Hétvégén tartják Kőbányán a 6. Miss Poledance Hungary-t, a sajtóanyag szerint "Magyarország legnívósabb rúdtánc bajnokságát", amit sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudok, viszont megnéztem a versenyt rendező Dollhouse Stúdiók kedvcsináló bemutatóját, úgyhogy most már úgy érzem, bármit cáfolok vagy megerősítek szívesen.

Például egy tévhitet szívesen megcáfolok: attól, hogy fiatal lányok sportbikinben és feszített izmokkal pörögnek egy olyan fémrúdon, attól még egyáltalán nem sexy a dolog. Egyáltalán nem sexy. Nem sexy. Tényleg nem az.

Advertisement

Amikor megérkezek a Dollhouse-ba, kicsit úgy érzem magam, mint a fodrásznál. Leülök egy asztalhoz, körülöttem újságírók tengenek-lengenek, egy régi Cosmopolitanban elolvasom az interjút, amit Návai Anikó készített Dwayne Johnsonnal. Közben egy idősebb újságíróférfi kijelenti, hogy ő most körbenéz ebben az edzőteremben, majd többszöri ellenkezés és figyelmeztetés ellenére belép a női öltözőbe. Sosem leszek ilyen menő, magabiztos újságíró.

A próbateremben hat hatalmas, padlótól plafonig érő fémrúd van, a falakat csupa tükör fedi. Pár perc várakozás után beállok a sarokba, és ez nem egy büntetést jelent, hanem tényleg pozícionálást, mert vészesen közel vannak a falhoz, így hozzám is a rudak. Még nem tudom mi fog történni. Akkor sem tudom, amikor észreveszem a hat sportbikinis lányt a terem túlvégén. Akkor igen, amikor Pirner Alma, a Dollhousealapítója és a Miss Poledance szervezője egy kecses mozdulattal elindítja a hifin a Get Your Freak Ont.

Advertisement

Missy Elliot ütemeire a lányok elkapják a rudat, megmarkolják, húzódzkodnak, tekeregnek, tárogatnak, kitartanak, feszítenek, csúsznak, pörögnek, azán egy pillanatra nem figyelek és két lány már egymásba akaszkodott, nem is értem pontosan, hogyan tartják egymást, aztán a Get Your Freak On lehalkul és elkezdődik az It's Like That, amire ugyanez történik sorrendben.

Egész idő alatt egy szót írok le a jegyzetfüzetembe:

Advertisement

És persze fotózok, mintha éppen egy félmeztelen szekta próbálna meggyilkolni és a nyomozóknak próbálnék mindent dokumentálni.

Egy dolog miatt nem sexy ez az egész. A hang, az a borzalmas hang, amit akkor hallasz, amikor valamit rosszul csinálsz az uszodában és próbáltál egy csövön lecsúszni, de valahogy félrement nadrágot és véletlenül az egész fenekedet végighúztad a korláton. Ez most borzalmasan nyakatekertnek hangzik, de próbáljátok meg elképzelni. A rúdtáncnak pont olyan hangja van, mint amikor valaki megpróbál élő szövet lenni a fémvázon, minden humanista félelem és túlélési ösztön ellenére. Egy nagy sikálás.

Advertisement

Öt másodperce megy a bemutató, amikor belémhasít egy nagyon kellemetlen érzés. A próbateremben meleg van, pontosan úgy, ahogy próbatermekben szokott, amikor már egy ideje lihegik a levegőt. Ekkor jövök rá, hogy a farmer túlzás volt mára, mert ott állok egy csapat rúdtáncoló lány előtt és izzadok mint egy ló. Ennél nagyobb közhelyet el sem tudok képzelni. Úgy nézhetek ki, mint a Perverz Tata kardigánban. Szerencsére hamar vége a bemutatónak, viszont még mindig nagyon melegem van. Remélem nem izzadó arccal kerülök majd be a Tabu TV videójába.

Advertisement

A rúdtáncolás egy sokkal bonyolultabb dolog, mint ahogy ránézésre tűnik, és már ránézésre is eléggé az. A hétvégi Miss Poledance versenyen három különböző kategória szerint fogják pontozni a versenyzőket. Az első a prezentáció, azaz a kinézet, a smink, a ruha, és megjelenés általában. A második a fitness-, vagy dance-elemek. A harmadik pedig a rúdtánc maga. A versenyen külön díjazzák a legjobb kosztümöt, a legjobb előadóművészt és a legjobb rudastrükköket. Pirner Alma újságírói kérdésre elmondja, hogy ez bizony Miss Poledance, szóval férfiak nem játszanak, bár az ugyancsak jelenlévő Bardóczy Ilka (kétszeres világ-, és egyszeres Európa-bajnok rúdtáncos duó kategóriában Pálmaffy Barbarával) elmondja, hogy neki vannak férfi magántanulói. A csoportos oktatáshoz viszont nincsen elég jelentkező, érdeklődés hiányában.

Pedig majdnem annyira keményen néz ki élőben, mint a kettlebell.

Fotó: Klág Dávid / Cink.hu

Share This Story

Get our newsletter