This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Elmenekült az alkotmánybíróság alelnöke

Illustration for article titled Elmenekült az alkotmánybíróság alelnöke

Burundiban, ahol az országot 2005 óta vezető Pierre Nkurunziza harmadszor is elindulna az elnökségért, amit az alkotmány nem enged. Az alkotmánybíróságon óriási a nyomás, hogy ezt mégis megengedje, Sylvere Nimpagaritse alelnök azonban inkább kipakolt, majd bepakolt és elmenekült.

Advertisement

Nkurunziza milíciavezérből lett elnök, ő vezette az 1993-tól 2006-ig tartó polgárháborúban a hutu milíciát. A Ruandával szomszédos, hasonló méretű Burundiban ugyanúgy hutuk és tuszik élnek (és halnak), csak itt a gyarmati uralom utáni évtizedekben nem a hutuk, hanem a tuszik irányították az országot, katonai diktatúraként, elsőként az univerzum egyik legjobb bajusz–pofaszakáll-kombinációját növesztő Michel Micombero:

Illustration for article titled Elmenekült az alkotmánybíróság alelnöke
Advertisement

1993-ban volt először szabad választás, az ezen győztes hutu Melchior Ndadaye elnököt három hónappal később tuszi szélsőségesek meggyilkolták, utána szabadult el a pokol, és ennek lett vége hivatalosan 2006-ban, amikor a bujumburai politikai családból származó Nkurunzizát elnökké választották.

Az ország azóta békés, Nkurunziza azonban – akit 2010-ben a szavazatok 91%-val, az ellenzék bojkottja mellett újraválasztottak – elkezdett ragaszkodni a hatalomhoz. Ez már a tévében is jól látszott, amikor két éve volt szerencsém végignézni egy tévéhíradót Bujumburában, ami kísértetiesen emlékeztetett a magyar köztévé híradóira: Nkurunziza itt, Nkurunziza ott, Nkurunziza megtekint, Nkurunziza szerint, és így tovább. Az elnök tavaly szintet lépett, és betiltotta a kocogást – abban az országban, ahol a „sport” szó további jelzők nélkül a kocogást jelenti.

Advertisement

Nkurunziza áprilisban jelentette be, hogy az alkotmányra fittyet hányva, abban kiskapukat keresve harmadszor is elnök lenne. Erre kellett volna rábólintania az alkotmánybíróságnak, amikor Sylvere Nimpagaritse alelnök hétfőn elmenekült az országból. Az alelnök azt mondta, hogy a Nkurunziza harmadszori jelöltségét nem támogató héttagú testület tagjai halálos fenyegetéseket is kaptak, hogy okézzák le Nkurunziza indulását, amire szombatig van lehetőségük. Nimpagaritse erre nem volt hajnaldó.

Burundiban egy hete zavargások vannak, eddig 13-an haltak meg, közülük négyen tegnap, amikor a rendőrség a tüntetők közé lőtt.

Advertisement

Update

Advertisement

A többiek megjelentek és aláírták.

Forrás: The Guardian; fotó: AP Photo/Jerome Delay (pénteken készült Bujumburában, egy Nkurunziza újraválasztását ellenző tüntetésen)

Share This Story

Get our newsletter