​Elvennék a Toldi-filmet Pálfi Györgytől

Az elmúlt évtized legnagyszabásúbb magyar filmjének ígérkezett Pálfi kardos-kalandos (és remélem, kurelós) Toldi-mozija. De a projekt megfenekleni látszik, mert Andy Vajna nem bízik a rendezőben, és egy amerikai kaszkadőrrel rendeztetné meg az akciójeleneteket.

Mindezt maga Pálfi mondta el a vs.hu-nak adott interjújában. Itt van öt rövid idézet a hosszú interjú lényegével:

– Mindennel készen voltunk már tavaly októberre, hogy elkezdjünk forgatni.

– A konzultáció azóta sem történt meg, és apró, informális beszélgetésekből kell kitalálnunk, hogy mit akar a Filmalap tőlünk. Úgy tudjuk, valószínűleg szeretné a filmet, csak nem úgy, nem abban a rendezői elképzelésben, ahogy mi gondoltuk. De persze ez is csak feltételezés.

Advertisement

– És az informális beszélgetések alapján azt szűrtem le, hogy arra hivatkoznak, hogy nagyon nagy a költségvetés, ezért határoznak nehezen, illetve nem merik rám bízni a filmet, mert én még nem csináltam akciót.

– Úgy tűnik, szeretnék, ha lenne film, csak Vajna nem tart profinak, és inkább mással rendeztetné meg. Egyébként Andy Vajna egyik jó barátját, aki egy nagynevű kaszkadőr, ültetnék a helyemre. Ő csinálná a second unitot, azaz az akciójeleneteket. Pont azokat a jeleneteket vennék így el tőlem, amiért én ezt a filmet meg akarom csinálni. Már föl is ajánlottam a Filmalapnak, hogy inkább jöjjön valaki a main unitra, azaz a fő stábra.

Nekem már hónapokkal ezelőtt gyanús volt, hogy nem lesz semmi a Toldiból, amikor egy Nagyon Jól Fekvő Kormányközeli Ember, akinek formálisan az égvilágon semmi köze a filmiparhoz, egyszer csak azt kezdte fejtegetni nekem, hogy nem jó ötlet sokat költeni a Toldi-sztorira, mert a világban nem lenne sikeres, márpedig a kormány, ha már sok pénzt ad, világszinten is észrevehető filmet szeretne. Majd arról értekezett, hogy Pálfi nem elég profi az akciójelenetekhez. Mi vagyunk a tízmillió filmügyi biztos országa!

(illusztráció: vaku.hu)

Share This Story