Elviszik a koszovóiakat a pályaudvarról

A koszovói konzul közreműködésével sikerült megállapodni a Győrben leszállított menekültekkel, és buszokkal szállítják őket a kapitányságra.

Advertisement

A délelőtti Railjetről leszállított, érvényes útiokmány nélkül utazó, mintegy 230 koszovói határsértőt délután fél 5-kor kezdték buszokkal szállítani a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára. A Kisalföld úgy tudja, ott előállítják a menekülteket, és a bevándorlási hivatal veszi át az ügyüket. A menekültek közül kb. minden második kiskorú.

Advertisement

A több órás várakozás alatt néhány lázas gyerekhez mentőt kellett hívni, a menekülteket a rendőrök étellel, vízzel és teával látták el. A kezdetben igen feszült helyzetet végül enyhítette a koszovói konzul közbenjárása, a migránsok pedig kitartanak amellett, hogy Németországba akarnak eljutni, és Münchenig érvényes jeggyel rendelkeznek.

A Kisalföld megkérdezte a MÁV-ot, hogy volt-e a menekülteknek érvényes jegyük, és ha igen, akkor lehetséges-e, hogy egyszerre foglaltak le 250 hegyjegyet, de a vasúttársaság arra hivatkozva nem reagált, hogy rendőrségi és határrendészeti ügyről van szó.

Advertisement

Arról sincs szó, hogyan jutottak be a koszovóiak Magyarországra. Ezzel összefüggő hír azonban, hogy a hétvégén a bács-kiskun megyei rendőrök összesen 683 külföldi állampolgárral szemben indítottak idegenrendészeti eljárást. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, ezért az ügyük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz került át.

Share This Story

Get our newsletter