Monarchi√°t, de abszol√ļtat! ‚Äď ezzel a felki√°lt√°ssal reag√°lt Techet P√©ter, a VS rovatgazd√°ja tegnap este, miut√°n v√©get √©rt az EP-listavezetŇĎk k√∂r√ľlbel√ľl hetvenperces vit√°ja az ATV-n. Ňźszint√©n sz√≥lva: √©n sem tudtam megsz√≥lalni percekig, annyira meg voltam d√∂bbenve.

Akkor √©s ott, a t√©v√© elŇĎtt √ľlve meg voltam gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy az ATV st√ļdi√≥j√°ban az elsŇĎ snittŇĎl az utols√≥ig az√©rt t√∂rt√©nt minden √ļgy, ahogy, mert Habony √Ārp√°d fenyegetŇĎ tekintettel, karmesterp√°lc√°val a kez√©ben vez√©nyelte a mŇĪsort. Ez az egy magyar√°zat van arra, hogy mik√∂zben minden lehetŇĎs√©g megvolt az ellenkezŇĎj√©re, a vit√°ban m√©gis egy olyan p√°rt aratott els√∂prŇĎ gyŇĎzelmet, amelynek k√©pviselŇĎje nem is vett r√©szt benne.

A Fidesz.

Ezt a vitát ugyanis meghekkelték.

Nem a meghuny√°szkod√≥, az emberi jogok nagy v√©dŇĎjek√©nt fell√©pŇĎ Morvai Krisztina, nem az ATV-be etik√°tlan m√≥don beh√≠vott Gyurcs√°ny Ferenc, m√©g csak nem is a t√°vol marad√≥ korm√°nyp√°rt hekkelte meg. A vit√°t k√©t olyan demag√≥g t√∂rpep√°rt inkompetens listavezetŇĎje barmolta sz√©t, akik jelenleg a legnagyobb fenyeget√©st jelentik minden olyasmire, amit demokratikus vagy jog√°llami mŇĪk√∂d√©snek nevez√ľnk.

Advertisement

Sz√°momra m√°r az nehezen megbocs√°that√≥, ha a nyilv√°noss√°g el√© valaki nem felk√©sz√ľlten l√©p, √©s olyan fok√ļ szellemi ig√©nytelens√©grŇĎl ad tan√ļbizonys√°got, ami a magyar kereskedelmi telev√≠zi√≥z√°s sz√≠nvonal√°t ismerve is elk√©pesztŇĎ. K√°sler √Ārp√°d amatŇĎr felolvas√≥estje, hŇĎb√∂rg√©se a vita szab√°lyai miatt, a magyar nyelvtŇĎl n√©ha eg√©szen idegen hangs√ļlyoz√°sa √∂nmag√°ban felh√°bor√≠t√≥ volt. T√≥th Tam√°sr√≥l hasonl√≥akat lehet elmondani, amellett, hogy mondatai t√∂bbs√©ge nem √°llt √∂ssze kerek eg√©ssz√©.

FŇĎben j√°r√≥ bŇĪnnek tartom, hogy az SMS √©s a Haza Nem Elad√≥ jel√∂ltjei szerencs√©tlen√ľl j√°rt emberek t√≠zezrei h√°t√°n pr√≥b√°lnak felk√ļszni abba a felsŇĎbb oszt√°lyba, ahova rem√©lhetŇĎleg el√©gtelen eredm√©ny miatt fel nem l√©phetnek soha: az Eur√≥pai Parlamentbe.

K√°sler √Ārp√°d a devizahitelesek k√°r√°b√≥l h√ļzna bus√°s hasznot, Seres M√°ria p√°rtja meg elsŇĎsorban a l√°that√≥an megviselt √©s lelkileg √∂sszeomlott T√≥th Tam√°s trag√©di√°j√°b√≥l. Sok a k√∂z√∂s benn√ľk, de egy biztosan: ezekhez a p√°rtokhoz a szavaz√≥kat egy elemi √∂szt√∂n, a bossz√ļv√°gy h√ļzhat. Ennek kihaszn√°l√°sa √©s sz√≠t√°sa szimpl√°n politikai bŇĪn.

Demag√≥gia: a klasszikus retorik√°ban a sz√≥noklat r√©szek√©nt a r√°besz√©l√©s egyik fajt√°ja; a politikai meggyŇĎz√©s m√≥dszere, hangulatkeltŇĎ eszk√∂ze, amely t√∂bbnyire f√©lrevezetŇĎ vagy hazug √≠g√©reteken, megt√©veszt√©sen alapul.

Advertisement

Ne √©rtsetek f√©lre, nem a k√∂p√∂nyegforgat√≥ Jobbikot vagy a t√∂bbi p√°rtot pr√≥b√°lom v√©deni. A probl√©ma l√©nyege, hogy ezek az egyt√©m√°s p√°rtok √©s az egybites emberek menthetetlen √©s visszaford√≠thatatlan m√≥don megmutatt√°k magukat t√∂bbsz√°zezer ember elŇĎtt.

Amikor T√≥th Tam√°s a z√°rsz√≥n√°l els√≠rta mag√°t a kamer√°k elŇĎtt, rev√°nsot k√∂vetelve fia hal√°l√°√©rt, azzal m√©diat√∂rt√©neti m√©lys√©gekig jutott a vita. Hi√°ba brill√≠rozott meglepŇĎ m√≥don Szanyi Tibor, hi√°ba t√°madta a Jobbikot vehemensen Bajnai Gordon, hi√°ba mutatta be az LMP programj√°t √©rthetŇĎen √©s hitelesen Meszerics Tam√°s, m√©g Morvai Kriszina is hi√°ba v√©dekezett meggyŇĎzŇĎen: mindegyik√ľk csak rosszul j√∂het ki abb√≥l, hogy K√°sler √Ārp√°ddal √©s T√≥th Tam√°ssal egy k√©pernyŇĎn mutatkoztak.

A teljes vit√°t itt n√©zhetitek meg, ha m√©g nem l√°tt√°tok. √Črdemes, mert tanuls√°gos:

Holnap pedig fogj√°tok magatokat, √©s menjetek el szavazni, hogy ezek az emberek soha ne ker√ľlhessenek Magyarorsz√°g k√©pviselet√©nek m√©g csak a k√∂zel√©be se.