Ilyen szép jelenet nincs is, főleg nem videóra felvéve. A legendás fizikusnak egy kollégája kamerák előtt árulta el, hogy bizonyítékot találtak a gravitációs hullámokra, vagyis az Univerzum úgy tágul, ahogy ő elméletben megjósolta.

Csodálatos és rendkívül megható pillanatot rögzítettek a kaliforniai Stanford Egyetem kamerái: Chao-Lin Kuo professzor bekopog a mit sem sejtő Andrei Dmitriyevich Linde professzorhoz, és közli az idős tudóssal, hogy megtalálták a bizonyítékot arra, amin egész életében dolgozott, a táguló Univerzum elméletére.

Ha nem hallottál volna róla, hétfőn hihetlenül fontos tudományos felfedezést jelentettek be, talán az utóbbi évtizedek legfontosabbikát. Eszerint megtalálták az Einstein által is megjósolt gravitációs hullámok nyomait a kozmikus háttérsugárzásban. Ezek a hullámok Einstein teóriája, illetve a később kidolgozott ősrobbanás-elméletek szerint a robbanás után töredékmásodpercekben keletkeznek és rengeteget elárulhatnak az Univerzum létrejöttéről. Ennek a tágulóvilágegyetem-elméletnek volt az egyik elméleti kidolgozója Linde, aki ezen a videón szembesül azzal, hogy igaza volt és megérte dolgoznia egész életében.

Külön bónusz, hogy Linde pont úgy beszél angolul, mint a gyerekkorom kedvenc sci-fijeiben a furcsa, de zseniális orosz tudósok, azok, akik a végén megoldják a rejtélyt.

Advertisement

A professzornál csak a szintén fizikus felesége aranyosabb, elnézést, most megint kijött belőlem a néni, elmegyek könnyezni kicsit.

(via sploid)