Burundiban, ahol az orsz√°got 2005 √≥ta vezetŇĎ Pierre Nkurunziza harmadszor is elindulna az eln√∂ks√©g√©rt, amit az alkotm√°ny nem enged. Az alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gon √≥ri√°si a nyom√°s, hogy ezt m√©gis megengedje, Sylvere Nimpagaritse aleln√∂k azonban ink√°bb kipakolt, majd bepakolt √©s elmenek√ľlt.

Nkurunziza mil√≠ciavez√©rbŇĎl lett eln√∂k, ŇĎ vezette az 1993-t√≥l 2006-ig tart√≥ polg√°rh√°bor√ļban a hutu mil√≠ci√°t. A Ruand√°val szomsz√©dos, hasonl√≥ m√©retŇĪ Burundiban ugyan√ļgy hutuk √©s tuszik √©lnek (√©s halnak), csak itt a gyarmati uralom ut√°ni √©vtizedekben nem a hutuk, hanem a tuszik ir√°ny√≠tott√°k az orsz√°got, katonai diktat√ļrak√©nt, elsŇĎk√©nt az univerzum egyik legjobb bajusz‚Äďpofaszak√°ll-kombin√°ci√≥j√°t n√∂vesztŇĎ Michel Micombero:

1993-ban volt elŇĎsz√∂r szabad v√°laszt√°s, az ezen gyŇĎztes hutu Melchior Ndadaye eln√∂k√∂t h√°rom h√≥nappal k√©sŇĎbb tuszi sz√©lsŇĎs√©gesek meggyilkolt√°k, ut√°na szabadult el a pokol, √©s ennek lett v√©ge hivatalosan 2006-ban, amikor a bujumburai politikai csal√°db√≥l sz√°rmaz√≥ Nkurunziz√°t eln√∂kk√© v√°lasztott√°k.

Az orsz√°g az√≥ta b√©k√©s, Nkurunziza azonban ‚Äď akit 2010-ben a szavazatok 91%-val, az ellenz√©k bojkottja mellett √ļjrav√°lasztottak ‚Äď elkezdett ragaszkodni a hatalomhoz. Ez m√°r a t√©v√©ben is j√≥l l√°tszott, amikor k√©t √©ve volt szerencs√©m v√©gign√©zni egy t√©v√©h√≠rad√≥t Bujumbur√°ban, ami k√≠s√©rtetiesen eml√©keztetett a magyar k√∂zt√©v√© h√≠rad√≥ira: Nkurunziza itt, Nkurunziza ott, Nkurunziza megtekint, Nkurunziza szerint, √©s √≠gy tov√°bb. Az eln√∂k tavaly szintet l√©pett, √©s betiltotta a kocog√°st ‚Äď abban az orsz√°gban, ahol a ‚Äěsport‚ÄĚ sz√≥ tov√°bbi jelzŇĎk n√©lk√ľl a kocog√°st jelenti.

Nkurunziza √°prilisban jelentette be, hogy az alkotm√°nyra fittyet h√°nyva, abban kiskapukat keresve harmadszor is eln√∂k lenne. Erre kellett volna r√°b√≥lintania az alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gnak, amikor Sylvere Nimpagaritse aleln√∂k h√©tfŇĎn elmenek√ľlt az orsz√°gb√≥l. Az aleln√∂k azt mondta, hogy a Nkurunziza harmadszori jel√∂lts√©g√©t nem t√°mogat√≥ h√©ttag√ļ test√ľlet tagjai hal√°los fenyeget√©seket is kaptak, hogy ok√©zz√°k le Nkurunziza indul√°s√°t, amire szombatig van lehetŇĎs√©g√ľk. Nimpagaritse erre nem volt hajnald√≥.

Advertisement

Burundiban egy hete zavarg√°sok vannak, eddig 13-an haltak meg, k√∂z√ľl√ľk n√©gyen tegnap, amikor a rendŇĎrs√©g a t√ľntetŇĎk k√∂z√© lŇĎtt.

Update

Advertisement

A többiek megjelentek és aláírták.

Forr√°s: The Guardian; fot√≥: AP Photo/Jerome Delay (p√©nteken k√©sz√ľlt Bujumbur√°ban, egy Nkurunziza √ļjrav√°laszt√°s√°t ellenzŇĎ t√ľntet√©sen)