This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Én még soha nem láttam ekkora bénázást Orbán Viktortól

Illustration for article titled Én még soha nem láttam ekkora bénázást Orbán Viktortól

Ő maga rántotta magára az egész Quaestor-ügy legkínosabb felét. Bevallotta, hogy napokkal március 9. előtt kormányszinten foglalkoztak a cég esetleges csődjével. De nem tájékoztatták az embereket, hanem azon ügyködtek, hogy a minisztériumok pénzét legalább kimentsék.

Advertisement

Eddig csak Szijjártó Péter Küküm-miniszternek kellett volna lemondania szerintem, de most már, hogy bejelentkezett, Orbán Viktornak is mennie kellene.

Advertisement

Ezt egészen egyszerűen nem értem.

Az elmúlt 24 órában vált igazán nagy témává a legtöbb részletében még mindig homályos Quaestor-bukás egyik fontos szelete, méghozzá az, hogy a Külügy miliárdokat tartott a brókercégnél, és a pénzt – hogy, hogy nem – pont azon a március 9-én vették ki, amely nap végén kijött a váratlan a Quaestor csődjéről. A napvilágra került tények, illteve a Küküm önleleplező sajtóközleményei alapján ijesztő kép bontakozott ki:

Advertisement
  • a magyar kormányszerveknek kiutalt, el nem költött, befektethető tízmilliárdjaik vannak
  • ezeket a tízmilliárdokat a saját szakállukra helyezhetik ki
  • semmi akadálya annak, hogy adott esetben akár egy bóvlikötvények kibocsátásából élő brókercégnél tegyék ezt
  • némi – de nem extra nagy – túlzással ez olyan, mintha kaszinóba járnának a pénzünkkel
  • amikor szorulni kezd a kapca, úgy él vissza a kormányzat a bennfentes információkkal, mint egy durván kapitalizmuskritikus brókerfilm valamelyik főszereplője
  • amivel ki mást szopatna meg sportszerűtlen módon, mint új kedvenceit, a keményen dolgozó kisembereket
Advertisement

Ezek alapján mára nyilvánvaló lett: a Külügy annyira sáros, hogy a legkevésbé sem kell Fidesz-fóbiásnak vagy lemondáskövetelés-függőnek lenni, hogy az ember nyugodtan kimondhassa: Szijjártónak ezek után távoznia kell. Megengedhetetlenül kockázatos helyre tette a közpénzt, utána pedig titkolózott, és a sajátját mentve megszívatta választóit.

Az csak feltehető volt, hogy ha a Külügy ilyeneket művelt, akkor más minisztériumok és kormányszervek is, illetve, hogy minderről a Mindenható Miniszterelnöknek is tudnia kellett. A dolog előbb csak feltételezhető volt – de jött Orbán, és büszkén bevállalta.

Advertisement

Az első pillanatban tényleg nem értettem, miért tett ilyet. Most már arra tippelek, hogy ő is látta, milyen bajba került hirtelen hű kengyelfutója, Szijjártó Péter, akinek a fideszes véd- és dacszövetség szellemében nem engedhette el a kezét, nehogy gyengének nézzék, ezért inkább a tenyerébe pökött és beleállt. Így tehát most már első kézből tudjuk, hogy a magyar kormány a magyar miniszterelnök tudtával, sőt kifejezetten az ő utasítására, bennfentes – de minimum a nagyközönséggel meg nem osztott – információk alapján úgy mentette ki a pénzeit a Quaestorból, hogy a rábízott állampolgárokat erről nem informálta. Ebből a szempontból csak apróság, hogy a konkrét csődöt ennek fényében maga a kormány is okozhatta azzal, hogy hirtelen milliárdokat vont ki – a hosszabb távon amúgy fenntarthatatlan – rendszerből.

A fentieket magától Orbán Viktortól tudjuk.

Ugyanezeket erősíti meg az Index friss cikke is arról, hogy egy március 4-én tartott háttérbeszélgetésen a Fidesz-frakció egyik tagja azt mondta, újabb brókercsődök várhatók, és konkrétan meg is nevezte a Quaestort. Vagyis a kormánypárt köreiben napokkal március 9. előtt nyílt titok volt a dolog, mégsem szóltak a nyilvánosságnak. Igazán nem kell rosszindulatúnak lenni ahhoz, hogy feltételezzük: ennek egyedül az az oka lehetett, hogy ők és barátaik még ki tudják menteni a pénzüket.

Advertisement

Ha jól végiggondolom, a saját rövid távú érdekeit nézve Orbán mégis ügyeset lépett ezzel a bevállalással, mert magára vonta az összes kritikát, ami az ügyben érkezhet. Egy olyan ügyben, ahol normális esetben fejek tucatjainak kéne hullania, kezdve a teremfoci-miniszterével. Így az lett a helyzet, hogy ha van fej, ami lehullana, az Orbán Viktoré lenne. Azt meg természetesen senki sem tudja elképzelni, hogy az egész NER elbukjon a teljes magyar valóság gyökeres átszabásához képest piszlicsáré Quaestor-ügyön.

Így most az fog történni, hogy nem lesz egyetlen kormányzati felelős sem, mi meg haladhatunk tovább, látnivaló híján.

Advertisement

De igazából mégsem ez fog történni! Orbán rövid távon természetesen megússza az ügyet, de ezzel jóvátehetetlenül sérült az imidzse. És nem az őt eleve elutasító választók szemében. Mert a Quaestor-ügy ugyan sokszor átláthatatlannak tűnik, de azt a részét, hogy a fideszesek várták a csődöt, és azért nem szóltak róla senkinek, hogy a saját dellát kiszedhessék, a kormányzati kommunikátorok által legostobábbnak tartott választók is megértik.

Share This Story

Get our newsletter