattintottak a legtöbben Pet Shop Boys-videókra (Mexikóváros), vagy mely országban nézték a legtöbb Metallica-videót (az USA-ban, de itt is Mexikó a második), és így tovább, de a legizgalmasabb játék nyilván az, hogy olyan előadókat keressünk, akiket itt, Budapesten vagy Magyarországon néztek a legtöbbször.

Advertisement

A szokásos gyanúsítottakon – úgymint Depeche Mode, The Prodigy – már végigment előttem a Zenebuzi Patron FB-csoport, de hiába, egyikben sem kerültünk még a top 5-be sem, viszont a Parov Stelarnál, Paul Kalkbrennernél, a Brooklyn Bounce-nál és az Underworldnél Budapest a második, a Stereo MC’s-nél pedig harmadik, de országszinten is jól teljesítünk.

Aztán jött az az okos ember, aki beírta a Scooter nevét, és lőn: Budapest nyer, de országszinten is harmadikok vagyunk (figyelem, ezek abszolút összesítések, és nem lakosságszámhoz viszonyított arányszámok!). Ez mi, ha nem magyar siker?!

De nézzünk még néhány érdekességet:

A nagy világsztárok közül már az is nagy dolog, ha beférünk országszinten az első húszba. Ilyenek: Kanye West (17.), Madonna (19.), David Guetta (19.), Calvin Harris (16.), vagy egy-két régi dinoszaurusz, mint a Guns N’ Roses (18.) vagy az Iron Maiden (16.), nem is beszélve az ABBA együttesről, ahol a 8. helyezést érjük el.

Advertisement

Voltak furcsa dolgok, például az, hogy Mexikó szinte minden komolyabb előadó esetében ott van az élcsoportban, és nagyon sokan vannak, ahol az első tízben legalább felerészben latin-amerikai országok találhatók, például a Radiohead.

És honnét nézték a legtöbben a Blur videóit? Thaiföldről!

Az én monstre sorozatomban eddig sorra került kedvencek a fentieknél általában gyengébbek teljesítettek nálunk: Sparks (itt a 28. lett Magyarország), Madness (26.), The Pogues (40.), The Stranglers (23.), Devo (37.), Roxy Music (31.), The Smiths (42.).

Advertisement

Magyar előadóra sajnos nem lehet keresni, én legalábbis nem találtam egyet sem.

Share This Story

Get our newsletter