Az ELTE Jogi kar√°nak Instruktori k√∂re, azok, akik gusztustalan, faszszop√≥s dalokat √©nekeltettek a beivott g√≥ly√°kkal, pr√≠m√°n meg√°gyazva a bulierŇĎszak kult√ļr√°j√°nak, ny√≠lt lev√©lben v√©dekeznek.

A menetnek vége, kijössz az ágyból,
A tang√°dban ezer geci t√°ncol.
Egy r√©szeg fazon a segged ut√°n ny√ļl,
Te nem tudod mi√©rt, de √ļjra megdugott.

Ilyen indul√≥kat daloltattak a g√≥ly√°kkal azok az instruktorok, akikre a g√≥lyat√°bori nemierŇĎszak-botr√°ny kipattan√°sa ut√°n lecsapott az ELTE rektora, √©s akik k√∂z√ľl p√°r napja h√°rman egy√©ves, egyetemtŇĎl val√≥ eltilt√°st kaptak, egy instruktor pedig egy f√©l√©vet k√©nytelen kihagyni.

(Nekik nem direktben volt k√∂z√ľk valamelyik kipattant erŇĎszakol√°si √ľgyh√∂z, az egyetem az √°ltaluk fenntartott szexista, a borzaszt√≥ esem√©nyeknek meg√°gyaz√≥ g√≥lyat√°bori kult√ļr√°t tartotta elfogadhatatlannak.)

Advertisement

Sz√≥val a feloszlatott k√∂r megb√ľntetett tagjai, ahelyett, hogy megh√ļzn√°k magukat, most v√©dekez√©s/ellent√°mad√°sba mentek √°t. Az eredm√©ny egy p√°rj√°t ritk√≠t√≥an hergelŇĎ, √∂nmosdat√≥-v√°daskod√≥ k√∂zlem√©ny, √≠me:

Az ELTE-√ĀJK 2014-es si√≥foki g√≥lyat√°bor√°nak lebonyol√≠t√°s√°ban r√©sztvevŇĎ Instruktori K√∂r k√∂zlem√©nye a g√≥lyat√°borban √©nekelt dalok miatti fegyelmi elj√°r√°s hivatalos eredm√©ny√©vel kapcsolatban

Tisztelt √öjs√°g√≠r√≥/SzerkesztŇĎ!

Az Instruktori K√∂r az ELTE √Āllam- √©s Jogtudom√°nyi kar√°nak 14 √©ve mŇĪk√∂dŇĎ, hallgat√≥i √∂ntev√©keny szervezete, nem azonos a kari Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzattal. Az Instruktori K√∂r olyan √∂nk√©ntesekbŇĎl √°ll√≥ csoport, melynek tagjai mindenf√©le juttat√°s n√©lk√ľl seg√≠tik az elsŇĎ√©ves hallgat√≥k egyetemi beilleszked√©s√©t, kari szabadidŇĎs programok√©rt felel, tov√°bb√° karitat√≠v akci√≥kat szervez √°rvah√°zak, alap√≠tv√°nyok r√©sz√©re.

Az Instruktori K√∂r 4 tagja ellen lefolytatott fegyelmi elj√°r√°snak nincs k√∂ze az ELTE Tan√≠t√≥- √©s √ďv√≥k√©pzŇĎ Kar√°n t√∂rt√©nt szexu√°lis bŇĪncselekm√©nyhez, √©s a tavalyi ELTE √ĀJK g√≥lyat√°borban t√∂rt√©nt erŇĎszakos cselekm√©nyhez sem. A szervezet el√≠t√©li az erŇĎszak √©s a b√°rmire val√≥ k√©nyszer√≠t√©s burkolt √©s ny√≠lt form√°j√°t.

Szeptember k√∂zep√©n FŇĎtitk√°r √ör vezet√©s√©vel lezajlott a 2014-es si√≥foki g√≥lyat√°bori esem√©nyek hivatalos rektori vizsg√°lata. Az esem√©nyekkel p√°rhuzamosan mind a kari g√≥lyat√°borban, mind a vizsg√°lat alatt ‚Äěmegk√©rt√©k" a szervezet tagjait, hogy ne adjanak ki sajt√≥nyilatkozatot, √©s a m√©di√°nak semmilyen form√°ban ne nyilatkozzanak.

A hivatalos vizsg√°lat sor√°n t√∂bb mint 150 g√≥lya megk√©rdez√©se ut√°n eleny√©szŇĎ kisebbs√©g erŇĎs√≠tette meg ‚Äěoda nem illŇĎ" dalok √©nekl√©s√©t √©s ezek k√∂z√ľl is sz√°mos v√°laszad√≥ hozz√°fŇĪzte, hogy val√≥j√°ban nem √©nekeltet√©srŇĎl volt sz√≥, hanem "a g√≥ly√°k √∂nk√©ntes, lelkesed√©sbŇĎl fakad√≥ √©nekl√©s√©rŇĎl", valamint a v√°laszad√≥k 100%-a c√°folta azt, hogy b√°rmilyen megal√°z√≥, szem√©lyis√©gi jogait s√©rtŇĎ, vagy szexu√°lis tartalm√ļ j√°t√©kra sor ker√ľlt volna a t√°bor sor√°n.

Azonban a vizsg√°lat lefolytat√°sa ut√°n Rektor √ör int√©zked√©sei alapj√°n az Instruktori K√∂r tagjai ellen a legs√ļlyosabb fegyelmi b√ľntet√©s kiszab√°s√°ra ir√°nyul√≥ javaslatt√©tel mellett fegyelmi elj√°r√°s indult. Okt√≥ber 7-√©n k√©t instruktort, valamint az Instruktori K√∂r eln√∂k√©t a kari fegyelmi bizotts√°g v√©tkesnek tal√°lta √©s k√©t f√©l√©vre eltiltotta egyetemi tanulm√°nyai folytat√°s√°t√≥l. Az instruktori k√∂r egy tov√°bbi tagj√°t pedig egy f√©l√©vre tiltotta el a tanulm√°nyai folyat√°s√°t√≥l. Az eltiltott hallgat√≥k k√∂z√∂tt szerepel ERASMUS √∂szt√∂nd√≠jban r√©szes√ľlt hallgat√≥ √©s az abszolut√≥riuma elŇĎtt √°ll√≥ tanul√≥ is, √≠gy az ŇĎ eset√ľkben k√ľl√∂n√∂sen s√ļlyos h√°tr√°nyt jelent a kiszabott b√ľntet√©s.

Maga a fegyelmi bizotts√°g is elismerte, hogy mindez p√©lda n√©lk√ľli a fegyelmi elj√°r√°sok t√∂rt√©net√©ben, hogy a fegyelmi elj√°r√°s kezdem√©nyezŇĎje a b√ľntet√©s m√©rt√©k√©re is ind√≠tv√°nyt tesz. Az Instruktori K√∂r ar√°nytalannak √©s m√©lt√°nytalannak tartja a n√©gy hallgat√≥t √©rt szankcion√°l√°st. A g√≥lyat√°borban √©nekelt kifog√°solt dalok nagy r√©sze (pl.: Jog√°szindul√≥) √©vtizedes hagyom√°nyokkal rendelkezŇĎ √©nekek, √©vtizedek √≥ta a g√≥lyat√°borok r√©szei, nem csak az ELTE √Āllam- √©s Jogtudom√°nyi Kar√°n. A mindenkori kari vezet√©s tudt√°val, tŇĪr√©se √©s hallgat√°sa mellett l√©teztek/l√©teznek.

Az Instruktori K√∂r tagjai sajn√°lj√°k, hogy a g√≥lyat√°borban √©nekelt dalok rossz f√©nyt vetettek az egyetem h√≠rnev√©re. Egy√ļttal eln√©z√©st k√©r mindazokt√≥l, akiknek mindez s√©rtette a j√≥ √≠zl√©s√©t. Az Instruktori K√∂r v√°llalja, hogy a j√∂vŇĎben a kari vezet√©ssel egy√ľttmŇĪk√∂dve v√°ltoztat az √©nekelhetŇĎ egyetemi dalok list√°j√°n, hogy tartalmuk m√©lt√≥ legyen az ELTE j√≥ h√≠rnev√©hez √©s szellemi √∂r√∂ks√©g√©hez, valamint szeretn√©, hogy a megfelelŇĎ kari ellenŇĎrz√©si garanci√°k lefektet√©se ut√°n √ļjra folytathassa a tev√©kenys√©g√©t.

‚ÄěIus est ars boni et aequi."

Budapest, 2014. október 10.

Tisztelettel,

Az ELTE √ĀJK megsz√ľntetett Instruktori K√∂re

Update: A vil√°g szerencs√©re nem egysz√≠nŇĪ, de m√©g a mi szerkesztŇĎs√©g√ľnk sem, kider√ľlt p√©ld√°ul, hogy Albert szerint ebben az √ľgyben farizeus vagyok, aki √°tesett a moraliz√°l√≥ l√≥ t√ļls√≥ oldal√°ra. Itt az errŇĎl sz√≥l√≥ friss posztja, alatta v√°laszoltam m√°r neki egy kommentben.

Advertisement