Napra pontosan hetven √©ve √©rt v√©get Budapest ostroma, ami most rossz h√≠r is nek√ľnk. Az√©rt, mert holnap v√©get √©r az Utols√≥ percek tumblr, amely napr√≥l napra k√∂vette a t√∂rt√©n√©seket ‚Äď feljegyz√©sek √©s napl√≥jegyzetek alapj√°n ‚Äď, de sajnos febru√°r 14-√©n abbahagyja.

Pedig val√≥sz√≠nŇĪleg nemcsak engem √©rdekelne, mi t√∂rt√©nt m√©g az ostrom ut√°ni hetekben, arr√≥l sokkal kevesebb inform√°ci√≥ van egy√©bk√©nt is, pedig biztos nem egyik pillanatr√≥l a m√°sikra t√©rt vissza az √©let a norm√°l ker√©kv√°g√°sba. De majd tal√°n egyszer ez sem marad el.

Nekem ráadásul meglepetéssel szolgált ma a blog, hiszen a Cinken már emlegetett nagyapám feljegyzései is szerepelnek a mai bejegyzésben. A Csalogány és a Kapás utca sarkán laktak akkor, a négyéves nagynénémmel, és nagyanyámmal, aki öt hónapos terhes volt az apámmal:

Reggelre megszŇĪnt a l√∂v√∂ld√∂z√©s. Felj√∂tt√ľnk az √≥v√≥helyrŇĎl. K√©sŇĎ d√©lut√°n l√°ttuk az elsŇĎ orosz egys√©geket, amelyek tagjai k√∂z√ľl n√©gyen bet√≥dultak a h√°zunkba. A buzg√≥ l√©g√≥parancsnok m√°r a kapuban √ľdv√∂z√∂lte ŇĎket, csak akkor hŇĪlt le a lelkesed√©se, amikor elvett√©k a kar√≥r√°j√°t. A nagy √≥v√≥hely lak√≥i kedveskedve invit√°lt√°k az oroszokat egy poh√°r borra. A nagy ny√°jaskod√°s alatt elŇĎker√ľlt egy harmonika, √©nekelni kezdtek √©s ugrabugr√°ltak a nŇĎk k√∂r√ľl, majd elt√°voztak. Mi, a kis √≥v√≥hely lak√≥i nem vett√ľnk r√©szt a nagy bar√°tkoz√°sban, f√©lt√ľnk. √Čjjel visszaj√∂tt k√©t orosz, √©s az egyik fiatalasszonyt elcipelt√©k. Szeg√©ny hajnalban j√∂tt vissza, rettenetes √°llapotban. Senki se k√©rdezte, mi t√∂rt√©nt.

Advertisement

A nagyany√°m terhess√©ge sem riasztotta el az oroszokat, hogy ŇĎt is be√°ll√≠ts√°k hull√°kat takar√≠tani a Sz√©ll K√°lm√°n t√©r √©s az Ostrom utca k√∂rny√©k√©rŇĎl, de ezt m√°r csak a csal√°di elbesz√©l√©sbŇĎl tudom, ahogy azt is, hogy a nagyap√°m k√©tszer is megsz√∂k√∂tt malenkij robotr√≥l ‚Äď hasonl√≥ sztorik val√≥sz√≠nŇĪleg a legt√∂bb magyar csal√°dban vannak.

Abba v√©gk√©pp nem is merek belegondolni, hogy pont az a k√∂rny√©k, ahol lakom (a V√©rmezŇĎ √©s a v√°r alja), volt a legelkeseredettebb harcok sz√≠ntere. Viszont 1945. febru√°r 13-√°n joggal kiab√°lt√°k a katon√°k, hogy "Buda kaput!" ‚Äď hiszen a v√°ros v√©gleg a szovjetek kez√©re ker√ľlt.