Bár a tudósok tisztában voltak vele eddig is, hogy nagyobb, fejlett majmok is áldozatul eshetnek különféle ragadozóknak, igen ritka volt erre a bizonyíték.

Advertisement

Most viszont sikerült le is filmezni, amint egy lombok között rejtőzködő boa constrictor óriáskígyó elkap és lenyel egy durván hat kilós nőstény bőgőmajmot.

A majmok azért szokták megúszni, mert jellemzően falkában élnek, és igen fejlett a térlátásuk plusz intelligensek. Illetve az is számíthat, hogy az őket megfigyelő tudósok miatt elijednek a környékről a ragadozók.

Advertisement

Egy nyugat-brazíliai, amazóniai expedíciónak most viszont sikerült megfigyelnie, amint egy, a hordájától elkódorgó nőstény vörös bőgőmajmot villámgyors mozdulattal elkap, majd felfal egy boa. A boák a higgadt várakozás mesterei, egy boaszerűen türelmes tudós egyszer megfigyelte, hogy egy példány több, mint egy hónapig várakozott ugyanabban a pózban. Ha zsákmány közelít, annál gyorsabban kilőnek. A mostani áldozat egy társnőjével együtt csatangolt el. Miután az óriáskígyó elkapta, a barátnő lovagiasan megtámadta és csépelni kezdte, de a boa nem ijedt meg, mire a majom otthagyta a helyszínt. A jelenetet megfigyelők szerint valószínű, hogy a csapatától elkalandozó nőstény észre sem vette a rejtőzködő ragadozót. Júlio César Bicca-Marques kutatásvezető szerint a bőgőmajmok gyakran meg sem próbálják védeni a bajba került társaikat. A kígyó az elkapás után 26 perccel, fejjel előre nyelte le az áldozatát. A most nyilvánosságra hozott film a lenyelést és a dagadozó boa távozását mutatja. Bicca-Marques szerint lehetséges, hogy a kígyók az eddig ismertnél nagyobb szerepet játszanak az újvilági majmok ragadozóiként.

Share This Story

Get our newsletter