This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Engem személyesen cenzúrázott az MTI új vezérigazgatója

Illustration for article titled Engem személyesen cenzúrázott az MTI új vezérigazgatója

Gazsó L. Ferenc ideális ember a független hírszolgáltatás garantálásához. Sokoldalú fickó, az én cikkembe például komcsik miatt nyúlt bele.

Advertisement

Gazsó L. Ferenc vezérigazgató-helyettesnek [jav.: természetesen főszerkesztő-helyettesre gondoltam, nem tudom, miért vezérigazgatóztam] került a Magyar Hírlaphoz, ha jól emlékszem 1996-ban, előtte a megbukott Mai Napot vezette. A mindentudó komcsi kollégák már az érkezése előtt megmagyarázták, hogy ő lesz a beépített jobbos a vezetésben. Erre később erőteljesen rácáfolt. Arról lett igazán híres a lapon belül, hogy hónapokig meg sem szólalt és semmit sem publikált, hogy az újságírói antréja egy teljes kolumnás PR-interjú legyen a Pick akkori vezérigazgatójával, olyasmi kérdésekkel, hogy "Mi a titka, hogy 173 éve ilyen istentelenül finom a szalámijuk?"

Aztán később, amikor már aktívan beszállt a lapszerkesztésbe, megmutatta az igazi képességeit. Én akkoriban a gazdasági rovat tagjaként a privatizációról írtam, így állandó kapcsolatban és gyakran konfliktusban álltam Suchman Tamás privatizációs miniszterrel. Suchman lendületes, szabadszájú és semmitől vissza nem riadó politikus volt, stílusában és a sajtóval való kommunikációjában a maiak közül leginkább Tarlós István főpolgármesterre hajazott. A konfliktusok is emiatt törtek ki, Suchman ugyanis személyes sértésnek vette, ha olyan cikk jelent meg, amivel nem értett egyet. És imádott szerkesztőknek telefonálni a cikkek végett. Mint kiderült, Gazsó kedves telefonpartnere volt. Többször is kiderült, hogy a háttérben az én cikkemről sutyorogtak, aztán megtörtént olyan is, hogy leadtam a cikkemet délután 5 tájban és hazamentem, hogy másnap reggel azt lássam a lapban, nem az jelent meg, amit én írtam. Kiderült, hogy a leadás és a lap nyomdába kerülése közötti időben Suchman felhívta Gazsót, mert nem tetszett neki a cikk neki napközben elküldött változata, és a becsületes szerkesztő hajlandó volt a megkérdezésem nélkül bekezdéseket megváltoztatni. Jó próbálkozás volt, mert egy csomó újságíró másnap már nem olvasta végig a saját cikkét nyomtatásban, Gazsó rákúrt, hogy én igen.

Advertisement

Egészen megundorodtam, ott is hagytam a lapot nemsokára. Gazsónak igazából hálás is lehetek, mert személy szerint hatalmas szerepe van abban, hogy pár éven belül megcsömörlöttem a nyomtatott sajtótól, 2000-ben elmentem az Indexhez, ahol elkezdődött a dolgozó életem legboldogabb korszaka.

Gazsó L. Ferenc tehát tökéletes választás az átalakuló fideszes közszolgálati lakájmédia bármely kulcspozíciójára. Ha téged is cenzúrázott, írd meg, hogy történt!

Share This Story

Get our newsletter