Petro Porosenko √°llamfŇĎ lett, Oleg Ljasko harct√©ri parancsnok harmadik, a v√°laszt√°sok lementek, megfigyelt√ľk mi is, amit kellett √©s lehetett. Kerekes-Nagy G√°sp√°r utols√≥ besz√°mol√≥ja Dnyipr√≥b√≥l.

Ez a poszt vas√°rnap est√©tŇĎl √≠r√≥dik, h√°rom v√°rosban k√©sz√ľlt. A dnyepropetrovszki sz√°llod√°mnak eltŇĪnt a netkapcsolata, ut√°na az ottani √©s a kijevi rept√©ren is √°t√≠r√≥dott, a v√©gsŇĎ form√°j√°t m√°r idehaza kapta, √≠gy olyan inform√°ci√≥kat is tartalmaz, melyeket ma szedtem √∂ssze ukr√°n r√°di√≥b√≥l, netrŇĎl, tv-bŇĎl.

A reggel nyolcas urnanyit√°st√≥l kezdve k√©t csapatban j√°rtuk a v√°rost, l√°togattuk v√©gig a szavaz√≥helyis√©geket. Taxisunk szerint 100 kilom√©tert siker√ľlt megtenn√ľnk az eln√∂kv√°laszt√°s napj√°n. A szavaz√≥k√∂r√∂kben egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎek voltak a bizotts√°gok, egy helyen n√©ztek r√°m √©s t√°rsnŇĎmre √ļgy, hogy esetleg nem vagyunk-e oroszok, mivel oroszul besz√©lt√ľnk, de az √ļtlevelek megnyugtatt√°k ŇĎket. Petro Porosenk√≥nak √©s Julija Tyimosenk√≥nak minden szavaz√≥helys√©gben volt megfigyelŇĎje, a t√∂bbi jel√∂ltnek hol itt, hol ott, vagy igen, vagy nem.

A Pravij Szektor-os megfigyelŇĎ sr√°cok mintegy egyenruhak√©nt fekete sz√≠nŇĪ, v√∂r√∂ssel h√≠mzett hagyom√°nyos nemzeti inget, visivank√°t hordtak. Rossz sz√≥t ŇĎk sem sz√≥ltak, legfeljebb nem t√©rtek √°t oroszra, ha vel√ľnk besz√©ltek, mint a t√∂bbiek.

Advertisement

A nyelv, az am√ļgy is √©rdekes. Egyik bizotts√°g oroszul tan√°cskozott, a m√°sik ukr√°nul, a harmadikban ak√°r mondat k√∂zben is v√°ltottak, de √©rezhetŇĎen t√∂bben besz√©ltek Dnyipr√≥ban ukr√°nul, mint Kijevben. Az Amerikai Ukr√°nok Uni√≥j√°t√≥l j√∂tt megfigyelŇĎk n√©ztek is meglepetten, hogy a sz√©pen megtanult, vigy√°zva artikul√°lt irodalmi ukr√°ns√°guk ellen√©re Kijevben oroszul v√°laszolnak az emberek.

sapatonk√©nt t√≠zn√©l t√∂bb szavaz√≥helyis√©g ut√°n m√©g az utols√≥n√°l v√©gign√©zt√ľk az urnanyit√°st, szavazatsz√°ml√°l√°st, jegyzŇĎk√∂nyvez√©st. Nem szavaltak nekem m√©g soha PetŇĎfit ukr√°nul, mint az egyik bizotts√°gi tag: neki ŇĎ a kedvenc k√∂ltŇĎje.

Advertisement

ErŇĎs biztons√°gi jelenl√©t volt, minden szavaz√≥k√∂rt biztos√≠tott a rendŇĎrs√©g vagy a Nemzeti G√°rda. A v√°rosban a Batalion Dnyipro terepj√°r√≥i ŇĎrj√°ratoztak. Sajn√°ltam is szeg√©ny egyenruh√°s, goly√≥√°ll√≥ mell√©nyes fi√ļkat a 34 fokos hŇĎs√©gben.

Hivatalos eredm√©ny m√©g nincs, nem sz√°molt√°k √∂ssze minden megy√©ben a szavazatokat, de a kor√°bbi v√°laszt√°sokon is r√©szt vett megfigyelŇĎk szerint ez volt eddig az ukr√°n t√∂rt√©nelemben a legink√°bb √°tl√°that√≥ v√°laszt√°s. Nyolcezern√©l t√∂bb megfigyelŇĎ vett r√©szt az esem√©nyen, t√©nyleg igyekeztek a lebonyol√≠t√°ssal is, hogy t√°madhatatlan legyen, orosz megfigyelŇĎk is √©rkeztek.

Advertisement

A K√∂zponti V√°laszt√°si Bizotts√°g szervere este √≥ta t√°mad√°s alatt √°ll, az SZBU jelent√©se szerint m√°jus 26-√°n d√©lut√°nra semleges√≠tettek egy v√≠rust, amelynek a c√©lja az volt, hogy Dmitrij Jarost, a Pravij Szektor vezetŇĎj√©t hozza ki gyŇĎztesnek a rendszer. √ćgy persze √©rthetŇĎ, hogy az orosz Egyes Csatorna mi√©rt hozta le azt a h√≠rt, hogy Jaros nyert 37%-kal.

Val√≥j√°ban persze a csokikir√°ly Petro Porosenko nyert magasan, 55 sz√°zal√©k k√∂rny√©ki eredm√©nnyel, Julja a m√°sodik, √©s harmadik helyre bej√∂tt ‚Äď sz√°momra meglepŇĎ m√≥don - Oleh Ljasko, aki √©jjel a legn√©pszerŇĪbb ukr√°n politikai talkshow-ba is csak vide√≥n jelentkezett be, mivel batalionj√°val valahol a Donbasszban harcolt.

Advertisement

A nyertes m√°r bejelentette, hogy eladja √©rdekelts√©geit, √≠gy a Roshen csokibirodalmat is. Akikkel csak besz√©ltem, el√©gedettek voltak ezzel az eredm√©nnyel, de nem kit√∂rŇĎ √∂r√∂mmel fogadt√°k, ink√°bb √≥vatos bizakod√°ssal.

Advertisement

Musztafa Najem, afg√°n sz√°rmaz√°s√ļ √ļjs√°g√≠r√≥, aki Facebook-posztj√°ban elsŇĎk√©nt h√≠vta a Majdan Nezalezsnosztyira az embereket m√ļlt √©v november 21-√©n, tegnap ugyanazzal a sz√∂veggel h√≠vta ŇĎket √ľnnepelni, ugyanoda. A t√∂rt√©net √≠gy √©rt v√©get, most kezdŇĎdik az √ļj.