Én is monarchiát szeretnék. Abszolút monarchiát

Illustration for article titled Én is monarchiát szeretnék. Abszolút monarchiát

Monarchiát, de abszolútat! – ezzel a felkiáltással reagált Techet Péter, a VS rovatgazdája tegnap este, miután véget ért az EP-listavezetők körülbelül hetvenperces vitája az ATV-n. Őszintén szólva: én sem tudtam megszólalni percekig, annyira meg voltam döbbenve.

Advertisement

Akkor és ott, a tévé előtt ülve meg voltam győződve arról, hogy az ATV stúdiójában az első snittől az utolsóig azért történt minden úgy, ahogy, mert Habony Árpád fenyegető tekintettel, karmesterpálcával a kezében vezényelte a műsort. Ez az egy magyarázat van arra, hogy miközben minden lehetőség megvolt az ellenkezőjére, a vitában mégis egy olyan párt aratott elsöprő győzelmet, amelynek képviselője nem is vett részt benne.

A Fidesz.

Ezt a vitát ugyanis meghekkelték.

Nem a meghunyászkodó, az emberi jogok nagy védőjeként fellépő Morvai Krisztina, nem az ATV-be etikátlan módon behívott Gyurcsány Ferenc, még csak nem is a távol maradó kormánypárt hekkelte meg. A vitát két olyan demagóg törpepárt inkompetens listavezetője barmolta szét, akik jelenleg a legnagyobb fenyegetést jelentik minden olyasmire, amit demokratikus vagy jogállami működésnek nevezünk.

Advertisement

Számomra már az nehezen megbocsátható, ha a nyilvánosság elé valaki nem felkészülten lép, és olyan fokú szellemi igénytelenségről ad tanúbizonyságot, ami a magyar kereskedelmi televíziózás színvonalát ismerve is elképesztő. Kásler Árpád amatőr felolvasóestje, hőbörgése a vita szabályai miatt, a magyar nyelvtől néha egészen idegen hangsúlyozása önmagában felháborító volt. Tóth Tamásról hasonlóakat lehet elmondani, amellett, hogy mondatai többsége nem állt össze kerek egésszé.

Főben járó bűnnek tartom, hogy az SMS és a Haza Nem Eladó jelöltjei szerencsétlenül járt emberek tízezrei hátán próbálnak felkúszni abba a felsőbb osztályba, ahova remélhetőleg elégtelen eredmény miatt fel nem léphetnek soha: az Európai Parlamentbe.

Advertisement

Kásler Árpád a devizahitelesek kárából húzna busás hasznot, Seres Mária pártja meg elsősorban a láthatóan megviselt és lelkileg összeomlott Tóth Tamás tragédiájából. Sok a közös bennük, de egy biztosan: ezekhez a pártokhoz a szavazókat egy elemi ösztön, a bosszúvágy húzhat. Ennek kihasználása és szítása szimplán politikai bűn.

Demagógia: a klasszikus retorikában a szónoklat részeként a rábeszélés egyik fajtája; a politikai meggyőzés módszere, hangulatkeltő eszköze, amely többnyire félrevezető vagy hazug ígéreteken, megtévesztésen alapul.

Advertisement

Ne értsetek félre, nem a köpönyegforgató Jobbikot vagy a többi pártot próbálom védeni. A probléma lényege, hogy ezek az egytémás pártok és az egybites emberek menthetetlen és visszafordíthatatlan módon megmutatták magukat többszázezer ember előtt.

Amikor Tóth Tamás a zárszónál elsírta magát a kamerák előtt, revánsot követelve fia haláláért, azzal médiatörténeti mélységekig jutott a vita. Hiába brillírozott meglepő módon Szanyi Tibor, hiába támadta a Jobbikot vehemensen Bajnai Gordon, hiába mutatta be az LMP programját érthetően és hitelesen Meszerics Tamás, még Morvai Kriszina is hiába védekezett meggyőzően: mindegyikük csak rosszul jöhet ki abból, hogy Kásler Árpáddal és Tóth Tamással egy képernyőn mutatkoztak.

Advertisement

A teljes vitát itt nézhetitek meg, ha még nem láttátok. Érdemes, mert tanulságos:

Holnap pedig fogjátok magatokat, és menjetek el szavazni, hogy ezek az emberek soha ne kerülhessenek Magyarország képviseletének még csak a közelébe se.

Share This Story

Get our newsletter