Ugyan√ļgy 70 √©vvel √©lte t√ļl h√≠res szerelme hal√°l√°t Elly Beinhorn n√©met pil√≥ta, ahogy Gyarmati Fanni Radn√≥ti Mikl√≥s√©t. F√©rj√©vel, Bernd Rosemeyer aut√≥versenyzŇĎvel nem a n√°cik v√©geztek, hanem a vil√°g mai napig legnagyobb sebess√©gŇĪ aut√≥balesete.

Eredetileg Elly Beinhorn volt a h√≠resebb kettŇĎj√ľk k√∂z√ľl. Ňź volt a n√©met Amelia Earhart, a csavarg√≥ szt√°rpil√≥ta, aki a rep√ľl√©s hŇĎskor√°ban csin√°lt elk√©pesztŇĎ dolgokat. 1931-ben k√©nyszerlesz√°ll√°st hajtott v√©gre a Szahar√°ban, tuaregek vitt√©k el tevekarav√°njukkal Timbuktuig. A harmincas √©vek elej√©n k√∂rberep√ľlte a vil√°got: elrep√ľlt N√©metorsz√°gt√≥l Ausztr√°li√°ig, v√©gigrep√ľlte D√©l-Amerik√°t, v√©gigrep√ľlte Afrik√°t.

Bernd Rosemeyer ugyan√ļgy 1909-ben sz√ľletett, mint Radn√≥ti, motorversenyzŇĎ volt a h√ļszas √©vekben, de ez csak felk√©sz√≠tette arra, amivel igaz√°n h√≠res lett: amit az Auto Union versenyaut√≥ival mŇĪvelni tudott. Labilis sz√∂rnyetegek voltak ezek, Ferdinand Porsche tervezete ŇĎket, √©s senki nem tudott √ļgy menni vel√ľk, olyan finom egyens√ļly√©rz√©kkel, mint Rosemeyer. 1935-ben megnyerte a csehszlov√°k Grand Prix-t a br√ľnni p√°ly√°n, a d√≠j√°tad√≥ra megh√≠vott szt√°rvend√©g, Elly Beinhorn akasztotta a nyak√°ba a gyŇĎztesnek j√°r√≥ olaj√°gkoszor√ļt. Aznap este m√°r egy√ľtt t√°ncoltak, 1936 nyar√°n h√°zasodtak √∂ssze.

Advertisement

Az volt Rosemeyer legs√ļlyosabb √©ve, mindent megnyert, amit versenyaut√≥j√°val megnyerhetett, nyert a k√∂d√∂s N√ľrburgringen, nyert a gyors Monz√°ban, csak a N√©pligetben nem nyert, ahol t√ļlj√°rt az esz√©n Tazio Nuvolari. J√≥ nagyok lettek az√≥ta a n√©pligeti plat√°nok, amik a korabeli filmh√≠rad√≥ban nem nagyobbak csemet√©kn√©l.

Amikor nem aut√≥versenyek voltak, akkor Rosemeyer√©k orsz√°g√ļti sebess√©grekordokat d√∂nt√∂gettek. √Āramvonalas√≠tott, 16 hengeres versenyaut√≥j√°val 1937 v√©g√©re meglett a 400 km/h ‚Äď k√∂z√ļton.

Advertisement

1938. janu√°r 28-√°n legnagyobb vet√©lyt√°rs√°val, a mercedeses Rudolf Caracciol√°val mentek ki a Frankfurtot √©s Darmstadtot √∂sszek√∂tŇĎ aut√≥p√°ly√°ra, √ļj aut√≥ikkal. Caracciola 432-t ment. Rosemeyer is, tal√°n egy kicsit m√©g t√∂bbet is, azt√°n kics√ļszott, felrep√ľlt, becsap√≥dott, meghalt, √°ll√≠t√≥lag egy nyom nem volt a test√©n.

Elly Beinhorn k√©sŇĎbb √ļjra f√©rjhez ment, elhagyta N√©metorsz√°got, Sv√°jcban telepedett le, ahol 72 √©ves kor√°ig rep√ľlt. Ahogy Gyarmati Fanni, ŇĎ is meg√©lte a sz√°zat: 2007 ŇĎsz√©n halt meg, 100. sz√ľlet√©snapja ut√°n f√©l √©vvel.

Advertisement

Fotók: Audi + Deutsches Bundesarchiv