Igaz√°b√≥l m√°r meg√°llapodtunk az oroszokkal a g√°zimportr√≥l - b√∂kte ki a Parlamentben Aradszky Andr√°s energetikai √°llamtitk√°r. Mik√∂zben Orb√°n minisztereln√∂k magyar√°zata szerint igaz√°b√≥l emiatt a g√°zsszerzŇĎd√©s miatt fogadja most Putyint.

Orb√°n minisztereln√∂k az ut√≥bbi idŇĎben azzal indokolta az egyre kellemetlenebb Putyin-l√°togat√°st, hogy az az√©rt elker√ľlhetetlen, mert most j√°r le a hossz√ļt√°v√ļ g√°zsszerzŇĎd√©s√ľnk, √©s ha ŇĎ most nem k√∂t √ļjat az orosz eln√∂kkel, akkor itt nem lesz fŇĪt√©s meg ipari termel√©s. Csakhogy ez ebben a form√°ban biztosan nem volt igaz. A hossz√ļ t√°v√ļ g√°zszerzŇĎd√©s√ľnk ugyanis olyan konstrukci√≥, hogy elŇĎre lek√∂t√∂tt√ľnk egy fix mennyis√©get, √©s ki kell fizetn√ľnk az √°t nem vett g√°zt is. AmibŇĎl olyan sok gyŇĪlt √∂ssze, hogy Magyarorsz√°g m√©g j√≥ ideig elmŇĪk√∂dhet belŇĎle.

ErrŇĎl is kell persze t√°rgyalni, de ez m√°r eg√©szen m√°s t√©szta, mint az Orb√°n √°ltal emlegetett √ļj g√°zsszerzŇĎd√©s, amire egy√°ltal√°n nincsen √©getŇĎ sz√ľks√©g. √Čs egy elsŇĎ hall√°sra igen unalmas tegnapi k√©pviselŇĎi k√©rd√©sbŇĎl, illetve az arra adott √°llamtitk√°ri v√°laszb√≥l kider√ľlt, hogy a sz√≠nfalak m√∂g√∂tt val√≥j√°ban m√°r meg√°llapodtunk az orosz f√©llel. Vagyis Orb√°n magyar√°zata t√©nyleg tot√°l fals.

Advertisement

A szocialista T√≥th Bertalan g√°z√ľgyi k√©rd√©sre felelte ezt m√°sodik k√∂rben, m√°r pap√≠r n√©lk√ľl besz√©lve az √°llamtitk√°r:

A 2015 v√©g√©ig hat√°lyos hossz√ļ t√°v√ļ f√∂ldg√°zsz√°ll√≠t√°si szerzŇĎd√©s nem jelent kock√°zatot, m√©g abb√≥l a szempontb√≥l sem jelent kock√°zatot, hogy a nem √°tvett mennyis√©get k√©sŇĎbb tudja Magyarorsz√°g esetleg leh√≠vni. E tekintetben, azt kell mondanom, hogy egy r√°utal√≥ magatart√°ssal t√∂rt√©nt meg ennek a szerzŇĎd√©snek a hosszabb√≠t√°sa.