A maga merev √©s kiss√© kenetteljes m√≥dj√°n √Āder J√°nos szabadkoz√≥ besz√©ddel vezette fel, hogy al√°√≠rja az alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°s√°t, ami korl√°tlan hatalmat ad az aktu√°lis korm√°ny kez√©be ahhz, hogy b√°rmit megtegyen √©s b√°rmit bele√≠rjon az alat√∂rv√©nybe. Vagyis a jog√°llamot, az 1990 √≥ta ismert, √©s Eur√≥pa-szerte n√©pszerŇĪ form√°j√°ban megsz√ľnteti. Az egymondatos, h√°romszavas, m√©g a v√°laszt√≥polg√°roknak is √©rthetŇĎ val√≥di √ľzenet ennyi volt: "nem tehettem m√°st".

Az egy√©bk√©nt ar√°nylag koherens sz√∂veg m√°r a legelsŇĎ mondat√°n√°l elbukik. "Demokrat√°nak lenni annyit tesz, mint minden k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt ragaszkodni a jog√°llamis√°g form√°ihoz √©s kereteihez." Ez √°ltal√°ban persze igaz, de ez maximum az egyik, nem is olyan fontos ism√©rve csak a demokratas√°gnak. A "jog√°llamis√°g form√°ihoz √©s kereteihez" p√©ld√°ul Chavez eln√∂k is ragaszkodott √°ltal√°ban m√©gsem ŇĎt mondan√°nk be kap√°sb√≥l, ha emblematikus demokrat√°t keresn√©nk. A parlament√°ris, t√∂bbp√°rti demokr√°cia form√°it √©s kereteit megtart√≥ f√©l-, h√°romnegyed- √©s h√©tnyolcaddiktat√ļra n√©pszerŇĪ berendezked√©s a vil√°gban, √≠gy mŇĪk√∂d√∂tt p√©ld√°ul a sok√°ig kifejezetten sikeres Malajzia Mahathir Mohamad 22 √©ves uralma alatt. Egy nemzetk√∂zi √ļjs√°g√≠r√≥csapat r√©szek√©nt 1999-ben szem√©lyesen is tal√°lkoztam az √∂reg csitkefog√≥val, aki pr√≠m√°n besz√©lt angolul, sokat √©s √ľgyesen viccelt, √ļgy p√∂rgette a gazdas√°got, ahogy Matolcsy Gy√∂rgy sosem fogja, szuper utakat √©s tiszta v√°rosokat √©p√≠ttetett, meg m√ļzeumokat, ahol a h√°l√°s n√©p√©tŇĎl √©s k√ľlf√∂ldi √°llamfŇĎktŇĎl kapott aj√°nd√©kait √°ll√≠ttatta ki, jelentŇĎsen emelte az √°tlagos √©letsz√≠nvonalat, szok√°sos idŇĎk√∂z√∂nk√©nt sokp√°rti v√°laszt√°sokat tartott, de k√∂zben √©ppen akkor √≠t√©lt√©k hossz√ļ b√∂rt√∂nb√ľntet√©sre a t√ļlzottan is n√©pszerŇĪv√© v√°lt p√©nz√ľgyminisztert f√©rfival val√≥ k√∂z√∂s√ľl√©s v√°dj√°val, mert ebben demokr√°ci√°ban a t√∂rv√©ny betŇĪje ezt lehetŇĎv√© tette, Mohammad meg k√©nytelen volt ragaszkodni a jog√°llmis√°g form√°ihoz √©s kereteihez.

Nem √©n fogom itt zseb-Bib√≥k√©nt defini√°lni, hogy mi a demokrata, de az nyilv√°nval√≥, hogy a form√°khoz val√≥ ragaszkod√°sn√°l fontosabb a l√©nyeghez val√≥ ragaszkod√°s. K√ľl√∂n√∂sen, ha olyan egyszerŇĪen √©rthet√≥ m√≥dos√≠t√°st akarnak √©ppen beleemelni az alkotm√°nyba, hogy "az alapt√∂rv√©ny mostant√≥l egy var√°zsk√∂nyv, amibe az, akinek k√©tharmados t√∂bbs√©ge van, b√°rmit, de t√©nyleg B√ĀRMIT bele√≠rhat, √©s az onnant√≥l nemcsak k√∂telezŇĎ, de √∂r√∂kre t√°madhatatlan is lesz." √Āder J√°nos√©n√°l sokkal kevesebb √©sszel is eg√©sz k√∂nnyen bel√°that√≥, hogy egy ilyen m√≥dos√≠t√°s nem a demokr√°cia fel√© mozd√≠tja Magyarorsz√°got.

Advertisement

√Āder besz√©de egy rak√°s tov√°bbi ponton is arr√≥l √°rulkodik, hogy az eln√∂kben lekiismeretfurdal√°st keltett az al√°√≠r√°s, mivel √°tmegy felesleges magyar√°zkod√°sba. "Az elm√ļlt napokban hossz√ļ √≥r√°kat t√∂lt√∂ttem azzal, hogy Alapt√∂rv√©ny√ľnk negyedik m√≥dos√≠t√°s√°nak elfogad√°sa kapcs√°n tanulm√°nyozzam a sajt√≥ban megjelent v√©lem√©nyeket, √©rveket, hogy elolvassam a hozz√°m k√ľld√∂tt leveleket, √ľzeneteket, hogy meghallgassam szak√©rtŇĎk okos ‚Äď √©s olykor indulatokt√≥l vagy politikai sz√°nd√©kokt√≥l sem mentes ‚Äď √©rvel√©s√©t.

Tettem ezt annak √©rdek√©ben, hogy eln√∂ki esk√ľmmel √∂sszhangban d√∂nt√©semben egyetlen c√©l vez√©reljen: az alkotm√°nyos rend √©s a nemzet egys√©g√©nek k√©pviselete." Teljesen √©rtelmetlen√ľl t√∂lt√∂tte el ezt a sok √≥r√°t, mi√©rt nem ink√°bb csuk√°zott helyette - mondja mag√°ban a halm√°ni√°s t√©v√©n√©zŇĎ, hiszen az eln√∂k p√°r mondattal k√©sŇĎbb r√∂vidre z√°rja az eg√©sz t√©m√°t azzal, hogy az alkotm√°ny ŇĎt m√©rlegel√©s n√©lk√ľli, 5 napon bel√ľli al√°√≠r√°sra k√∂telezi, teh√°t igaz√°b√≥l nincs is k√©rd√©s, neki al√° keleltt √≠rnia, lehet hazamenni.

A besz√©d legviccesebb r√©sze az, amikor az eln√∂k azt mondja, hogy: "√Čs tettem ezt az√©rt is, mert a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k √∂nmag√°ban m√©g semmit sem tesz azzal, ha csak p√°rtok felett √°ll√≥nak √©rtelmezi szerep√©t √©s feladat√°t. Mert a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂knek nem egyszerŇĪen a p√°rtok felett, hanem mindig √©s mindenben politikai nemzete mellett kell √°llnia." A sz√∂vegbŇĎl ugyanis az der√ľl ki, hogy √Āder fej√©ben a "politikai nemzet" = "az aktu√°lis, meggyŇĎzŇĎ fideszes korm√°nyt√∂bbs√©g". Ne legy√ľnk rosszindulat√ļak √©s elŇĎ√≠t√©letesek, az √°deri √©rtelmez√©sben benne van, hogy egy m√°sik p√°rt k√©tharnmados t√∂bbs√©ge mell√© ugyan√≠gy oda√°llna. Praktikus √©rtelmez√©si kerete ez az eln√∂ki szerepnek, de romantikusnak vagy ill√ļzi√≥keltŇĎnek p√©ld√°ul semmik√©pp se mondan√°m.

"FelelŇĎsen gondolkod√≥ polg√°r senkit sem biztathat arra, hogy vegye semmibe a t√∂rv√©ny betŇĪj√©t, √©s arra sem, hogy alkotm√°nys√©rt√©st k√∂vessen el. Egy √°llam ugyanis att√≥l jog√°llam, hogy annak t√∂rv√©nyeit √©s alkotm√°nyos rendelkez√©seit mindenki betartja." - magyar√°zkodik tov√°bb √Āder. Ňź √ļgy √©rtelmezi - √©s abszol√ļte lehets√©ges √≠gy √©rtelmezni - az alkotm√°ny vonatkoz√≥ pontj√°t, hogy neki al√° KELL √≠rnia √©s k√©sz. √ćgy sz√≥l ez a pont: ‚ÄěA k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k az Alapt√∂rv√©nyt vagy az Alapt√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°s√°t a k√©zhezv√©tel√©tŇĎl sz√°m√≠tott √∂t napon bel√ľl al√°√≠rja, √©s elrendeli a hivatalos lapban val√≥ kihirdet√©s√©t.‚ÄĚ Al√°√≠rom - sz√°nd√©kos sz√≥vicc! - hogy ez azt jelenti, ahogy √Āder magyar√°zza. De egy √°llam att√≥l is jog√°llam, hogy az alkotm√°nyos rendelkez√©sei k√∂z√∂tt nincsen olyan, ami nemhogy nevets√©gess√© teszi a jog√°llamot, hanem konkr√©tan megsz√ľnteti, de legal√°bbis p√°r ember k√©nye-kedv√©re b√≠zza.

Advertisement

A besz√©d, b√°r √∂sszess√©g√©ben szomor√ļ, de legal√°bb megmutatja, hogy √Āder nem az a lelketlen al√°√≠r√≥g√©p, esetleg Fidesz-robot, ahogy azt annyian le√≠rt√°k r√≥la elŇĎre, mielŇĎtt m√©g b√°rmit tehetett volna eln√∂kk√©nt. A sz√∂veg belsŇĎ k√ľzdelemrŇĎl √©s fontos mor√°lis-politikai k√©rd√©sek v√©giggondol√°s√°r√≥l √°rulkodik, ami, a politikusmezŇĎnyt ismerve mondhatni unikum. Ha j√≥l √©rtelmezem, az eln√∂k v√©gig azt pr√≥b√°lta finoman jelezni, hogy a m√≥dos√≠t√°s alapvetŇĎen nem tetszik neki. Ehhez k√©pest, hi√°ba lehetett pontosan tudni, hogy al√° fogja √≠rni, m√©gis csal√≥d√°s, hogy ha m√°r szenvedett √©s leizzadt miatta, m√©gsem mert t√∂bbet tenni, mint a sorok k√∂z√∂tt kacsintgatni.

√Čn abszol√ļt szem√©lyes okokb√≥l is sajn√°lom, hogy ez lett a v√©ge, mert √Āder √ľgyes horg√°sz, √©n pedig szeretem az √ľgyes horg√°szokat, tud√≥s√≠tottam is egy versenyrŇĎl, amin indult, plusz apat√°rsak vagyunk egy budai √°ltal√°nos iskol√°ban, √©s ott is elŇĎfordult, hogy v√°ltottunk p√°r sz√≥t. √Čs t√∂k j√≥ volt √©lŇĎben megtapasztalni, hogy akirŇĎl annyi sz√∂rnyŇĪ dolgot le√≠rtak, nem kis r√©sz√©t elŇĎzetes lebasz√°sk√©nt, az szem√©lyesen t√∂k √©rtelmes √©s norm√°lis fick√≥nak bizonyult, b√°r kultur√°lisan nyilv√°n k√ľl√∂nb√∂z√ľnk egym√°st√≥l. Emiatt, b√°r ak√°rmennyi p√©nzt r√°tettem volna, hogy sim√°n al√° fogja √≠rni a m√≥dos√≠t√°st, m√©gis elkezdtem infantilis m√≥don rem√©nykedni, hogy csoda t√∂rt√©nik, √©s nem teszi meg. √Čn voltam a h√ľlye.

Advertisement

Az elnöki beszéd teljes szövege itt olvasható.