This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Meghalt a filmes trükkgyártás legendája, Ray Harryhausen

Minden halálhírben szokás túlzásokba esni, de ezt tényleg minden nagyzolás nélkül írom: Ray Harryhausen nélkül nem lett volna Csillagok háborúja, Titánok harca, Transformers vagy akár Avatar. A stop-motion animáció egyik leghíresebb művelője ma, 92 éves korában halt meg.

Advertisement

A fiatal Harryhausen akkor döntött úgy, hogy kitanulja a trükkfilmezés művészetét, amikor megnézte az eredeti, 1933-as King Kongot. Az ötvenes években lett igazán ismert a neve, amikor olyan filmet speciális effektusain felügyelt, mint a Pánik New Yorkban vagy a Szindbád hetedik utazása. Leghíresebb munkája 1963-as Aranygyapjú legendájában volt, ha valaki már látott valaha filmtörténeti montázsokat, akkor biztos belefutott abba a ma már eléggé darabosnak ható, de akkor formabontó csontvázas animációjába.

Illustration for article titled Meghalt a filmes trükkgyártás legendája, Ray Harryhausen
Advertisement

Az IMdB életrajza szerint naponta csak és kizárólag 13 képkockát forgatott abban a filmben. Másik legismertebb filmje a Titánok harca volt, de annak a trükkjei már 1981-ben kifejezetten ósdinak tűntek, főleg a Tronnal megérkező számítógépes animáció mellett. Harryhausen 1992-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott a munkájáért, de a mai napig ő az egyik hőse a filmekben látható animációk készítőinek. Sőt, akár George Lucasnak is, mint ahogy az Industrial Light & Magic trükkcég tweetjéből az nyilvánvaló:

Share This Story

Get our newsletter