Nem most, később. Hiszen azt se sokan gondolhatták, hogy külügyminiszterségig viheti, nem igaz? Mondjuk egészen addig, amíg tavasszal ki nem jött ez a hír. Tegnap este pedig ez EU-biztosi poszt várományosa, Navracsis Tibor kvázi hivatalosan is bedobta a nevét.

Advertisement

Igen, valóban, tényleg: Szijjártó Péter lesz Magyarország külügyminiszetere. Olyan nagy elődök nyomdokaiba lép ezzel, mint Horn Gyula, Jeszenszky Géza, Kovács László vagy Martonyi János. Göncz Kingáról már nem is beszélve. (Sztójay Döméig vagy Imrédy Béláig csak nem akartam visszamenni.) Mondjuk a hevenyészett névsorból is látszik, hogy nem minden külügyminiszterből lesz automatikusan miniszterelnök. Horn Gyulából például lett, Kovács Lászlóból viszont csak majdnem lett, a szocik úgy érezték 2001–02 fordulóján, hogy Medgyessy Péter jobb kormányfőjelölt lesz. Biztos nem számoltak vele, hogy nyerhet.

Bár végső soron a Medgyessy-motívum is csak azt igazolja, hogy Szijjártó karrierjének is lehet még ennél is magasabban a csúcspontja. Innentől kezdve a határ a csillagos ég!

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI