Ez a szeg√©ny j√≥raval√≥ √ļr meg csak ment ott egy kos√°r emberfejjel √©s amikor kiborult neki √©s sz√©tgurult mind, akkor a bulv√°rtud√≥s√≠t√≥ ahelyett, hogy seg√≠tett volna neki √∂sszeszedni, j√≥l lerajzolta. Nagyon fura ki√°ll√≠t√°son j√°rtam, na!

Ha egy √°tlagos t√°rlaton felbukkanna egy ilyen t√©m√°j√ļ k√©p, akkor a jobber sajt√≥ azonnal h√∂r√∂gne, hogy Szodoma √©s Gomora √©s minimum a m√ļzeumigazgat√≥ fej√©t k√∂veteln√© (muhaha), vagy hogy legal√°bbis mondjon le Alf√∂ldi R√≥bert, ak√°rmilyen tiszts√©get is t√∂lt be √©ppen. A balos sajt√≥ szint√©n azonnal h√∂r√∂gne, hogy hol itt az alkot√≥i szabads√°g, vegy√©k is le a k√©p√©t a t√°rlatr√≥l, ezeknek nem √°ll√≠t ki t√∂bbet, egy√©bk√©nt is m√°r m√ļlt h√©ten emigr√°lni akart, csak nem volt p√©nze r√°, mert itthon √©heznek a mŇĪv√©szek.

Na m√°r most itt ez a vesz√©ly nem √°ll fenn, mert a Duna Palota egyik term√©ben berendezett ki√°ll√≠t√°sra szerintem nem nagyon megy el senki, ott csak √ļgy nem flang√°lnak emberek. Ha engem k√©rdeznek, tuti a Fug√°ba, a G√∂d√∂rbe vagy az Akv√°riumba, vagy m√©g ink√°bb szabadt√©rre viszem az eg√©szet, ahol alapb√≥l s√©t√°lnak potenci√°lis √©rdeklŇĎdŇĎk.

Advertisement

Mert am√ļgy t√∂k √©rdekes az eg√©sz. Ott voltam ugyanis tegnap a megnyit√≥n. Az ember ma m√°r nem nagyon tud k√∂zel menni a Dun√°hoz an√©lk√ľl, hogy ne botoljon egy helyettes-√°llamtitk√°rba. A vizasimiz√©st puzzel viz√°val p√≥zol√°ssal n√©pszerŇĪs√≠tŇĎ Kov√°cs P√©ter ut√°n Szal√≥ P√©ter helyettes-√°llamtitk√°r √ļrral akadtam √∂ssze a Dunai Kultur√°lis Folyos√≥ c√≠mŇĪ ki√°ll√≠t√°son. (Egy√©bk√©nt mindkettŇĎh√∂z a szombaton esed√©kes Nemzetk√∂zi Duna Nap adja az aprop√≥t, csak √ļgy mint a Valyo nyug√°gyakci√≥j√°hoz)

Advertisement

Meg kell hagyni, teljesen korrekt volt, n√©h√°ny mondatot mondott mind√∂ssze, hasonl√≥an a t√∂bbi illusztris vend√©ghez, hogy azut√°n √°tengedj√©k a sz√≥t Dr. T√≥th J. Attila, b√ļv√°rr√©g√©sznek, aki rengeteg √©rdekess√©get elmondott.

Advertisement

P√©ld√°ul meg√©rtettem, mi√©rt van ennyire h√ľlye c√≠me a ki√°ll√≠t√°snak √©s mi√©rt olyan megfoghatatlan az eg√©sz tematik√°ja. Az a l√©nyege ugyanis, hogy 16 szervezet hozott ide anyagot, arr√≥l, hogy mivel foglalkoznak. A tabl√≥k t√∂bbs√©ge nem a ki√°ll√≠t√°sra k√©sz√ľlt, hanem midnenf√©le m√°s projektekhez √©s az√≥ta csak √ļgy porosodnak - na de most v√©gre helyet kaptak a bemutatkoz√°sra.

Advertisement

Ez√©rt van az, hogy egy csom√≥ mindenrŇĎl sz√≥ esik: hal√°szat, horg√°szat, aranymos√°s, v√≠zalatti r√©g√©szet, had√°szat (itt van ki√°ll√≠tva az emberfejgur√≠t√°s, mely egy hadi t√©rk√©p illusztr√°ci√≥ja), dunai haj√≥z√°s, na meg dunai tengerhaj√≥z√°s. De van egy nagyon erŇĎs anyag a limesekrŇĎl √©s k√©pviselteti mag√°t r√©gi kedvencem a r√°ckevei haj√≥malom is.

Advertisement

Az elŇĎad√°s velŇĎs volt √©s t√∂m√∂r, de p√©ld√°ul bevallom itt hallottam √©letemben elŇĎsz√∂r a Tolnai csat√°r√≥l, melyet v√≠zen nyert√ľnk meg a t√∂r√∂kkel szemben √©s komoly nemzetk√∂zi visszhangot is kapott az √ľgy.

Izgalmas. Ugyanakkor a plak√°tokon semmi olyan nincs, amit ne tal√°lna meg az ember blogokban (vagy ak√°r z√∂mmel egyetlen j√≥ blogban), de arra midnenk√©ppen j√≥ lenne, hogy egy csom√≥ emberhez eljuttason √ļj inform√°ci√≥kat a Dun√°r√≥l. N√©h√°ny haj√≥makett, egy sisakm√°solat √©s egy kŇĎhorgony, valamint rengeteg tabl√≥ viszont mag√°ban kev√©s a vonzerŇĎh√∂z - pedig √∂r√ľln√©k neki, ha minn√©l t√∂bben n√©zn√©k meg. (M√°r csak a lelkes posztergy√°rt√≥ civilek miatt is.)

Advertisement

√Čpp ez√©rt lenne fontos, hogy olyan helyre ker√ľlj√∂n legk√∂zelebb, ahol nem csak azok l√°tj√°k, akik direkt keresik.

Advertisement

A ki√°ll√≠t√°s ingyenesen megtekinthetŇĎ 2013. j√ļlius 10-ig naponta 10-18 √≥ra k√∂z√∂tt a Duna Palot√°ban.