Ilyen sz√©p jelenet nincs is, fŇĎleg nem vide√≥ra felv√©ve. A legend√°s fizikusnak egy koll√©g√°ja kamer√°k elŇĎtt √°rulta el, hogy bizony√≠t√©kot tal√°ltak a gravit√°ci√≥s hull√°mokra, vagyis az Univerzum √ļgy t√°gul, ahogy ŇĎ elm√©letben megj√≥solta.

Csod√°latos √©s rendk√≠v√ľl meghat√≥ pillanatot r√∂gz√≠tettek a kaliforniai Stanford Egyetem kamer√°i: Chao-Lin Kuo professzor bekopog a mit sem sejtŇĎ Andrei Dmitriyevich Linde professzorhoz, √©s k√∂zli az idŇĎs tud√≥ssal, hogy megtal√°lt√°k a bizony√≠t√©kot arra, amin eg√©sz √©let√©ben dolgozott, a t√°gul√≥ Univerzum elm√©let√©re.

Ha nem hallott√°l volna r√≥la, h√©tfŇĎn hihetlen√ľl fontos tudom√°nyos felfedez√©st jelentettek be, tal√°n az ut√≥bbi √©vtizedek legfontosabbik√°t. Eszerint megtal√°lt√°k az Einstein √°ltal is megj√≥solt gravit√°ci√≥s hull√°mok nyomait a kozmikus h√°tt√©rsug√°rz√°sban. Ezek a hull√°mok Einstein te√≥ri√°ja, illetve a k√©sŇĎbb kidolgozott ŇĎsrobban√°s-elm√©letek szerint a robban√°s ut√°n t√∂red√©km√°sodpercekben keletkeznek √©s rengeteget el√°rulhatnak az Univerzum l√©trej√∂tt√©rŇĎl. Ennek a t√°gul√≥vil√°gegyetem-elm√©letnek volt az egyik elm√©leti kidolgoz√≥ja Linde, aki ezen a vide√≥n szembes√ľl azzal, hogy igaza volt √©s meg√©rte dolgoznia eg√©sz √©let√©ben.

K√ľl√∂n b√≥nusz, hogy Linde pont √ļgy besz√©l angolul, mint a gyerekkorom kedvenc sci-fijeiben a furcsa, de zseni√°lis orosz tud√≥sok, azok, akik a v√©g√©n megoldj√°k a rejt√©lyt.

A professzorn√°l csak a szint√©n fizikus feles√©ge aranyosabb, eln√©z√©st, most megint kij√∂tt belŇĎlem a n√©ni, elmegyek k√∂nnyezni kicsit.

Advertisement

(via sploid)