Te ŇĎr√ľlt vagy!" ‚ÄěTudom. De ma ez a menŇĎ." Eml√©kszel? Ha t√≠zszer nem nyomtad be ezt a riposztot √°ltal√°nos iskol√°ban a cigir√°g√≥t elp√∂ck√∂lve, akkor egyszer sem. De vajon az megvan-e, hogy ez a klasszikus a R√©s a pajzsonban hangzik el?

Mindenkit b√°tor√≠tok, hogy n√©zzen ink√°bb John Woo-t t√ļlh√°jpolt magyar filmek helyett, √©s tess√©k, l√©tezik a fegyvernek istene: p√©nteken 17:00-kor leadja a Film+ a hongkongi szaki 1996-os, A-kateg√≥ri√°s referenciafilmj√©t, a R√©s a pajzsont John Travolt√°val, Christian Slaterrel.

Advertisement

(A gazdas√°gi bev√°ndorl√≥ √°zsiai akci√≥film-rendezŇĎ elsŇĎ amerikai filmje a T√∂k√©letes c√©lpont volt a Miron Cozma-haj√ļ Van Damme-mal, de az m√©g massz√≠van B.)

Hozz√° kell tennem: amikor a R√©s a pajzsont √ļjran√©ztem, r√° kellett d√∂bbennem, hogy a prepubert√°s koromban m√©g atom j√≥nak tal√°lt alkot√°s ritka ostoba darab ‚Äď valahol f√©l√ļton a T√∂k√©letes c√©lpont √©s az √Āl/arc k√∂z√∂tt ‚Äď, de harminchoz k√∂zel√≠tve is azt mondhatom, az√©rt Hans Zimmer zen√©je √©s a gonosz Travolta n√©h√°ny beny√∂g√©se elviszi, mint lopakod√≥ a t√∂ltetet.

Advertisement

√ögy is, hogy minden m√°s csak ballaszt a 108 perces moziban, amelyben a Palikk√©nt f√∂l√©nyeskedŇĎ Deakins ŇĎrnagy (John Travolta) dobja ki egy pr√≥barep√ľl√©sen a szem√©lyes Czollner Gyul√°j√°t (Christian Slater), hogy √°tj√°tszhassa a rep√ľlŇĎg√©pen sz√°ll√≠tott atombomb√°t a terrorist√°knak, √°m a kihaj√≠tott Riley Hale felsz√≠vja mag√°t, √©s a t√∂megpuszt√≠t√≥ fegyver nyom√°ba ered a sivatagban.

Memento egy √©vtizedbŇĎl, amikor a Schwarzenegger‚ÄďStallone-korszak ut√°n ‚Äď de m√©g a k√©preg√©nyfilmek renesz√°nsza elŇĎtt ‚Äď √°tmenetileg Christian Slater is megmenthette a vil√°got, pedig n√°la but√°bban kevesen tudnak n√©zni, annyira kor√°n sz√©tkok√≥zta az agy√°t.

Advertisement

A R√©s a pajzsonban a maga teljesss√©g√©ben √©lvezhetj√ľk a John Woo-i eszt√©tik√°t, mint az elugorva v√≠zszintben l√∂v√∂ld√∂z√©s vagy a fegyversimogat√°s, ami itt egyenesen egy atombomb√°val t√∂rt√©nik, a f√©tisek f√©tis√©vel! De itt-ott m√°r n√©ha t√©nyleg fizikai f√°jdalmat √©reztem, az agyvelŇĎm nyomta a koponyafalam, annyira ostoba p√°rbesz√©deket √≠rtak bele, √©s ehhez t√∂k√©letesebben assziszt√°l√≥ fŇĎhŇĎst nem is tal√°lhattak volna, mint a mindig fogalmatlanul mozg√≥ Christian Slater (legyen sz√≥ A r√≥zsa nev√©rŇĎl vagy a Tiszta rom√°ncr√≥l). Azonban √≠gy is fejt√∂r√©st okoz a torkoss√°g bŇĪn√©be esŇĎ Deakins‚ÄďTravolt√°nak, akit a filmben nem el√©g√≠tett ki a k√∂zalkalmazotti √©letp√°lya-modell. (Egyik embere egy√©bk√©nt nett√≥ Sz√°jer J√≥zsef.)

De ne mondjuk, hogy a rendezŇĎ nem jelezte, hogy az ostoba dial√≥gusok miatt milyen gy√∂trelmek v√°rnak r√°nk: a feh√©r h√°zi kabinetfŇĎn√∂k szerep√©ben egyenesen Poe-t, az aminosavakon √©lŇĎ kiborg-b√∂rt√∂nigazgat√≥t l√°thatjuk a FortressbŇĎl (Kurtwood Smith), m√°rpedig ha ŇĎ feltŇĪnik a sz√≠nen, menten hallom a ki√°lt√°s√°t harminch√°rom emelet m√©lyrŇĎl: ‚ÄěF√°jdalmat! F√°jdalmat mindenkinek!" (Ami lehetne az NB I-es heti √∂sszefoglal√≥ beharangoz√≥ja is.)

Úgyhogy vegyél be egy Saridont, Travolta. A mi fájdalmunkat meg enyhítse Hans Zimmer: