Illustration for article titled Először volt komolyabb karambolja egy önvezető Google-autónak

A Google a béna embersofőrt okolja, úgy írnak a tökéletes autójukról, mintha egy robot már most pisztolyt szegezne a mellüknek.

Advertisement

Klasszikus ráfutásos baleset volt: a kísérleti automata Lexus egy kaliforniai kereszteződéshez közelített, zöldje volt, de észlelte, hogy a túloldalon torlódás van, nem akart beragadni középre, ezért két másik autóval együtt lefékezett. Az automatakocsi-programot vezető Chris Urmson mediumos posztja szerint lassan és természetesen, ám a mögöttük haladó - és ügyetlen halandó által vezetett - kocsi fékezés nélkül beleszaladt 27-tel.

Az automata kocsikat 2009 óta tesztelik utakon, azóta ez volt a 14-ik baleset, de az első, amiben enyhe sérültek is voltak. (Hatósági előírás, hogy a Google-kocsikban is kell biztonsági sorfőrnek ülnie.)

Advertisement

A programvezető beszámolója igencsak hangsúlyozza, hogyan bambult el a vétkes ember. Nem véletlenül, hiszen a cég egyik érve a találmánya mellett az, hogy megóv a figyelmetlenségből és bambulásból eredő gyakori kisebb balesetektől. Urmson ezért is emeli ki a bejegyzésében, hogy egyes becslések szerint az össze Amerikában történő ütközés 55 százalékát - csupa hasonló esetet - be sem jelentenek sem a rendőrségen, sem a biztosítónál

Advertisement

De a Google beszámolói emiatt tényleg olyanok, mintha vagy a gépek oldalára állt emberek, vagy megukat embernek álcázó gépek írták volna őket.

(via Gawker)

Share This Story

Get our newsletter