This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak

Illustration for article titled Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak

Hétvégén tartják Kőbányán a 6. Miss Poledance Hungary-t, a sajtóanyag szerint "Magyarország legnívósabb rúdtánc bajnokságát", amit sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudok, viszont megnéztem a versenyt rendező Dollhouse Stúdiók kedvcsináló bemutatóját, úgyhogy most már úgy érzem, bármit cáfolok vagy megerősítek szívesen.

Advertisement

Például egy tévhitet szívesen megcáfolok: attól, hogy fiatal lányok sportbikinben és feszített izmokkal pörögnek egy olyan fémrúdon, attól még egyáltalán nem sexy a dolog. Egyáltalán nem sexy. Nem sexy. Tényleg nem az.

Illustration for article titled Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak
Advertisement

Amikor megérkezek a Dollhouse-ba, kicsit úgy érzem magam, mint a fodrásznál. Leülök egy asztalhoz, körülöttem újságírók tengenek-lengenek, egy régi Cosmopolitanban elolvasom az interjút, amit Návai Anikó készített Dwayne Johnsonnal. Közben egy idősebb újságíróférfi kijelenti, hogy ő most körbenéz ebben az edzőteremben, majd többszöri ellenkezés és figyelmeztetés ellenére belép a női öltözőbe. Sosem leszek ilyen menő, magabiztos újságíró.

A próbateremben hat hatalmas, padlótól plafonig érő fémrúd van, a falakat csupa tükör fedi. Pár perc várakozás után beállok a sarokba, és ez nem egy büntetést jelent, hanem tényleg pozícionálást, mert vészesen közel vannak a falhoz, így hozzám is a rudak. Még nem tudom mi fog történni. Akkor sem tudom, amikor észreveszem a hat sportbikinis lányt a terem túlvégén. Akkor igen, amikor Pirner Alma, a Dollhousealapítója és a Miss Poledance szervezője egy kecses mozdulattal elindítja a hifin a Get Your Freak Ont.

Advertisement
Illustration for article titled Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak

Missy Elliot ütemeire a lányok elkapják a rudat, megmarkolják, húzódzkodnak, tekeregnek, tárogatnak, kitartanak, feszítenek, csúsznak, pörögnek, azán egy pillanatra nem figyelek és két lány már egymásba akaszkodott, nem is értem pontosan, hogyan tartják egymást, aztán a Get Your Freak On lehalkul és elkezdődik az It's Like That, amire ugyanez történik sorrendben.

Advertisement

Egész idő alatt egy szót írok le a jegyzetfüzetembe:

Illustration for article titled Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak
Advertisement

És persze fotózok, mintha éppen egy félmeztelen szekta próbálna meggyilkolni és a nyomozóknak próbálnék mindent dokumentálni.

Egy dolog miatt nem sexy ez az egész. A hang, az a borzalmas hang, amit akkor hallasz, amikor valamit rosszul csinálsz az uszodában és próbáltál egy csövön lecsúszni, de valahogy félrement nadrágot és véletlenül az egész fenekedet végighúztad a korláton. Ez most borzalmasan nyakatekertnek hangzik, de próbáljátok meg elképzelni. A rúdtáncnak pont olyan hangja van, mint amikor valaki megpróbál élő szövet lenni a fémvázon, minden humanista félelem és túlélési ösztön ellenére. Egy nagy sikálás.

Advertisement
Illustration for article titled Engem azért fizetnek, hogy rúdtáncosokat bámuljak

Öt másodperce megy a bemutató, amikor belémhasít egy nagyon kellemetlen érzés. A próbateremben meleg van, pontosan úgy, ahogy próbatermekben szokott, amikor már egy ideje lihegik a levegőt. Ekkor jövök rá, hogy a farmer túlzás volt mára, mert ott állok egy csapat rúdtáncoló lány előtt és izzadok mint egy ló. Ennél nagyobb közhelyet el sem tudok képzelni. Úgy nézhetek ki, mint a Perverz Tata kardigánban. Szerencsére hamar vége a bemutatónak, viszont még mindig nagyon melegem van. Remélem nem izzadó arccal kerülök majd be a Tabu TV videójába.

Advertisement

A rúdtáncolás egy sokkal bonyolultabb dolog, mint ahogy ránézésre tűnik, és már ránézésre is eléggé az. A hétvégi Miss Poledance versenyen három különböző kategória szerint fogják pontozni a versenyzőket. Az első a prezentáció, azaz a kinézet, a smink, a ruha, és megjelenés általában. A második a fitness-, vagy dance-elemek. A harmadik pedig a rúdtánc maga. A versenyen külön díjazzák a legjobb kosztümöt, a legjobb előadóművészt és a legjobb rudastrükköket. Pirner Alma újságírói kérdésre elmondja, hogy ez bizony Miss Poledance, szóval férfiak nem játszanak, bár az ugyancsak jelenlévő Bardóczy Ilka (kétszeres világ-, és egyszeres Európa-bajnok rúdtáncos duó kategóriában Pálmaffy Barbarával) elmondja, hogy neki vannak férfi magántanulói. A csoportos oktatáshoz viszont nincsen elég jelentkező, érdeklődés hiányában.

Pedig majdnem annyira keményen néz ki élőben, mint a kettlebell.

Fotó: Klág Dávid / Cink.hu

Share This Story

Get our newsletter