A k√©tszeres gr√ļz eln√∂k ‚Äď aki j√≥ ideje nem t√©rhetne vissza haz√°j√°ba, mert mindenf√©l√©vel v√°dolj√°k √©s sz√©pen lecsukn√°k ‚Äď m√°r az Euromajdan idej√©n is akt√≠vkodott Ukrajn√°ban, ut√°na meg pl√°ne, hiszen febru√°r √≥ta az eln√∂k tan√°csad√≥ja volt. Mostant√≥l viszont odesszai korm√°nyz√≥ lesz.

A dolgok h√°tter√©nek po√©nosabb r√©sz√©rŇĎl Gasparus √≠rt posztot, √©n pedig azon gondolkodom, hogy mi a csuda t√∂rt√©nik ott. Persze az, hogy egy exeln√∂knek a nyak√°ra l√©pn√©nek az ut√≥dai arrafel√© ‚Äď m√°rmint a Kauk√°zusban ‚Äď, nyilv√°n nem jelent olyat, hogy felt√©tlen√ľl igazuk is van, de n√°lam akkor se √°llnak √∂ssze rendesen a dolgok. Konkr√©tan nem √©rtem, hogy ‚Äď forradalmi tapasztalatok √©s rutinhegyek ide vagy oda ‚Äď egy k√ľlf√∂ldi politikus hogyan lesz alkalmas egy m√©giscsak idegen orsz√°g egyik legnagyobb √©s legfontosabb v√°ros√°nak a vezet√©s√©re.

Meg hogy honnan van b√°tors√°ga ehhez, √©s hogy hogyan fogj√°k elfogadni. Ezzel egy√ľtt nem helyes elfelejteni, hogy a gr√ļz hipszter egykor Kijevben j√°rt egyetemre, √©s a nyelvet is b√≠rja.

Advertisement

Fotó: Sean Gallup/Getty