Illustration for article titled Eltűnhet az Arctic Monkeys a YouTube-ról

Szoktál a YouTube-on zenét hallgatni? Akkor lehet, hogy a jövőben nem nagyon fogsz, mert reális a veszélye annak, hogy egy sereg független előadó videói eltűnjenek a megosztóról.

Advertisement

A YouTube ugyanis rövidesen elindítja előfizetéses streamszolgáltatását (amely a Spotify és a Deezer vetélytársa lesz, de hivatalos neve még nincs), és az összes olyan független lemezkiadóhoz tartozó videót leveszi, amelyek nem szerződtek ezzel az új szolgáltatással.

A független kiadók persze nem hagyják ezt annyiban, és az Európai Bizottság segítségét kérik, amiért a YouTube ilyen nyilvánvalóan zsarolja őket, hogy fogadják el a multikiadóknál jóval kedvezőtlenebb feltételeket, amelyeket a streamoldal kínál nekik.

Advertisement

Igen fontos érv, hogy a független kiadók forgalma a lemezeladások- és streamek közel harmadát teszik ki összesen, tehát távolról sem noname zenészekről van szó. Független kiadóval áll szerződésben például az Arctic Monkeys, Adele vagy Jack White is, és az ész azt diktálná, hogy a YouTube-nak sem érdeke, hogy sokmilliós nézettségű videókat tüntessen el. A Guardian cikkéből mindenesetre kiderül, hogy a független kiadók már régóta elégedetlenek azzal, ahogy a streamoldalak kezelik őket, és ez a harc egyik fontos állomása lehet.

Fotó: Owen Sweeney/Invision/AP

Share This Story

Get our newsletter