A Kossuth-d√≠jas √©rdemes √©s kiv√°l√≥ mŇĪv√©sz 91 √©ves volt.

Gera Zolt√°n 1923. augusztus 19-√©n sz√ľletett Szegeden, a sz√≠n√©szi p√°ly√°t tizenhat √©vesen kezdte a Belv√°rosi Sz√≠nh√°zban Budapesten, ahol √©desapja, Hossz√ļ Zolt√°n rendezŇĎ volt.

1950-ben v√©gzett a Sz√≠nmŇĪv√©szeti FŇĎiskol√°n, Drezd√°ban pantomimet is tanult. Miut√°n Londonba √≠rt leveleit felbontott√°k, √°llamellenes izgat√°s v√°dj√°val t√≠z h√≥napra b√∂rt√∂nbe ker√ľlt 1964-ben.

1967-ben csatlakozott a Mikroszk√≥p Sz√≠npad t√°rsulat√°hoz, 1980-t√≥l a Mafilm, 1987-tŇĎl a Radn√≥ti Mikl√≥s Sz√≠nh√°z tagja volt, 1992-tŇĎl pedig szabadfoglalkoz√°s√ļ sz√≠n√©szk√©nt dolgozott.

1985-ben √©rdemes, 2004-ben pedig kiv√°l√≥ mŇĪv√©sz lett. Gera Zolt√°n tavaly a Kossuth-d√≠jat, id√©n √°prilisban pedig a Nemzet Sz√≠n√©sze c√≠met kapta meg.

Advertisement

Sz√≠npadi szerepei mellett olyan filmekben j√°tszott, mint A napf√©ny √≠ze, Bakaruh√°ban, FŇĪre l√©pni szabad, B√°styas√©t√°ny hetvenn√©gy. Szerepelt a Tenkes kapit√°ny√°ban, a Borsban √©s a Kisv√°rosban is. T√∂bbsz√∂r szinkroniz√°lta Walter Matthaut √©s Lino Ventur√°t, de ŇĎ volt Jock Ewing magyar hangja is a Dallasban.

via Index, MTI Fotó: Kovács Attila / MTI