A term√©szetes v√≠zi hal√°szat betilt√°s√°n sir√°nkozik √©s az ISIS pusz√≠t√°s√°val von p√°rhuzamot az Index vend√©gszerzŇĎje, Kardos G√°bor. Nem lesz balatoni hal a balatoni vend√©gl√°t√≥helyeken ‚Äď panaszolja. Csakhogy eddig volt leg√°lis hal√°szat ‚Äď de a kutya sem v√°s√°rolt balatoni halat.

Kardos G√°bor, a Balatoni K√∂r eln√∂ke legink√°bb az√©rt van kiborulva a term√©szetes v√≠zi hal√°szat tervezett betilt√°sa miatt, mert emiatt nem lesz balatoni hal a vend√©gl√°t√≥helyeken. N√©gy pontban sorolja, mi√©rt szeretne hal√°szokat l√°tni, ezek k√∂z√ľl kettŇĎ is az √©ttermek√©rt agg√≥dik:

  • a piac egyenletes √©s minŇĎs√©gi ell√°t√°sa friss hallal CSAK hal√°szattal oldhat√≥ meg, mi√≥ta vil√°g a vil√°g
  • leg√°lis hal√°szat n√©lk√ľl v√©gk√©pp csak az orvhal√°szokt√≥l lehet majd friss halat venni v√≠zpartjainkon, √ļgyhogy finoman sz√≥lva nem oldja meg az egyik fŇĎ probl√©m√°t, sŇĎt

ElŇĎsz√∂r is √©rdemes tudni, hogy a Balatonon 2014 decembere √≥ta tilos mindenf√©le hal√°szat, teljesen f√ľggetlen√ľl a most tervezett t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°st√≥l. A szenved√©lyes szavakat olvasva √ļgy kell eml√©keztetnie mag√°t az embernek arra is, hogy a tervezett v√°ltoztat√°s nem a hal√°szat mint olyan betilt√°s√°t jelenten√© Magyarorsz√°gon, hanem kiz√°r√≥lag a term√©szetes vizeken ŇĪz√∂tt hal√°szat√©t. Vagyis az egyes pont igaz, √©s ennek megfelelŇĎen a piacot ezent√ļl is hal√°szok l√°tj√°k majd el, csak nem term√©szetes vizeket tesznek t√∂nkre, hanem halastavakban hal√°sznak.

Advertisement

A Magyarorsz√°gon sz√©lesebb k√∂rben fogyasztott halak mindegyike ‚Äď keszegf√©l√©k, ponty, csuka, s√ľllŇĎ, harcsa, t√∂rpeharcsa, comp√≥ ‚Äď pr√≠m√°n teny√©szthetŇĎ, √≠gy v√°ltozatlanul kaphat√≥ lesz. Az √©ttermek √©s vend√©gl√°t√≥helyek semmit sem k√°rosodnak azzal, ha a j√∂vŇĎben csak ezek ker√ľlnek piacra. K√©ts√©gtelen t√©ny, hogy vannak olyan finom, sŇĎt a n√©pszerŇĪ fajt√°kn√°l direkte finomabb halak, amiket a tilt√°s ut√°n m√°r elv√©tve sem lehet majd v√°s√°rolni ‚Äď mint a m√°rna, a j√°szkeszeg, a s√ľg√©r vagy a garda. De ezeket eddig is csak a horg√°szok ett√©k, halpiacon elv√©tve √©s alkalomszerŇĪen fordultak elŇĎ, rendes piacuk nem volt, √≠gy a vend√©glŇĎs√∂k √©tlapj√°ra sem tudtak felker√ľlni. Olyan esetek voltak, hogy egy-egy dr√°ga gourmet √©tterem √©rdekess√©gbŇĎl, amikor tudott szerezni egy adaggal, felvette a napi men√ľj√©be a csod√°s j√°szkeszeget vagy a m√°rn√°t. De p√°r k√ľl√∂nutas s√©f kedv√©√©rt nem √©rdemes kipuszt√≠tani term√©szetes vizeink hal√°llom√°ny√°t.

Ami a leg√°ls√°gosabb a balatoni vend√©gl√°t√≥s lobbist√°k √©rvel√©s√©ben, az az indexes v√©lem√©nycikken is v√©gigvonul√≥ "nehogy m√°r ne lehessen balatoni halat k√≠n√°lni a Balaton partj√°n" sir√°nkoz√°s. A helyzet ugyanis az, hogy 2014 december√©ig az emberi t√∂rt√©nelem kezdete √≥ta folyamatosan lehetett hal√°szni √©s halat √©rt√©kes√≠teni a Balatonn√°l. De a vend√©gl√°t√≥soknak nem kellett a balatoni hal. Annyira nem kellett, hogy az szinte teljesen el is tŇĪnt a part menti s√ľt√∂d√©kbŇĎl √©s √©ttermekbŇĎl, lecser√©lt√©k hekkre. A hal√°szati zrt. meg folyamatosan szenvedett a kis forgalm√°t√≥l. Ez azt jelenti ‚Äď r√°ad√°sul objet√≠v bizony√≠t√©kot szolg√°ltat r√° ‚Äď, hogy sem a balatoni fogyaszt√≥k, sem a vend√©gl√°t√≥sok nem ig√©nyelt√©k az autentikus helyi halat. √Čvtizedek tapasztalata ez. Nyilv√°n elŇĎ lehet h√ļzni egy-k√©t vend√©glŇĎst, aki √©gre-f√∂ldre esk√ľd√∂zik, hogy ha tehetn√©, csak k√©zmŇĪves, eredetmegjel√∂lt, limit√°lt sz√©ri√°s balatoni biod√©v√©rt k√≠n√°lna, de a helyzet az, hogy ezt id√°ig is b√°rki megtehette, de m√©gsem tett√©k meg elegen.

Advertisement

Ez a dolog egyik fele. A m√°sik, hogy ok√©s, hogy a vend√©glŇĎs√∂k √°ls√°gosan panaszkodnak, de t√©nyleg mi√©rt is j√≥ betiltani a term√©szetes v√≠zi hal√°szatot? √ćrtam m√°r errŇĎl ‚Äď fent m√°r linkeltem ‚Äď, √ļgyhogy eg√©sz r√∂viden: a magyarorsz√°gi vizek nem vagy csak korl√°tozottan alkalmasak a hal√°llom√°ny term√©szetes szaporod√°s√°ra. Ezeket az igen ingatag, sebezhetŇĎ rendszereket pedig ar√°nytalanul s√ļjtja a hal√°szat, ami l√©nyeg√©n√©l √©s jelleg√©n√©l fogva legink√°bb az √≠v√°sra √∂sszegyŇĪlŇĎ halak kifog√°s√°t jelenti. √Čs mik√∂zben a term√©szetes v√≠zi hal√°szat a fentiek miatt √∂sszesen n√©h√°ny sz√°z embernek ny√ļjt meg√©lhet√©st az orsz√°gban, az ŇĎ √©rdekeik a halak√©i mellett 350 ezer horg√°sz √©rdekeivel √ľtk√∂znek. A horg√°szok, b√°r sokkal t√∂bben vannak, j√≥val kisebb k√°rt okoznak a hal√°llom√°nyban. M√°sok az eszk√∂zeik, nem az √≠v√≥ halakat puszt√≠tj√°k. (Nem az√©rt, mert jobb fejek, hanem mert az √≠v√≥ hal nem t√°pl√°lkozik, van viszont teste, ami belekad a h√°l√≥ba.) Hal√°szeszk√∂z√∂kkel egy v√≠z r√∂vid idŇĎ alatt null√°ra kipucolhat√≥, horg√°szfelszerel√©ssel nem.

A hazai term√©szetes vizeken, mint eml√≠tettem, nem elegendŇĎ a term√©szetes szaporulat. Hogy megmaradjanak az ŇĎshonos halaink, telep√≠t√©sekre van sz√ľks√©g. A horg√°szat ‚Äď ellent√©tben a hal√°szattal ‚Äď az enged√©lyek r√©v√©n kitermeli a p√©nzt legal√°bb a horg√°szoknak √©rdekes fajok folyamatos √ļjratelep√≠t√©s√©hez.

√Čs van m√©g az a szempont is, hogy 350 ezer ember hobbija-kikapcsol√≥d√°sa egyszerŇĪen fontosabb k√∂z√©rdek n√©h√°ny sz√°z hal√°sz term√©szetrombol√≥ meg√©lhet√©s√©n√©l. K√ľl√∂n√∂sen, hogy a foly√≥k √©s tavak megŇĎrz√©s√©nek is ez az √ļtja.

Advertisement

Kardos Gábor írásának talán ez a legsvungosabb része:

A hal√°szat (aminek hagyom√°nyosan r√©sz√©t k√©pezi a horg√°szat) kultur√°lis √∂r√∂ks√©g is, amit nem k√©ne √ļgy sz√©tverni, mint az ISIS a szobrokat iraki m√ļzeumokban, mert ut√°na alkalmasint sose lehetne majd felt√°masztani azt a tud√°st, ami egy gener√°ci√≥ alatt sim√°n eltŇĪnhet. Egy hal√°sz sokkal, √∂sszehasonl√≠thatatlanul jobban ismeri a halak √©let√©t, szaporod√°s√°t, a halgazd√°lkod√°st, mint b√°rmilyen horg√°sz, aki hozz√° k√©pest √°ltal√°ban amatŇĎr, mŇĪkedvelŇĎ √©s t√∂bbnyire ‚Äď mint a hal√°szat mai horg√°szati kezel√©se √©kesen mutatja ‚Äď dilett√°ns.

Az a helyzet, hogy a hal√°szat sz√©p hagyom√°ny, ŇĎsi mesters√©g meg minden, de abban a form√°j√°ban, hogy kimegyek a Tisz√°ra, telerakom vars√°val a partot, a holt√°gat lez√°rom rekesztŇĎh√°l√≥val, azt√°n megh√ļzom a sodr√°sban a feneket, fenntarthatalan √©s folytathatatlan a mai vil√°gban. Elj√°rt felette az idŇĎ. √Čn √∂r√ľln√©k a legjobban, ha annyi hal lenne a vizekben, hogy ne √≠gy legyen.

Advertisement

A tilt√°st√≥l r√°ad√°sul ebben a form√°ban felesleges f√©lteni a hal√°szokat. Hiszen megmarad a halastavi hal√°szat, sŇĎt ott elvileg nŇĎnie kell a forgalomnak, hiszen ki fog esni a szabad v√≠ziek √©ves zs√°km√°nya a piacr√≥l. Kardos od√°ig megy a l√©legeztetŇĎg√©pizmusban, hogy ilyeneket √≠r:

A Balaton helyzete nyilv√°n nem √∂sszehasonl√≠that√≥ a szomsz√©dos orsz√°gok kisebb tavaival, viszont fŇĎ eur√≥pai konkurensein, a dalm√°t tengerparton √©s mondjuk a Garda-t√≥n√°l a vend√©gek megkapj√°k a l√°tv√°nyhal√°szatot √©s a friss helyi halakat is, ami tagadhatatlan versenyh√°tr√°nyt jelent a Balaton sz√°m√°ra.

A l√°tv√°nyhal√°szatot, a turist√°knak elŇĎadott hagyom√°nyŇĎrz√©st tudtommal a legkev√©sb√© sem tiltan√° a tervezet, sz√≥ nincs arr√≥l, hogy ha valaki az ŇĎsi m√≥dszereket bemutat√≥ l√°tv√°nyhal√°szatot szeretne folytatni, ne tehetne ilyet. De mondok jobbat: eddig szabad volt a p√°lya, √©s mit tesz isten, m√©g egyetlen l√°tv√°nyhal√°szt sem l√°ttam √©letemben a Balatonon!

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben, a Balaton versenyh√°tr√°nyainak list√°j√°n kb. a fontoss√°gi sorrend 678. √©s 1236. helye k√∂z√∂tt √°llhat az, hogy nincs helyi hal. Eddig volt, de nem kellett, ha meg k√©ne valakinek, a j√∂vŇĎben is vehet friss, k√∂rny√©kbeli, terroir-illat√ļ teny√©sztett s√ľllŇĎt vagy pontyot.

(Kardos √≠r√°sa gondolom reakci√≥ Bodolai L√°szl√≥ indexes √ľgyv√©d-szerzŇĎ kor√°bbi, a t√©m√°ban k√∂z√∂lt publicisztik√°j√°ra.)