This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Elly és Bernd, a német Radnótiék

Illustration for article titled Elly és Bernd, a német Radnótiék

Ugyanúgy 70 évvel élte túl híres szerelme halálát Elly Beinhorn német pilóta, ahogy Gyarmati Fanni Radnóti Miklósét. Férjével, Bernd Rosemeyer autóversenyzővel nem a nácik végeztek, hanem a világ mai napig legnagyobb sebességű autóbalesete.

Advertisement

Eredetileg Elly Beinhorn volt a híresebb kettőjük közül. Ő volt a német Amelia Earhart, a csavargó sztárpilóta, aki a repülés hőskorában csinált elképesztő dolgokat. 1931-ben kényszerleszállást hajtott végre a Szaharában, tuaregek vitték el tevekaravánjukkal Timbuktuig. A harmincas évek elején körberepülte a világot: elrepült Németországtól Ausztráliáig, végigrepülte Dél-Amerikát, végigrepülte Afrikát.

Advertisement
Illustration for article titled Elly és Bernd, a német Radnótiék

Bernd Rosemeyer ugyanúgy 1909-ben született, mint Radnóti, motorversenyző volt a húszas években, de ez csak felkészítette arra, amivel igazán híres lett: amit az Auto Union versenyautóival művelni tudott. Labilis szörnyetegek voltak ezek, Ferdinand Porsche tervezete őket, és senki nem tudott úgy menni velük, olyan finom egyensúlyérzékkel, mint Rosemeyer. 1935-ben megnyerte a csehszlovák Grand Prix-t a brünni pályán, a díjátadóra meghívott sztárvendég, Elly Beinhorn akasztotta a nyakába a győztesnek járó olajágkoszorút. Aznap este már együtt táncoltak, 1936 nyarán házasodtak össze.

Advertisement

Az volt Rosemeyer legsúlyosabb éve, mindent megnyert, amit versenyautójával megnyerhetett, nyert a ködös Nürburgringen, nyert a gyors Monzában, csak a Népligetben nem nyert, ahol túljárt az eszén Tazio Nuvolari. Jó nagyok lettek azóta a népligeti platánok, amik a korabeli filmhíradóban nem nagyobbak csemetéknél.

Advertisement

Amikor nem autóversenyek voltak, akkor Rosemeyerék országúti sebességrekordokat döntögettek. Áramvonalasított, 16 hengeres versenyautójával 1937 végére meglett a 400 km/h – közúton.

Illustration for article titled Elly és Bernd, a német Radnótiék
Advertisement

1938. január 28-án legnagyobb vetélytársával, a mercedeses Rudolf Caracciolával mentek ki a Frankfurtot és Darmstadtot összekötő autópályára, új autóikkal. Caracciola 432-t ment. Rosemeyer is, talán egy kicsit még többet is, aztán kicsúszott, felrepült, becsapódott, meghalt, állítólag egy nyom nem volt a testén.

Elly Beinhorn később újra férjhez ment, elhagyta Németországot, Svájcban telepedett le, ahol 72 éves koráig repült. Ahogy Gyarmati Fanni, ő is megélte a százat: 2007 őszén halt meg, 100. születésnapja után fél évvel.

Advertisement
Illustration for article titled Elly és Bernd, a német Radnótiék

Fotók: Audi + Deutsches Bundesarchiv

Share This Story

Get our newsletter