A koszov√≥i konzul k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel siker√ľlt meg√°llapodni a GyŇĎrben lesz√°ll√≠tott menek√ľltekkel, √©s buszokkal sz√°ll√≠tj√°k ŇĎket a kapit√°nys√°gra.

A d√©lelŇĎtti RailjetrŇĎl lesz√°ll√≠tott, √©rv√©nyes √ļtiokm√°ny n√©lk√ľl utaz√≥, mintegy 230 koszov√≥i hat√°rs√©rtŇĎt d√©lut√°n f√©l 5-kor kezdt√©k buszokkal sz√°ll√≠tani a megyei rendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g hat√°rrend√©szeti oszt√°ly√°ra. A Kisalf√∂ld √ļgy tudja, ott elŇĎ√°ll√≠tj√°k a menek√ľlteket, √©s a bev√°ndorl√°si hivatal veszi √°t az √ľgy√ľket. A menek√ľltek k√∂z√ľl kb. minden m√°sodik kiskor√ļ.

A t√∂bb √≥r√°s v√°rakoz√°s alatt n√©h√°ny l√°zas gyerekhez mentŇĎt kellett h√≠vni, a menek√ľlteket a rendŇĎr√∂k √©tellel, v√≠zzel √©s te√°val l√°tt√°k el. A kezdetben igen fesz√ľlt helyzetet v√©g√ľl enyh√≠tette a koszov√≥i konzul k√∂zbenj√°r√°sa, a migr√°nsok pedig kitartanak amellett, hogy N√©metorsz√°gba akarnak eljutni, √©s M√ľnchenig √©rv√©nyes jeggyel rendelkeznek.

Advertisement

A Kisalf√∂ld megk√©rdezte a M√ĀV-ot, hogy volt-e a menek√ľlteknek √©rv√©nyes jegy√ľk, √©s ha igen, akkor lehets√©ges-e, hogy egyszerre foglaltak le 250 hegyjegyet, de a vas√ļtt√°rsas√°g arra hivatkozva nem reag√°lt, hogy rendŇĎrs√©gi √©s hat√°rrend√©szeti √ľgyrŇĎl van sz√≥.

Arr√≥l sincs sz√≥, hogyan jutottak be a koszov√≥iak Magyarorsz√°gra. Ezzel √∂sszef√ľggŇĎ h√≠r azonban, hogy a h√©tv√©g√©n a b√°cs-kiskun megyei rendŇĎr√∂k √∂sszesen 683 k√ľlf√∂ldi √°llampolg√°rral szemben ind√≠tottak idegenrend√©szeti elj√°r√°st. Valamennyien menek√ľltst√°tusz ir√°nti k√©relmet ny√ļjtottak be, ez√©rt az √ľgy√ľk a Bev√°ndorl√°si √©s √Āllampolg√°rs√°gi Hivatalhoz ker√ľlt √°t.